Sunday 19 February 2012

DAPAT DANA KEWANGAN DARI AS UNTUK GULING KERAJAAN...!!!

 Tun Dr. Mahathir Mohamad memberi amaran Malaysia tidak akan terkecuali daripada menghadapi gerakan menggulingkan kerajaan sedia ada kerana terdapat pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan parti politik di negara ini yang menerima sokongan kewangan dari Amerika Syarikat (AS).

Tegas beliau, sejak dahulu lagi AS memberi sokongan kewangan kepada mana-mana NGO dan parti politik bagi menggerakkan usaha untuk menjatuhkan kerajaan yang tidak disukai oleh negara tersebut.

''Saya tidak hairan dan percaya ada NGO dan parti politik di negara ini sedang mengadakan gerakan untuk menukar kerajaan yang sedia ada.

''Kalau di Malaysia ia berlaku namun ini bukan perkara biasa buat AS. Memang kerja mereka adalah hendak menjatuhkan kerajaan yang tidak sokong mereka.

''Sebagai contoh, AS minta kita sekat perdagangan dengan Iran dan jika kita tidak berhenti, mereka akan ambil tindakan terhadap perdagangan Malaysia," katanya.


DEBAT SOI LEK - GUAN ENG : DAP PASANG JERAT..?????

debat-4

Barangkali kerana ketegasan penganjur, moderator dan sikap sporting penyokong-penyokong, debat antara Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, di Hotel Berjaya, di ibu negara petang Sabtu lancar tanpa kejadian tidak diingini.
Lebih 800 orang mewakili kedua-dua parti memenuhi kerusi dalam dewan manakala kira-kira 200 lagi berada di lobi hotel menyaksikan debat itu lebih sejam itu melalui skrin besar.
Dewan sesekali gamat bila sebilangan penyokong bangun, bersorak dan bertepuk tangan menyokong apa dihujahkan sama ada oleh Soi Lek mahupun Guan Eng.
Suasana di lobi lebih riuh kerana tiada kawalan berbanding dalam dewan apabila sesekali pegawai penganjur dilihat cuba mententeramkan penyokong parti yang terlalu ghairah menyokong ‘boss’ mereka.
Soi Lek nyata menguasa tempoh debat berajuk debat tersebut ialah 'Kaum Cina di persimpangan: Apakah sistem dua parti menjadi sistem dua bangsa?'.
Beliau nampak cool menjawab hujah Guan Eng berbanding pemimpin DAP itu yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang itu nampak emosi apabila diasak banyak soalan oleh penyokong parti.
Terdahulu, moderator Tan Ah Chai, yang juga ketua pegawai eksekutif Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur –Selangor berjaya mengawal sesi berkenaan selepas Soi Lek diberikan peluang memulakan debat tersebut.
Soi Lek mendalwa DAP suka memberitahu orang Cina bahawa mengundi pembangkang akan meningkatkan taraf hidup, sambil menunjuk bagaimana seorang calon DAP boleh menjadi ketua menteri Pulau Pinang.
Chua berkata DAP telah memberi harapan palsu kepada orang Cina bahawa keadaan sedemikian boleh berlaku di negeri-negeri lain juga.
Katanya, DAP juga mempromosi politik kebencian untuk mendapatkan kuasa.
DAP hari ini, kata Soi Lek berbeza daripada DAP dulu. DAP sekarang bekerjasama dengan Pas dan membenarkan PAS mendominasi pembangkang.
debat-7
Apapun, sekali imbas jelas Soi Lek lebih matang berdepan soalan dan menjawab setiap dakwaan Guan Eng termasuk kononnya kerajaan dan pemimpin BN terbabit rasuah.
Antara jawapan menarik Presiden MCA itu, selepas 63 tahun BN, soal rasuah dapat ditangani walaupun masih ada kelemahan sebaliknya pakatan pembangkang dalam tempoh hanya tiga tahun sudah menunjukkan terbabit gejala itu.
Dalam sidang media bersama selepas depat itu, Soi Lek menjelaskan, debat itu bukanlah untuk tentukan sama ada MCA atau DAP menang kerana yang menang pastinya rakyat yang dapat membuat keputusan selepas mendengar pendirian kedua-dua parti dalam isu tersebut.
Kedua-dua mereka bersetuju debat seumpama itu diteruskan termasuk membabitkan kehadiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak serta Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Guan Eng juga menyifatkan debat itu satu sejarah kerana buat pertama kali pemimpin tertinggi kedua-dua parti dalam sepentas.
Ini adalah langkah kecil sebelum langkah lebih besar katanya.
Namun, DAP nyata mengharapkan debat ini sebagai modal politik mereka bagi menarik lebih ramai sokongan masyarakat Cina kepada parti tersebut.
Guan Eng tidak dapat menyembunyikan niat itu apabila menyatakan perkara itu dalam satu sidang media lain selepas itu.
debat-9
Jelaslah, debat ini hanya mainkan politik DAP kerana jalannya juga dirintis parti itu.
Cuma komponen BN jangan tertelan umpan atau terperangkap jerat DAP menjelang PRU ke 13.
Tambahan pula, DAP sudah mula mencanang isu supaya Najib juga berdebat dengan Anwar Ibrahim selepas ini

JALAN MUDAH NAK JADI CALON.... MASUK DAP!!!!

Mahu jadi calon pilihanraya, itulah antara sebab dikenalpasti mengapa ada bekas ahli UMNO, sanggup keluar parti dan masuk DAP, parti pembangkang yang tunjang utamanya adalah masyarakat Cina.
Sekurang-kurangnya dua bekas anggota UMNO menyertai DAP baru-baru ini dan ligat mengkritik kerajaan. Kesediaan DAP menerima bekas ADUN Pahang kawasan Pulau Manis, Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz, dan anggota UMNO Negeri Sembilan, Aspan Alias, sebaliknya dilihat sebagai petunjuk bahawa DAP semakin hilang kepercayaan terhadap kemampuan rakan mereka dalam pakatan pembangkang, PKR dan PAS.
Aspan Alias dan Datuk Mohd Ariff Sabri Abd. Aziz
BACA SETERUSNYA...... DI SINI