Saturday 4 August 2012

MENGAPA NEGARA ISLAM MESIR TIDAK PERNAH LAKSANA HUKUM HUDUD....???


Pendapat Mufti Mesir mengenai Perlaksanaan Hukum Hudud


http://al-ahkam.net/home/images/stories/alijumuah.jpg

Dalam memperkatakan tentang perlaksanaan hudud, satu perkara asas mesti dimaklumi semua pihak. Iaitu, Syariat Islam telah meletakkan beberapa syarat yang perlu ada sebelum sesebuah negara melaksanakan hudud.
Justeru, apabila dikatakan ‘suasana semasa tidak kondusif bagi perlaksanaan hudud’, ia bermakna syarat-syarat perlaksanaan hudud itu belum mengcukupi.
Kenyataan ini sama sekali tidak bermaksud hukum hudud itu sendiri ada kelemahan atau kecacatan, sehingga ia tidak boleh dilaksanakan dalam suasana semasa.
Saksi yang adil didefinisikan sebagai, antaranya ‘seorang Islam yang menjauhi dosa-dosa besar, tidak berterusan melakukan dosa-dosa kecil, bersikap baik dan bersopan santun (chivalry), dan boleh dipercayai ketika marah. Dengan makna tidak melampau batas dalam tindak tanduknya ketika marahHukum hudud adalah sempurna dan lengkap. Cuma suasana semasa tidak memiliki syarat yang ditetapkan yang membolehkan ia dilaksanakan.
Ringkasnya, kenyataan ‘suasana semasa tidak kondusif bagi perlaksanaan hudud’, bukan mempertikaikan kesempurnaannya dan kewajipan melaksanakannya.
Ia sebaliknya berkenaan ‘ketidaksempurnaan’ suasana semasa. Iaitu tidak memiliki syarat yang ditetapkan bagi membolehkan hukum itu dilaksanakan.
Antara syarat tersebut ialah kewujudan saksi-saksi yang berwibawa.
Bagi mensabitkan jenayah hudud (zina, qazaf, minum arak, mencuri, hirabah dan kesalahan murtad), saksi yang bersifat adil (‘adalah) diperlukan.
Saksi yang adil didefinisikan sebagai, antaranya ‘seorang Islam yang menjauhi dosa-dosa besar, tidak berterusan melakukan dosa-dosa kecil, bersikap baik dan bersopan santun (chivalry), dan boleh dipercayai ketika marah. Dengan makna tidak melampau batas dalam tindak tanduknya ketika marah (Rujuk Feqh al-Manhaji, jld. 3, ms.569)
Ketiadaan saksi yang memenuhi piawaian yang dinyatakan, akan mengakibatkan hukuman hudud tidak boleh dilaksanakan.
APA KATA...BACA SETERUSNYA...... DI SINI

GEMPAR!!! LAJIM DITAJA CIA UNTUK JADI BROKER PUJUK MP LAIN LOMPAT PARTI....???Kelmarin perkara di atas ini didedahkan. US memang terlibat dalam peperangan saudara di Syria melalui CIA. Seperti yang dinyatakan dalam video di atas, campur tangan US kali ini adalah melalui Al-Qaeda itu sendiri.

Betapa ironinya. US dan Al-Qaeda bertempur di Afghanistan bertahun-tahun sehingga menghancurkan negara tersebut atas nama perjuangan menentang keganasan. Iraq juga dijajah sehingga kini kerana faktor Al-Qaeda.

Malahan, sehingga kini Al-Qaeda ini lebih banyak memberikan imej yang buruk kepada Islam berbanding pertempuran"syahid" mereka dengan tentera US. Visual wanita disiksa, lelaki dipancung dan pelbagai lagi hanya memberikan nama dan persepsi yang lebih buruk terhadap Islam walaupun mereka mendakwa semua itu adalah untuk melaksanakan "HUKUM ALLAH".

Ini telah menjawab persoalan yang sering bermain di fikiran kami selama ini. Bagaimana rakyat biasa boleh mendapat sebegitu banyak senjata sehinggakan kuasa tentera Syria itu sendiri dapat dikekang?!! Ternyata, negara mesra Anwar, iaitu Turki memainkan peranannya sebagai boneka US dengan begitu baik sekali.

Namun begitu, bukan isu Syria yang ingin kami ketengahkan di sini sebenarnya. Kami ingin menjawab persoalan orang ramai, "Mengapa baru sekarang Lajim Ukin dan Bumburing melompat parti?!!"

Mereka melompat kerana mereka mendapat lebih daripada apa yang mereka dapat ketika bersama BN. PERIOD. Ini bukanlah soal perjuangan rakyat Sabah. Ini soal wang dan kedudukan.

Sebenarnya video di atas mendedahkan bahawa memang wujud penglibatan US dalam menumbangkan satu-satu Kerajaan, bukan kerana tidak suka, tetapi kerana mahu menaikkan boneka mereka. Dan mahu atau tidak, inilah yang sedang berlaku di negara ini ketika ini.

Lajim yang sememangnya terkenal sebagai teman rapat Anwar sejak dahulu lagi memilih untuk melompat sekarang kerana inilah masa yang dirasakan sesuai untuk mengganggu momentum sokongan rakyat terhadap BN. Malah lebih jelik lagi, beliau kini menjadi broker pula untuk memujuk lebih ramai lagi MP dan ADUN Sabah untuk mengikut jejak langkah beliau.

Isu beliau tidak terpilih sebagai calon itu hanyalah dijadikan penyebab untuk beliau melompat. Memang beliau sudah lama mahu melompat. Cuma menantikan saat dan ringgit yang sesuai.

Bersih 3.0 diadakan kerana menyangkakan PRU-13 pada bulan JUN. Maka mencurah-curahlah dana CIA turun kepada mereka.

Kemudian SUARAM cuba jadi hero kapal selam. Bila siasat-siasat, rupa-rupanya setiap tahun dapat ratusan USD daripada sumber yang tidak diketahui.

Sama ada kebetulan atau tidak, US dan CIA ini memang jelas berpihak kepada Pakatan Rakyat. Tidaklah pula kami tahu mengapa musuh nombor wahid orang Islam ini berpihak kepada mereka. Ironinya, dalam PAS berdegar-degar bercakap mengenai berjuang untuk melawan US-Zionis, mereka tidak malu pula bergerak memecah belahkan ummah di negara ini dengan wang darah orang Islam!

PM AKAN BINCANG ISU ROYALTI MINYAK BERSAMA NIK AZIZ


Isu Royalti

SHAH ALAM – Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat awal pagi ini memberitahu bahawa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah menghantar surat kepada beliau memintanya menghantar wakil untuk membincangkan pembayaran royalti minyak untuk Kelantan.
Menurut beliau, surat itu dihantar kepada beliau semalam.
Perkara ini dimaklumkan oleh Nik Aziz kepada Harakahdaily sebaik sahaja selesai solat Subuh di masjid berhampiran rumahnya di Pulau Melaka, Kota Bharu pagi ini.

PUSPAKOM TAWARKAN PERKHIDMATAN PEMERIKSAAN KENDERAAN PERCUMA


KUALA LUMPUR - Orang ramai perlu mengambil peluang melakukan pemeriksaan kenderaan percuma yang ditawarkan Puspakom Sdn. Bhd. (Puspakom) bagi memastikan kenderaan mereka dalam keadaan selamat sebelum pulang menyambut Aidilfitri.

Puspakom dalam kenyataannya di sini hari ini berkata, pihaknya menawarkan pemeriksaan kenderaan percuma kepada pemilik kereta persendirian di semua cawangan Puspakom seluruh negara bermula 6 hingga 24 Ogos ini.

Pemeriksaan kenderaan secara menyeluruh itu akan dijalankan oleh pemeriksa kenderaan Puspakom yang bertauliah merangkumi pengesahan identiti kenderaan, ujian pengeluaran asap, gelincir sisi, bahagian atas dan bawah kenderaan, ketelusan cermin dan sebagainya.

"Pelanggan hanya perlu menghubungi cawangan ingin dikunjungi terlebih dahulu dan mereka akan diberikan satu waktu pemeriksaan yang spesifik.

****PUSPAKOM = Pusat  Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer