Tuesday 21 May 2013

BULAN MEMILIKI KAWAH BARU...???


Kawah Bulan

Pada Jumaat (17/5/2013), sebuah meteorit menghantam permukaan Bulan dengan kecepatan 90.000 km/jam. 

"Pada 17 Maret 2013, sebuah batu besar menghantam wilayah Bulan yang disebut Mare Imbrium. Benda itu menimbulkan ledakan dan cahaya terang, 10 kali lebih terang dari cahaya yang biasanya kami lihat," kata Bill Cooke, Meteoroid Environment Office, NASA, seperti dikutip Space, Jumat.

Kawah baru terbentuk akibat ledakan berukuran lebih kurang 20 meter. Sementara itu, meteorit yang menghantam berukuran 30-40 cm dengan berat sekitar 40 kg. 

Ilmuwan memprediksi, meteorit yang membentuk kawah baru di Bulan itu berasal dari sisa-sisa komet. Ledakan yang terjadi saat meteorit itu menghantam Bulan diperkirakan sebesar 9 ton TNT atau 9 kali lebih kuat dari ledakan bom konvensional.

Meski kilatan cahaya yang ditimbulkan saat meteorit tersebut menumbuk Bulan sangat terang, proses tumbukan tak disadari dan tak disaksikan secara real time.

Peristiwa itu baru ditemukan saat Ron Suggs, analis di Marshall Space Flight Center, NASA, di Huntsville, melihat video tumbukan meteorit yang direkam oleh perangkat milik NASA. "Obyek itu melompat persis ke arah saya dan sangat terang," katanya.

Meteorit itu dengan mudah menumbuk dan membentuk kawah di permukaan Bulan karena satelit alami Bumi itu tak memiliki atmosfer pelindung. 

Bagaimana jika meteorit dengan ukuran yang sama menumbuk Bumi? Atmosfer Bumi akan membakar habis meteor tersebut. Tak akan ada kawah yang terbentuk akibat meteorit itu, apalagi malapetaka. Meteorit mungkin hanya akan menyebabkan bola cahaya terang yang terobservasi oleh warga Bumi.

Bumi beruntung karena memiliki atmosfer. Benda-benda langit berukuran relatif kecil takkan dengan mudah memusnahkan makhluk hidup di dalamnya.
Sumber :

'VOLOLIGHTS' CIPTAAN JURUTERA MALAYSIA POPULAR DI AMERIKA SYARIKAT


KUALA LUMPUR - Kejadian yang hampir meragut nyawanya di San Diego, Amerika Syarikat, telah mendorong seorang jurutera kelahiran Malaysia untuk mencipta "Vololights," iaitu satu teknologi lampu brek terbaru yang mengujakan banyak pihak di Amerika Syarikat.

PESAWAT MAS NYARIS SALAH MENDARAT DI MEDAN

Hiasan

Kejadian juruterbang keliru dengan tempat mendarat di Medan terjadi lagi dan kali ini melibatkan pesawat MAS. Pesawat tersebut hampir mendarat  landasan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Namu, Medan yang telah siap namun masih belum beroperasi.

ADA DALANG DALAM PAS KELANTAN SINGKIRKAN NIK AZIZ...???

dalang-jatuhkan-nik-aziz

Awal bulan April 2013 yang lepas, Setiausaha Agung PAS Mustafa Ali telah mengesahkan Muryidul Am PAS, Nik Abdul Aziz Nik Mat akan kekal sebagai Menteri Besar Kelantan sekiranya PAS terus menguasai negeri itu selepas PRU-13. 

BONGKAR..! PENIPUAN LICIK CYTROO DAP..!!!Kisah blackout yang digembar-gemburkan oleh penyokong DAP sebenarnya telah dirancang dengan baik oleh DAP.

Selain dari memulakan khabar angin di media social, petugas-petugas DAP (polling agents) telah bersedia dengan lampu suluh di pusat pengiraan undi.

BEKAS MB KELANTAN DAKWA MB TERENGGANU TIDAK ISLAMIK, BAKAL DILANYAK DI PADANG MAHSYAR... NIK AZIZ TU MALAIKAT KE..???


Saya menyusun jari 10 memohon kemaafan sekiranya tersalah dalam kata-kata berikut. Mohon diampunkan Allah!

Kecaman Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, bahawa Datuk Seri Ahmad Said bertegas tidak mahu melaksanakan pembangunan terutamanya tidak mahu mendirikan rumah mampu milik di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) yang BN kalah dalam pilihanraya umum kali ke-13 lalu, lebih berupa hukuman.

BOOKIE UGUT BUNUH PEMAIN BOLASEPAK LIGA M

sekadar hiasan


“JIKA ada mana-mana pemain Liga Malaysia (Liga M) yang menerima ugutan bunuh, mereka hendaklah melaporkannya segera kepada pihak berkuasa.”

Demikian tegas Pengerusi Pemeriksaan, Pemantauan dan Ketelusan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Tan Sri Aseh Che Mat (gambar kecil) semalam.