Wednesday 18 January 2012

PENULIS BLOG...KEKAL HUKUMAN FITNAH DATUK RAIS YATIM...!!!

PUTRAJAYA 18 Jan. - Mahkamah Rayuan hari ini mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi yang memerintahkan penulis blog, Amizudin Ahmat, 42, membayar ganti rugi RM300,000 kepada Datuk Seri Dr. Rais Yatim berhubung penyiaran artikel yang memfitnah Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan itu.


Panel tiga hakim diketuai oleh Datuk Jeffrey Tan Kok Wha yang bersidang bersama Hakim Datuk Seri Mohamed Apandi Ali dan Hakim Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin memutus demikian selepas menolak rayuan Amizudin.


Mahkamah bagaimanapun memerintahkan Amizudin yang merupakan ahli Angkatan Muda Keadilan (AMK) membayar kos RM50,000 selepas mengurangkan separuh daripada kos yang diputuskan oleh Mahkamah Tinggi.


Ketika mengurangkan kos tersebut, Hakim Jeffrey berpendapat, kos RM100,00 itu terlalu tinggi sedangkan kes itu sama pentingnya dengan kes sivil yang lain.


Pada 5 Julai tahun lalu, Mahkamah Tinggi memutuskan Amizudin bertanggungjawab memfitnah Rais, 69, menerusi sebuah artikel yang dipaparkan dalam blognya, sharpshooterblogger.blogspot.com.


Perayu diwakili oleh peguam R. Sivarasa manakala Datuk Seri Dr. Muhammad Shafee Abdullah mewakili Rais. - UTUSAN

AKHIRNYA.... KHALID PALING LAYAK GANTI TEMPAT HASSAN ALI...!!!

Khalid Ibrahim sendiri mengumumkan yang beliau ambilalih portfolio Hal Ehwal Islam, Infrastruktur dan Kemudahan Awam yang dulu dipegang oleh Dr Hasan Ali....


ahmad_yunus_hairixxxx

SAH...Ahli Dewan Undangan Negeri PAS kawasan Sijangkang, Dr Ahmad Yunus Hairi (gambar)  dilantik menjadi Exco Kerajaan Negeri Selangor yang baru menggantikan tempat Datuk Dr Hasan Ali. Beliau sudah angkat sumpah jawatan depan Sultan Selangor di Istana Bukit Kayangan di Shah Alam pagi tadi.
Perkembangan ini nyata lari dari ramalan hangat mengatakan Persuruhjaya PAS Selangor, Dr Abdul Rani Osman yang juga ADUN kawasan Meru paling layak untuk jawatan itu.

Sementara itu Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim memberitahu Dr Ahmad akan pegang portfolio Adat Melayu, Belia dan Sukan.
Dr. Rani
DENGAR CERITANYA, DAP KECEWA APABILA DR RANI.........iaitu kuda yang bakal menjadi tunggangan mereka tersungkur di pintu istana sebaliknya nama Dr Yunus dipilih untuk menggantikan Dr Hasan Ali sebagai Exco. Kita dapat lihat bagaimana pulisiti besar-besaran yang diberikan kepada Dr Rani oleh portal milik DAP iaitu Malaysiakini dan Malaysian Insider dengan mengangkat namanya semalam sebagai calon pilihan yang paling layak untuk menggantikan tempat Dr Hasan Ali tetapi malangnya percaturan mereka tidak menjadi kenyataan.

Pada kebiasaan kedua-dua portal milik DAP ini akan cuba untuk menjadi portal yang pertama melaporkan apa apa saja berita yang menjadi kontroversi mendahului mana-mana portal atau akhbar online yang lain tetapi perkara ini tidak berlaku bagi berita mengenai perlantikan Dr Yunus sebagai Exco menggantikan Dr Hasan Ali.. Kedua-dua portal ini sekadar melaporkan berita Dr Yunus mengangkat sumpah di Istana.. cuma Harakah saja yang main cerita nama Dr Yunus dipilih menggantikan nama Dr Hasan Ali...


AIR DICINCANG TAKKAN PUTUS.....

umi-azwan513

Kisah pengacara Azwan Ali dengan lancangnya di twitter bukan cerita baru. Gaduh sakan dengan adiknya Ummi Hafilda juga bukan baru.  Namun Azwan sudah langgar sempadan apabila buat ugutan bunuh cara terbuka terhadap Ummi menerusi twitternya Jumaat lalu.

Menerusi akaun twitter AzwanNur dia tulis :
 BETINA NERAKA , Ummi kasi REJAM hidup hidup 1 bako mayat diaaaa ...
Ekoran itu Ummi buat laporan polis yang kemudiannya ikut Ketua Polis Petaling Jaya, Arjunaidi Mohamad melibatkan kes di bawah Seksyen 506 Kanun Cara Jenayah.

Namun tengahari Rabu, kedua-dua Umi dan Azwan tampil dalam satu sidang akhbar bersama di sebuah restoran di Kuala Lumpur.

Di situ Azwan membuat aku janji dan memohon maaf secara terbuka kepada Ummi, para pemimpin politik dan para artis yang tersinggung dengan mesej twitternya yang balon sana sini.

Dia juga berjanji tidak akan lagi hantar twitter mengenai politik dan isu-isu semasa.
umi-azwan2xx

Azwan juga mengaku dia termakan hasutan dari pelbagai sudut orang yang berkepentingan politik ketika menghantar tweet balon pemimpin politik - Barisan Nasional.

Dia juga mengaku pernah canang abangnya Azmin Ali bakal jadi Menteri Besar Selangor kerana ketika itu rasa ghairah dan bangga apabila maklumat itu diberitahu sendiri oleh 'seseorang dalam kerajaan Selangor"
” Saya melakukan akuan bersumpah ini kerana saya akui yang saya terkhilaf dan kerana bersandarkan hasil hasutan-hasutan yang tidak… sidang media ini adalah untuk jernihkan keadaan.
“Sebagai abang, dia (Ummi) bukan wanita keji. Saya mohon maaf kepada Ummi juga kerana tuntutan ibu yang tabah menghadapi dugaan kerana pergolakan anak-anak. Saya janji akan tunaikan lafaz yang dibaca mulai 17 haribulan,” katanya.

SUMBER : di sini