Wednesday 28 March 2012

MENGAPI-APIKAN KEBENCIAN KAUM BOLEH DIPENJARA.???!!!


LONDON - Seorang pelajar universiti semalam dijatuhkan hukuman penjara selama 56 hari setelah didapati bersalah mengapi-apikan kebencian kaum ke atas pemain bola sepak Bolton, Fabrice Muamba menerusi komen di laman sosial Twitter baru-baru ini.

Mahkamah Majistret Swansea menjatuhkan hukuman berkenaan ke atas Liam Stacey, 21, setelah pihak polis sebelum ini menerima banyak aduan daripada orang ramai yang tidak berpuas hati dengan komen yang dibuat pelajar Universiti Swansea itu ketika Muamba diserang sakit jantung dalam perlawanan Piala FA ketika Bolton menentang Tottenham pada 17 Mac.

Hakim, John Charles memberitahunya: "Pada pandangan saya, tidak ada alternatif kepada hukuman penjara serta-merta.’’

Mahkamah diberitahu bahawa ketika ditangkap, Stacey mengaku bersalah dan berkata dia mabuk pada ketika itu. - REUTERS

*** Di Malaysia...bagaimana??

TUN SITI HASMAH BERPESAN.....Radio TRAXXXfm (RTM) di Wisma Radio Angkasapuri telah membuat temubual eksklusif 30 minit bersama Tun Siti Hasmah, 86, isteri kepada Perdana Menteri paling lama memerintah dalam sejarah di Malaysia, Tun Dr. Mahathir Mohamad.


Beliau berkongsi pengalamannya ketika Dr. Mahathir menerajui negara dan berhadapan beberapa krisis yang sangat kritikal ketika itu iaitu krisis mata wang dan politik pada tahun 1998, dipecat dari UMNO pada tahun 1969 dan ketika mengumumkan untuk bersara dari politik sekaligus meletakkan jawatannya sebagai Perdana Menteri pada 2002.


Kita ikuti beberapa pesanannya yang ditujukan kepada isteri-isteri pemimpin masyarakat apabila berhadapan dengan situasi-situasi tertentu :
  • Sentiasa tenang dan gigih menyokong suami semasa menghadapi situasi kritikal.
  • Jangan menambah tekanan terhadap suami yang sedang menghadapi sesuatu krisis dengan mencampuri atau bertanyakan yang bukan-bukan terhadap perkara itu.
  • Penting untuk memastikan sebarang krisis yang dihadapi suami mereka dapat ditangani sewajarnya.
  • Bila suami ingin memperkatakan mengenai krisis yang dihadapinya kepada kita, pastikan kita mendengar apa yang suami mahu perkatakan.
  • Prihatin dan sentiasa berhati-hati agar anak2 juga memahami situasi yang berlaku.
  • Jangan mendiskriminasi anak-anak yang sedang membesar dengan mempunyai sifat pilih kasih dalam keluarga.
  • Ibubapa juga, semestinya perlu kerap meluangkan masa dengan anak-anak.


Walaupun nampak simple, tetapi sudah semestinya apa yang diperkatakan oleh Tun Siti Hasmah itu sangat bermakna buat dirinya. Sepanjang menjadi isteri kepada pemimpin utama negara pada masa itu, beliau tidak nampak dikritik atau digossipkan dengan pelbagai perkara yang menjelekkan oleh 'musuh politik' suaminya.


Semoga beliau panjang umur dan terus sihat...... 
PEMUDA PAS TAK SEHALUAN DENGAN HADI AWANG..???Sebelum ini, Presiden PAS, Hadi Awang telah berkata bahawa bekerjasama dengan bangsa Yahudi terutama dalam bidang perniagaan adalah dibenarkan.


Baca... DI SINI


Namun... Pemuda PAS pulak memberikan pendapat sebaliknya....AIDCNews – 27/03/12 – Ketua Dewam Pemuda PAS pusat Nasrudin Hasan berkata fatwa semasa hari ini kebanyakan mengharamkan berurusniaga dengan Yahudi, walau apa fahaman yang mereka anut termasuk zionis.
“Ulama’ telah banyak memberikan fatwa haram berkait urusniaga semasa dengan Yahudi Israel secara umumnya seperti Dr Yusuf al Qaradhawi, kerana asasnya keseluruhan Yahudi Israel telah melakukan satu jenayah besar ke atas Ummat Islam dan ianya masih berlarutan sehingga hari ini.
“Fatwa haram urus niaga dengan Yahudi Israel Zionis ini dibina oleh para alim ulama’ berasaskan kesan dan perkembangan politik dan ekonomi ummat Islam antarabangsa apabila setiap ringgit atau dollar yang mengalir ke Israel melalui apa jua bentuk urusniaga dengan mereka menghasil sebutir peluru yang telah dan bakal menembusi jantung ummat Islam Palestine yang sedang berjuang mempertahan aqidah dan membebaskan tanahair mereka”, katanya dalam blognya, eperjuangan.com.
Menurutnya pada asalnya hukum berurusniaga dengan Yahudi adalah harus kerana Rasulullah saw pernah mempratikkannya satu ketika dahulu, namun dalam perkembangan semasa hari ini, Yahudi yang membunuh ummat Islam Palestin, merampas tanah mereka dan menubuhkan negara haram Israel atas penderitaan dan kesengsaraan ummat Islam di sana, maka haram berurus niaga dengannya.
Apatah lagi perihal Yahudi itu sudah termaktub dalam Al Quran.
“Sementara kedudukan Yahudi secara umumnya di mata ummat Islam telah disebut secara jelas di dalam Al Quranil Karim. Bagaimana dendam dan semangat permusuhan mereka terhadap Islam yang didedahkan oleh Allah swt.
“Kamu akan dapati golongan yang sangat tinggi kadar permusuhan mereka terhadap orang – orang beriman ialah Yahudi dan mereka yang mempersekutukan Allah swt. ”
“dan sekali – kali tidaklah Yahudi dan Nasara Redha terhadap kamu sehingga kamu mengikut cara hidup mereka ”
“Banyak ayat seperti ini di dalam Al Quran dan ia adalah pendedahan serta peringatan Allah swt kepada ummat manusia, khasnya kepada ummat Islam terhadap sikap dan bahaya yang dicetuskan oleh Yahudi berasaskan latar belakang dan sejarah mereka yang sering menipu, khianat, mungkir janji dan berdendam, biar apa pun fahaman yang dianut oleh mereka di sepanjang zaman termasuklah faham zionisme yang sememangnya telah mengisytiharkan protokol mereka yang jelas dan nyata memusuhi serta memerangi ummat Islam”, katanya.
**** Apa sudah jadi..??? Mana satu yang betul ni..???
           

Kiri  - simbol yahudi, tengah - simbol zionis dan kanan - simbol israel >>> APA BEZANYA???