Monday 2 April 2012

CUTI UMUM PADA 11 APRIL SEMPENA PERTABALAN SPB YDP AGONG***Yang cuti hanya yang bekerja di pejabat kerajaan sahaja, termasuk la murid2 sekolah.. yang menghadap skrin dan berjuang di alam maya ni.... bekerja 27 jam sehari non-stop.... berjuang kerana Allah demi agama, bangsa dan tanahair...
Jangan ada yang terlupa pulak ye... 

RUMAH ATAS POKOK PALING TINGGI ATAS DUNIA

Rumah Atas Pokok Paling Tinggi Di Dunia

Tennessee – Horace Burgess, menghabiskan masa selama 11 tahun untuk membina sebuah rumah di atas pokok setinggi 10 tingkat selepas mendakwa mendapat arahan daripada Tuhan untuk melakukannya.
Rumah berkenaan yang berukuran 10,000 kaki persegi, hanya berharga RM36,000 dengan menggunakan bahan kitar semula.
Pembinaannya meliputi tangga dan balkoni selain dilengkapi dengan gelanggang bola keranjang.
Ketinggian rumah berkenaan adalah 97 kaki.
“Saya bina rumah ini untuk semua. Ia milik Tuhan yang sentiasa memerhatikan kita,” kata Burgess.
Dalam pada itu, jurugambar,Tom Whettonang mengambil gambar rumah berkenaan berkata, rumah yang dibina di atas pokok itu amat menakjubkan.
“Anda tidak akan menghargainya sehingga anda menjejak kaki ke dalamnya.
“Ia amat besar dan menjadi impian setiap budak-budak. Malah saya sebagai orang dewasa juga mahu masuk ke dalam rumah ini,” katanya.
Rumah ini disokong oleh enam pokok dan ia dibina dengan menggunakan 258,000 paku.

VALE : POLITIK ATAU ALAM SEKITAR...???Pertembungan antara alam sekitar dan politik telah membawa Perak kedalam isu yang cukup hangat diperdebatkan terutamanya di MEDIA BARU dan telah mula menular kedalam media konvensional.

Samada ceritanya benar atau persepsi sudah tidak dihiraukan demi memenuhi citarasa dan kehendak pembaca.

Pembaca mesti memilih samada mahu melihat cerita VALE ini dari sudut mana, samada politik atau pun alam sekitar.
Pihak NGO yang kuat sangat memainkan isu VALE ini ialah seseorang yang mengaku sebagai pejuang alam sekitar melalui SAHABAT ALAM MALAYSIA (SAM).... yang kononnya tidak bermotif politik!!!


Antara perkara yang menjadi kebimbangan pihak tersebut adalah :

1. Pihak VALE tidak mengikut apa yang dijanji iaitu tidak menggunakan jalan utama. Namun sehingga ke hari ini, lori-lori yang mengangkut barang dari tapak kilang VALE masih terus menggunakan jalan utama. Ia menjadi kebimbangan penduduk tempatan kerana jalan telah mulai mendap akibat lori2 yang besar dan menjadi kebimbangan akan berlaku kemalangan melibatkan keluarga mereka.

2. Meminta supaya 'buffing zone' diserah kembali kepada penguatkuasa tempatan untk dikawal selia.

3. Memperjuangkan hak-hak nelayan yang akan kekurangan mata pencarian akibat dari pembinaan Jeti untuk kapal-kapal besar VALE yang akan berlabuh.

4. Mempertahankan status kawasan tersebut sebagai kawasan pelancongan dan tidak perindustrian.

PENULIS DAN RAKAN-RAKAN TELAH DIPELAWA OLEH PIHAK VALE UNTUK MENDENGAR SENDIRI PENJELASAN MENGENAI ISU YANG MENJADI TOPIK YG SANGAT HANGAT DIPERBUALKAN OLEH PENDUDUK SEKITAR KEBELAKANGAN INI......
PENJELASAN DARI PIHAK VALE...

1. Jalan lain yang dijanjikan oleh pihak VALE aka dibina dalam masa yang terdekat diamana jalan tersebut bukan saja akan digunakan oleh pihak VALE malah akan menjadi jalan penting untuk penduduk setempat.

2. 'Buffing zone' akan dikawal selia sendiri oleh pihak VALE dan memberi jaminan akan mengekalkan kehijauan kawasan tersebut.

3. Pertemuan dengan nelayan-nelayan akan dibuat oleh pihak VALE dalam masa yang terdekat.

4. Pemilihan kawasan Teluk Rubiah sebagai tapak kilang setelah mengambil kira secara teknikal oleh pakar. 19 tempat telah dicadangkan kepada pihak VALE di 5 buah negara iaitu Singapura, Malaysia, Indonesia, Filipina dan Thailand. Kesesuaian Teluk Rubiah adalah dari segi kedalaman lautnya dimana membolehkan kapal2 besar berlabuh.

Kesimpulannya, VALE adalah merupakan syarikat gergasi yang pasti akan menjana ekonomi kepada negeri dan negara. Menurut salah seorang boss VALE, sehingga hari ini VALE telah melabur RM500 million di Perak.

VALE juga telah melaksanakan tanggungjawab sosialnya dengan menaja murid-murid sekolah disekitar Manjung mengikuti program di OBML.

Namun begitu, jika dilihat dari gambar-gambar berikut..... kebimbangan penduduk sekitar mengenai ekosistem dan keadaan alam sekitar, ada wajarnya....

Tetapi adakah ianya hanya setakat itu sahaja???

Ikuti penjelasan oleh MB Perak, Dato Seri Dr. Zambry Abd Kadir ...... DI SINI ... JUGA DI SINI  DAN   DI SINI


Namun segala penjelasan dari MB Perak itu bagai tiada erti buat mereka.... sehinggalah blogger angkatanpemikir mendedahkannya. Berikut adalah pendedahan yg beliau lakukan....


PANAS!!!KAMI DEDAHKAN NIZAR TERLIBAT!

SETELAH KESELURUHAN JENTERA MAYA PAKATAN RAKYAT MENGGILA DENGAN ISU NUKLEAR LYNAS,

SERANGAN DEMI SERANGAN DITUJUKAN KEPADA KERAJAAN NEGERI PERAK DIBAWAH KEPIMPINAN DR SRI ZAMBRY KADIR YANG DIGELAR HITAM ITU,

APABILA KEPIMPINAN TERTINGGI PAKATAN RAKYAT MENSASARKAN KILANG LYNAS SEBAGAI MEMUDARATKAN,MEMBAHAYAKAN MALAH MAMPU MERAGUT RIBUAN NYAWA.... PAKATAN RAKYAT DI PERAK TIDAK KURANG HEBATNYA DALAM MEMILIH "ANCAMAN NYAWA" BAGI MENJATUHKAN KERAJAAN PIMPINAN ZAMBRY..HEBAT!

KALI INI KEMAMPUAN BEKAS MENTERI BESAR NIZAR JAMALUDDIN ITU TERSERLAH DENGAN SEBEGITU SPESIFIKNYA BLOGGER BLOGGER PARTINYA MENYUSUN HIMPUNAN DEMI HIMPUNAN BANTAHAN,DEMO DEMI DEMO KESEDARAN...MALAH HEBATNYA SERANGAN MEREKA ITU SAMPAI NGO NGO JUGA DILIBATKAN DALAM SERANGAN MENJATUHKAN KERAJAAN PIMPINAN ZAMBRY...

KAMI TUNTUT PENJELASN NIZAR!!
JANGAN BOHONG RAKYAT!!

***Pihak SAM seolah2 ada niat politik yg sangat jahat terhadap kerajaan BN kerana beriya2 menaikkan isu ini sehingga menjadi panas di ketika DS Dr. Zambry memegang tampuk kepimpinan negeri..... 

ISMAIL MINA : KENYATAAN ANWAR BERTENTANGAN AKIDAH ISLAM
AIDCNews  – “Tindakan melabelkan program keilmuan sebegini dikatakan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim..kata dia usaha jijik politik menggunakan agama bagi menakut-nakutkan rakyat.
“Sebenarnya, kenyataan yang sangat anti-akidah, menghina Islam serta satu pengkhianatan kepada usaha untuk menyemarakkan wacana keilmuan Islam menerusi kegiatan ilmiah”, kata Ustaz Ismail Mina, Presiden MUAFAKAT.
Tuan Haji Karim Omar yang membacakan kenyataan PEMBELA menegaskan perlembagaan persekutuan telah menjamin penganjuran seminar seperti ini berdasarkan perkara 11 (4) yang mewartakan agama Islam sebagai agama persekutuan dan tidak boleh dipersoal mana-mana pihak.
“Justeru penganjuran seminar seperti ini berada dalam ruang lingkup yang dibenarkan dan tidak seharusnya dimomokkan sebagai usaha untuk mewujudkan ketidakharmonian di kalangan masyarakat awam”, katanya.
Menurutnya, urusan hal ehwal Islam perlu diselesaikan di kalangan umat Islam sendiri.