Saturday 15 September 2012

PERAK AKAN TERUS LAHIRKAN PELAJAR CEMERLANG

Bagi memastikan pendidikan anak-anak Perak sentiasa berada pada tahap yang cemerlang, kerajaan negeri memperuntukkan sejumlah RM10 juta setiap tahun bagi membantu mereka tanpa mengira latar belakang.
Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir berkata, jumlah itu meningkat berbanding tahun-tahun sebelumnya di mana dana untuk pendidikan yang disediakan hanya berjumlah RM2 juta.
“Ini membuktikan kerajaan negeri begitu bersungguh-sungguh membantu anak kelahiran Perak meneruskan pelajaran hingga tahap yang mereka mampu,” katanya.
Zambry berkata demikian semasa berucap pada Majlis Anugerah Cemerlang 2011 Sekolah-sekolah Parlimen Lumut di Dewan Merdeka, Manjung, hari ini.
Dalam konteks kerajaan negeri, ibu bapa yang berpendapatan bawah RM3,000 ke bawah akan diberi bantuan jika anak mereka layak menyambung pelajaran di peringkat universiti mahupun kolej yang diiktiraf.
“Usaha ini bagi memastikan anak-anak dari pelbagai latar belakang tidak mempunyai masalah untuk mencapai kejayaan melalui peruntukan yang telah disediakan,” katanya.
Pada majlis itu, Menteri Besar menyampaikan sumbangan serta sijil penghargaan kepada 611 penerima dari sekolah rendah dan menengah di kawasan Parlimen Lumut yang terdiri daripada pelajar cemerlang dalam peperiksaan UPSR, PMR, SPM dan STPM 2011.
Daripada jumlah tersebut, seramai 316 pelajar cemerlang dalam UPSR, 228 pelajar cemerlang PMR, 59 pelajar daripadanya cemerlang SPM dan 8 pelajar lagi meraih keputusan cemerlang dalam peperiksaan STPM.
Pelajar yang menerima anugerah tersebut adalah individu yang memperolehi semua  A di dalam peperiksaan yang mereka duduki. Majlis tersebut adalah anjuran bersama Biro Pelajaran UMNO Bahagian Lumut dan Pejabat Pelajaran Daerah Manjung, yang dipengerusikan oleh Encik Mudzaffar Shah bin Mohammed Rajamal.Ketibaan Menteri Besar Perak di sambut Pegawai Pelajaran Daerah Manjung dan Pengerusi Biro Pelajaran UMNO Lumut.

Ibu bapa pelajar penerima anugerah turut dijemput hadir.

Lagi gambar....


bBacaan doa oleh Ustaz  Hairul Abd Karim (SK Seri Pangkor)

Pengacara Majlis, Encik Normazlan Md. Raja (SK Seri Bayu)SAMBUTAN LUAR JANGKAAN SAMBUTAN AIDILFITRI UMNO LUMUT


Sambutan di luar jangkaan yang diterima pada sambutan Hari Raya Aidilfitri UMNO Bahagian Lumut tahun ini, membuktikan bahawa rakyat masih terus bersama dan menyokong kerajaan Barisan Nasional (BN).
Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir, berkata kehadiran tetamu pada tahun ini berlipat kali ganda berbanding tahun lalu.
“Ini menunjukkan indikasi  atau petunjuk yang baik mengenai tahap sokongan rakyat kepada BN,” katanya.
Zambry berkata demikian pada sidang media selepas menghadiri Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri anjuran UMNO Bahagian Lumut di Dewan Merdeka, pagi tadi.
Hadir sama ke majlis itu ialah Menteri Pengangkutan yang juga Ahli Parlimen Lumut, Datuk Kong Cho Ha.
Sementara itu, pada awalnya, beliau katanya, hanya menjangka  15,000 tetamu yang  hadir pada majlis tersebut.
“Saya jangka kehadiran tetamu pada tahun ini tidak kurang daripada 20,000 orang,” kata beliau dengan nada yang gembira.
Tetamu dari pelbagai lapisan masyarakat dilihat tidak melepaskan peluang beramah mesra dengan pemimpin tertinggi negeri seawal jam 10 pagi lagi.
Disebabkan sambutan yang di luar jangkaan itu juga, sampul duit raya terpaksa ditambah bagi memastikan kesemua kanak-kanak yang hadir pulang gembira dengan duit raya yang disampaikan sendiri oleh Menteri Besar.