Tuesday 10 July 2012

HUKUM PUASA SELEPAS 15 SYA'ABAN


Segala puji bagi Allah, Rabb semesta alam. Shalawat dan salam kepada Nabi kita Muhammad, keluarga dan sahabatnya.


Sebahagian orang menganggap bahwa puasa setelah pertengahan sya’ban tidak dibolehkan karena ada beberapa hadits yang melarang ini. Tulisan  ini akan meninjau lebih jauh bagaimanakah yang tepat dalam masalah ini. Semoga bermanfaat.

Larangan Puasa Setelah Pertengahan Sya’ban

Ada beberapa lafazh yang membicarakan larangan puasa setelah pertengahan bulan Sya’ban.
Dari Abu Hurairah, Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

إِذَا انْتَصَفَ شَعْبَانُ فَلاَ تَصُومُوا

Jika tersisa separuh bulan Sya’ban, janganlah berpuasa.” (HR. Tirmidzi no. 738 dan Abu Daud no. 2337)
Dalam lafazh lain,

إِذَا كَانَ النِّصْفُ مِنْ شَعْبَانَ فَلاَ صَوْمَ حَتَّى يَجِىءَ رَمَضَانُ

Jika tersisa separuh bulan Sya’ban, maka tidak ada puasa sampai dating Ramadhan.” (HR. Ibnu Majah no. 1651).

Dalam lafazh yang lain lagi,

إِذَا كَانَ النِّصْفُ مِنْ شَعْبَانَ فَأَمْسِكُوا عَنِ الصَّوْمِ حَتَّى يَكُونَ رَمَضَانُ

Jika tersisa separuh bulan Sya’ban, maka tahanlah diri dari berpuasa hingga dating bulan Ramadhan.” (HR. Ahmad)

Sebenarnya para ulama berselisih pendapat dalam menilai hadits-hadits di atas dan hukum mengamalkannya.

Di antara ulama yang menshahihkan hadits di atas adalah At Tirmidzi, Ibnu Hibban, Al Hakim, Ath Thahawiy, dan Ibnu ‘Abdil Barr. Di antara ulama belakangan yang menshahihkannya adalah Syaikh Al Albani rahimahullah.

Sedangkan ulama lainnya mengatakan bahwa hadits tersebut adalah hadits yang mungkar dan hadits mungkar adalah di antara hadits yang lemah. Di antara ulama yang berpendapat demikian adalah ’Abdurrahman bin  Mahdiy, Imam Ahmad, Abu Zur’ah Ar Rozi, dan Al Atsrom. Alasan mereka adalah karena hadits di atas bertentangan dengan hadits,

لاَ تَقَدَّمُوا رَمَضَانَ بِصَوْمِ يَوْمٍ وَلاَ يَوْمَيْنِ

Janganlah mendahulukan Ramadhan dengan sehari atau dua hari berpuasa.” (HR. Muslim no. 1082). Jika dipahami dari hadits ini, berarti boleh mendahulukan sebelum ramadhan dengan berpuasa dua hari atau lebih.

Al Atsrom mengatakan,“Hadits larangan berpuasa setelah separuh bulan Sya’ban bertentangan dengan hadits lainnya. Karena Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam sendiri berpuasa di bulan Sya’ban seluruhnya (mayoritasnya) dan beliau lanjutkan dengan berpuasa di bulan Ramadhan. Dan hadits di atas juga bertentangan dengan hadits yang melarang berpuasa dua hari sebelum Ramadhan. Kesimpulannya, hadits tersebut adalah hadits yang syadz, bertentangan dengan hadits yang lebih kuat.”

At Thahawiy sendiri mengatakan bahwa hadits larangan berpuasa setelah separuh Sya’ban adalah hadits yang mansukh (sudah dihapus). Bahkan Ath Thohawiy menceritakan bahwa telah ada ijma’ (kesepakatan ulama) untuk tidak beramal dengan hadits tersebut. Dan mayoritas ulama memang tidak mengamalkan hadits tersebut.

Namun ada pendapat dari Imam Asy Syafi’i dan ulama Syafi’iyah, juga hal ini mencocoki pendapat sebagian ulama belakangan dari Hambali. Mereka mengatakan bahwa larangan berpuasa setelah separuh bulan Sya’ban adalah bagi orang yang tidak memiliki kebiasaan berpuasa ketika itu. Jadi bagi yang memiliki kebiasaan berpuasa (seperti puasa senin-kamis), boleh berpuasa ketika itu, menurut pendapat ini. (Lihat Lathoif Al Ma’arif, 244-245).

Pendapat yang tepat dalam masalah ini adalah tidak ada masalah puasa setelah pertengahan sya’ban karena hadits larangan tersebut termasuk hadits lemah, apalagi jika punya kebiasaan puasa.

Puasa Satu atau Dua Hari Sebelum Ramadhan

Dari Abu Hurairah, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

لاَ تَقَدَّمُوا رَمَضَانَ بِصَوْمِ يَوْمٍ وَلاَ يَوْمَيْنِ إِلاَّ رَجُلٌ كَانَ يَصُومُ صَوْمًا فَلْيَصُمْهُ

Janganlah mendahulukan Ramadhan dengan sehari atau dua hari berpuasa kecuali jika seseorang memiliki kebiasaan berpuasa, maka berpuasalah.” (HR. Muslim no. 1082)

Berdasarkan keterangan dari Ibnu Rajab rahimahullah, berpuasa di akhir bulan Sya’ban ada tiga model:

Pertama, jika berniat dalam rangka berhati-hati dalam perhitungan puasa Ramadhan sehingga dia berpuasa terlebih dahulu, maka seperti ini jelas terlarang.

Kedua, jika berniat untuk berpuasa nadzar atau mengqodho puasa Ramadhan yang belum dikerjakan, atau membayar kafaroh (tebusan), maka mayoritas ulama membolehkannya.

Ketiga, jika berniat berpuasa sunnah semata, maka ulama yang mengatakan harus ada pemisah antara puasa Sya’ban dan Ramadhan melarang hal ini walaupun itu mencocoki kebiasaan dia berpuasa, di antaranya adalah Al Hasan Al Bashri. Namun yang tepat dilihat apakah puasa tersebut adalah puasa yang biasa dia lakukan ataukah tidak sebagaimana makna tekstual dari hadits. Jadi jika satu atau dua hari sebelum Ramadhan adalah kebiasaan dia berpuasa –seperti puasa Senin-Kamis-, maka itu dibolehkan. Namun jika tidak, itulah yang terlarang. Pendapat inilah yang dipilih oleh Imam Asy Syafi’i, Imam Ahmad dan Al Auza’i. (Lihat Lathoif Al Ma’arif, 257-258)

Kenapa ada larangan mendahulukan puasa satu atau dua hari sebelum Ramadhan?

Pertama, jika berpuasa satu atau dua hari sebelum Ramadhan adalah dalam rangka hati-hati, maka hal ini terlarang agar tidak menambah hari berpuasa Ramadhan yang tidak dituntunkan.

Kedua, agar memisahkan antara puasa wajib dan puasa sunnah. Dan memisahkan antara amalan yang wajib dan sunnah adalah sesuatu yang disyariatkan. Sebagaimana Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam melarang menyambungkan shalat wajib dengan shalat sunnah tanpa diselangi dengan salam atau dzikir terlebih dahulu. (Lihat Lathoif Al Ma’arif, 258-259)
Alhamdulillahilladzi bi ni’matihi tatimmush sholihaat.


DATUK BANDAR TERMUDA DI DUNIA ADALAH SEORANG GADIS

TRIBUNNEWS.COM - Di usianya yang masih muda belia tidak membataskan niat Bashaer Othman, 15 tahun, untuk menjawat Datuk Bandar Allar, Tepi Barat, Palestin.
Menurut berita yang disiarkan di Albawaba, terpilihnya Othman adalah berdasarkan keputusan yang ingin membudayakan kaum muda.

KARTUN BUKAN PLATFORM KUTUK PEMIMPIN


SHAH ALAM  - Tokoh-tokoh kartunis veteran negara menasihatkan para seniman dan kartunis tidak mencampuradukkan perjuangan politik dalam karya kerana dibimbangi memberi mesej negatif kepada pembaca.


Lukisan kartun hina Presiden Mesir


Jaafar Taib yang juga salah seorang pelopor majalah Gila-Gila berkata, kartun sepatutnya dijadikan wadah ilmu bukannya digunakan untuk mengutuk pemimpin.


Kartun hina negeri Perak 


“Kartunis sepatutnya berkarya untuk menyampaikan perkara-perkara yang positif. Bila ia digunakan kepada perkara negatif seperti menghina kerajaan dan pemimpin, ia ditakuti akan mengelirukan pemikiran pembaca terutamanya kanak-kanak," katanya.


Beliau berkata demikian pada majlis makan malam bersama penerima Anugerah Khas Penggiat Kartun dan Penganjur Program Pameran Kartun dan Animasi 1Malaysia di sini malam tadi.Jaafar mengulas kelantangan kartunis Zunar atau nama sebenarnya Zulkiflee Anwar Ulhaque dalam penghasilan karya yang mengutuk kerajaan serta tindakannya menolak anugerah yang disampaikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada Program Pameran Kartun dan Animasi 1Malaysia di Pasar Seni, Kuala Lumpur, 24 Jun lalu.


Sementara itu, pencetus revolusi kartun, Mior Sariman Mior Hassan atau lebih popular dengan nama Mishar berkata, golongan kartunis tidak sewajarnya mencemarkan industri tersebut dengan penghasilan karya yang menyinggung orang lain meskipun mereka bebas memilih parti politik masing-masing.


“Saya faham perjuangan politik Zunar, namun menggunakan kartun sebagai platform menyinggung hati orang lain terutamanya pemimpin adalah tidak elok.


"Lebih baik hasilkan karya yang boleh menjadi pemangkin kepada kemajuan negara," katanya. - UTUSAN

WANITA AMUK DI JPM GILA INTERNET...???“Saya kecewa dia belajar tinggi tapi jadi begini.”

Demikian kata Ahmad Adam, 55, bapa  suspek wanita yang ditembak polis ekoran kejadian amuk di Jabatan Perdana Menteri (JPM) di sini, semalam.
Menurutnya, suspek merupakan anak kedua dari empat beradik seorang yang peramah dan baik, malah sebelum ini bekerja sebagai penolong pengurus sebuah syarikat di Pelabuhan Utara, Klang sebelum berhenti hujung bulan lalu. -Sinar Harian

BERMAIN KOMPUTER BOLEH AKIBATKAN MATI MENGEJUT...???

Mati Mengejut

Seorang mahasiswa jurusan biologi di ‘National University of Singapore’ telah dijumpai mati setelah semalaman bermain permainan komputer.

BETTY CHEW CERAIKAN GUAN ENG..???

Skandal seks, hubungan sulit, kecurangan ahli-ahli politik telah lama digunakan sebagai senjata untuk menjatuhkan mereka, iaitu sejak politik diperkenalkan.  Dalam dunia hari ini, terutamanya, tiada rahsia gelap dapat disembunyikan bila laman sosial dan blog menjadi satu cara hidup.  Jadi, hakikat yang perit untuk diterima oleh para ahli politik ialah satu-satunya cara untuk mengelakkan ‘kecederaan’ atau ‘kematian’ oleh senjata ini ialah dengan tetap setia pada yang satu.  


 

Kata orang, pena lebih tajam dari mata pedang, dan kata penulis pula, maklumat lebih berkuasa dari wang.  Apabila sesuatu maklumat sebegini sampai kepada pihak musuh, kehidupan anda pun musnah.  

IKHWANUL KRISTIAN DITUBUHKAN UNTUK LAWAN IKHWANUL MUSLIMIN..???


   

Sekumpulan aktivis Kristian Koptik di Mesir mengumumkan pembentukan Persaudaraan Kristian untuk melawan pengaruh Ikhwanul Muslimin. Terutama setelah calon mereka Muhammad Mursi memenangi pemilihan presiden.

Idea ini pertama kali bermula pada tahun 2005 oleh peguam Mamdouh Nakhla, ketua al-kalema, Lembaga Hak Asasi Manusia, dan penganalisis politik Michel Fahmi. Hal ini kemudian diterima pakai oleh Amir Ayad, ahli Maspero Youths Union for Free Copts, kumpulan yang ditubuhkan selepas pertengkaran dengan pasukan tentera di depan bangunan TV di daerah Maspero Kaherah membunuh lebih dari 20 Kristien Koptik.

NINJA TURTLE 'IMAM MAHADI' BUNUH DIRI KERANA BEBANAN HUTANG..???

Bermula petang semalam sehingga membawa ke lewat malam, tiada berita lain yang lebih sensasi untuk dijadikan tajuk perbualan....tumpuan ke SUKMA pun dah hilang terus....blog2 pun berlumba-lumba memaparkan trajedi berdarah dan maut itu..... Apalagi kalau bukan drama amukan oleh 2 individu, seorang lelaki dan seorang wanita yang menceroboh di Kompleks B, Jabatan Perdana Menteri (JPM), Putrajaya.Berita awal mengenai kejadian tersebut <  di sini  >  
Pada malamnya pula identiti penyerang yang mengaku 'Imam Mahadi' dan mahu menggulingkan kerajaan Malaysia itu telah dikenalpasti 
di sini  >

Berikut dipaparkan VIDEO kejadian tersebut :
Penyerang dikenalpasti dengan nama penuh :

KHALIL AFANDI HAMID
650724 10 6631 (47 TAHUN)
AHLI PAS SRI KEMBANGAN SELANGOR

JUGA SEORANG BLOGGER :


IKUTI paparan yang lebih menarik dan terperinci <  di sini  >

TETAPI apa yang paling menarik mengenai kisah tersebut adalah, penyerang tersebut dikatakan mempunyai banyak hutang dan kerana tidak mampu menanggung bebanan hutang yang sangat menekan perasaannya itu, maka dia telah mengambil jalan singkat dengan cara begitu..... atau...... pihak yang menuntut hutang yang mengupah dia untuk berbuat demikian....????? Jadi, adegan drama suspen thriller yang 'dilakonkan' tanpa skrip  itu dijadikan demikian supaya ianya seolah-olah bukan mengenai hutang, tetapi untuk menunjukkan kepada dunia bahawa kerajaan Malaysia  ini zalim....tidak adil...!!!

ADILKAH PERBUATAN SEDEMIKIAN ITU DIJADIKAN SANDARAN UNTUK  MENGADILI KERAJAAN...???

Fikir2kan.... renung2kan..... 

Psssstt.....betul kata Badut Rakyat, yang selalu bertakbir ketika melakukan keganasan itu memang PAS...!!!