Friday 23 November 2012

STRESS..?! JOM RELEKS..... {FOTO 18 SX}

Beraksi depan anak.....tapi sapa yang tangkap gambor??


Apa salah aku..................!!!

FAHAMAN SYIAH (BAHAGIAN 3 - TERAKHIR)


PERPADUAN ANTARA AHLI SUNNAH DAN SYIAH?

Perhubungan Ahli Sunnah dan Syiah, sama ada renggang atau erat berpunca daripada ideologi dan juga akidah bukannya disebabkan dasar hubungan sosial. Orang-orang awam yang menganuti mazhab-mazhab ini tidak mendalami ideologi-ideologi mazhab, akidah dan juga tidak memahami tentang pemikiran. Hubungan sosial dan kekeluargaan tetap ada di kalangan orang-orang awam bagi kedua-dua mazhab kerana kehidupan bermasyarakat berbeza dengan hala tuju akidah, kerana manusia adalah bersaudara dalam erti kata kemanusiaan. Perselisihan agama ataupun mazhab tidaklah merosakkan persahabatan dan tidak juga mencetuskan permusuhan.

KHUTBAH JUMAAT PUN DISULAM DENGAN POLITIK KEBENCIAN..!!!

Hari ini, boleh dikatakan seluruh masjid di seluruh negara telah mengadakan solat hajat dan membaca qunut NAZILAH berdoa memohon kepada Allah SWT agar melindungi rakyat Palestin dari terus ditindas dan dimusnahkan oleh rejim zionis Israel, KECUALI di Kelantan yang mengatakan bahawa mereka tidak menerima arahan untuk berbuat demikian.


Sebaliknya, PAS hari ini bagaikan mengadakan gerakan seluruh negara menyeru para khawarij berdoa agar menghancurkan kerajaan Islam Umno BN.

FAHAMAN SYIAH (BAHAGIAN 2)


SYIAH DI MALAYSIA

Di antara puak Syiah yang banyak sepanjang sejarah mereka, yang masih kekal sehingga hari ini ialah tiga kumpulan iaitu Syiah Imam Dua Belas (Ja’afariyah), Al-Ismailiah, dan Al-Zaidiah.

Sebahagian pengkaji berpendapat bahawa sekiranya istilah Syiah disebut ia terus merujuk kepada Syiah Al-Imamiah dua belas atau selain mereka sama ada Syiah Al-Ismailiah atau Al-Zaidiah. Ini ialah kerana sumber-sumber rujukan Syiah Al-Imamiah dua belasmengandungi kebanyakan pendapat dan prinsip puak-puak Syiah yang lain. Syiah Imam Dua Belas dikenali juga dengan Ja’afariyahmerupakan golongan Syiah yang terbesar yang wujud hingga ke hari ini.

Di Malaysia terdapat tiga (3) kumpulan Syiah, iaitu:

DOA 'KO BN' HAIRIE MELAWAN ARUS....


Hairie Othman tidak setuju dengan doa yang dibacakan oleh adik Nik Aziz tempoh hari yang meminta Allah menghancurkan Umno dan BN sambil menjerit-jerit bagai orang yang kena penyakit sawan. Betul kata Hairie kalau macam ini punya gila pemimpin Pas memutarbelitkan agama, orang-orang muda atau atas pagar pasti lari jauh dari parti yang memang ternyata sesat ini.

FAHAMAN SYIAH (BAHAGIAN 1)


DEFINISI SYIAH

Segi Bahasa             :

Dalam bentuk kata kerja “shayya’a”, bererti menyokong. Kata kerja ini juga bermaksud, ‘menolong dan bergabung’. Al-Azhari menyebut bahawa, Syiah ialah penolong-penolong seseorang dan pengikutnya. Penggunaan perkataan Syiah adalah untuk menunjukkan makna kumpulan manusia yang saling mengikut satu sama lain.

BILA KEPANDAIAN BERKUNG-FU DI MANFAATKAN SEBAIK-BAIKNYA......Dikhabarkan video tersebut adalah mengenai kemalangan sebuah lori kecil dengan pelajar kung-fu yang sedang menunggang motosikal. Kelihatan, tidak semena-mena, motosikal yang ditunggangi pelajar tersebut meluru ke arah lori yang sedang bergerak laju. Menariknya, walaupun melambung akibat perlanggaran tersebut, tetapi pelajar itu selamat mendarat tanpa sebarang kecederaan.....

GHAIRAH PEMUDA PR BERCUMBUAN SAMBIL BERMOTORSIKAL..???!!!


PEMUDA UMNO JANGAN JELES....!!!Wakakakakaaa.....!!!

Mereka adalah sepasang kekasih.... 
Biasalah bila tengah mabuk cinta, semuanya indah belaka, kentutnya yang bau busuk pun tetap wangi pada aroma hidung mereka! heh! Maklumlah dunia ni dah jadi milik mereka berdua. Kenapalah gelojoh sangat! Tak boleh berhenti sekejap ke....! Kalau dah tak boleh tahan sangat, nikah je lah, pastu berkurunglah dalam bilik 30 hari 30 malam pun korang punya pasallah, x la mengganggu tumpuan orang lain.. heh!
Dah la aksi tu terlampau, keselamatan ketika berada di jalanraya pun korang dah tak kisah...!!! Siapakah mereka? Anak pemimpin kah?  

RUMAH DI TENGAH-TENGAH LEBUHRAYA KB-KK....???!!!

Bangunan Kediaman

Wow! Menakjubkan...!!! Ternyata kerajaan Kelantan di bawah pimpinan MB 'KO BN', sangat prihatin dan memahami masalah rakyatnya! Lebuhraya tetap dibina tapi dengan membiarkan rumah itu terus berdiri di situ walapun akhirnya nampak betul-betul di tengah-tengah lebuhraya. Namun khabar yg kurang menyenangkan apabila penduduk rumah itu berkata, pampasan yang tidak setimpal oleh kerajaan pemerintah negeri membuatkan mereka enggan berpindah..... Opsss!!! jap...jap..... ni biar betul...! Bila pulak lebuhraya KB-KK ni dah siap??? Lihat di sini  

PADAH GADIS MEMBERONTAK AKIBAT MABUK CINTA

Hajat seorang gadis keluar dari rumah tanpa pengetahuan keluarga bagi bertemu kekasihnya mengundang padah apabila dia maut selepas terjatuh dari tingkat tujuh sebuah apartmen kuarters kerajaan di Desa Pandan di sini semalam. Innalilah… Al-Fatihah....


Sekadar gambar hiasan.... penulis cuba bayangkan, mungkin beginilah cara yang Siti Khadijah gunakan untuk  keluar dari rumahnya di tingkat 7 seperti dalam artikel...

Sebelum kejadian pada pukul 8 pagi, mangsa, Siti Khadijah Muhammad, 16, mengurung diri di dalam bilik di rumahnya selepas dipercayai memberontak kerana dihalang keluarga untuk bertemu kekasihnya.