Sunday 18 March 2012

JANGAN ANGGAP DIRI TERLALU BERKUASA UMPAMA TUHAN..!!!

      VS     SETELAH gagal menyaingi keterampilan Presiden MCA, Chua Soi Lek dalam perdebatan tempoh hari, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menerima satu lagi tamparan.

Kali ini, beliau menerima kritikan daripada Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) berhubung isu projek mega di negeri itu.

Isu tersebut menyaksikan perang mulut antara Guan Eng dan Presiden CAP, S.M Mohamed Idris. Kalau dalam perdebatan dengan Soi Lek, beliau nampak rasis, dalam isu melibatkan CAP pula, terserlah emosionalnya.
S.M Mohamad sebelum itu melahirkan kekecewaan terhadap Guan Eng kerana kurangnya rundingan awam oleh kerajaan DAP Pulau Pinang dalam beberapa projek mega yang dilaksanakan.

Guan Eng dalam reaksinya bertindak seperti budak-budak. Sudahlah tidak memberikan penjelasan yang sewajarnya, beliau mendakwa ia bukan pertama kali S.M Mohamed membuat kesilapan. Gambaran yang diberikan seolah-olah peneraju CAP itu selalu membuat kesilapan sedangkan orang ramai tahu hakikat sebenar integriti dan jasa S.M Mohamed.

Ketika Guan Eng masih berhingus dan berlampin, S.M Mohamad sudah menyemai bakti kepada masyarakat. Keunggulan dan komitmen beliau tiada tandingan. Pada penulis, beliau layak untuk dicalonkan sebagai penerima Hadiah Nobel. Lagipun beliau lebih memahami Pulau Pinang berbanding Guan Eng, yang dilahir dan dibesarkan di Melaka, cuma bernasib baik menang pada PRU lepas di Pulau Pinang.

Kerap juga penulis tertanya apakah tiada pemimpin DAP tempatan yang layak diangkat menjadi Ketua Menteri tetapi itulah kronisme. Pemimpin utama DAP Lim Kit Siang memang sudah lama mengatur untuk melonjakkan anaknya itu sehingga akhirnya menjadi Setiausaha Agung dan pemimpin kerajaan negeri. Ramai pemimpin DAP lain yang berbakat terpinggir.

Guan Eng juga dilaporkan tidak mahu mengungkit kesilapan lalu S.M Mohamed kerana sudah tua dan merupakan tokoh disegani. Kalau benar beliau sudah tua dan disegani, itu bukan cara menjawabnya. Ramai yang terkejut dengan reaksi Guan Eng. Di kalangan pemimpin kaum Cina termasuk Ketua Wanita MCA Tan Cheng Liang, menganggap beliau biadab dan sombong. Penulis sudah lama tahu tentang perangai Guan Eng yang tidak boleh menerima kritikan. Beliau mudah melenting jika ditegur. Mana-mana media yang mengkritik beliau, akan diboikot dan dilemparkan dengan pelbagai dakwaan. Bayangkan seorang pemimpin parti dan kerajaan negeri boleh menuduh akhbar sebagai penjahat tetapi itulah yang Guan Eng lakukan.

Demokrasi dan kebebasan bersuara yang beliau serta DAP laungkan sebelum PRU 2008, hanyalah retorik murahan. Penulis sudah faham sangat mengapa beliau mudah melenting antaranya kerana itulah strategi beliau agar tidak menjawab persoalan sebenar. Dalam isu kritikan CAP, memang ada asasnya kerana kerajaan negeri banyak melaksanakan projek mega. Baru empat tahun mentadbir, projek mega lebih menjadi tumpuan tetapi sangat kurang dirujuk kepada rakyat terlebih dahulu menerusi rundingan awam. Penulis ingin bertanya apakah ini kerajaan negeri untuk rakyat atau untuk nafsu sendiri? 

Dari persepsi rakyat, sekali lagi, Guan Eng kelihatan gagal. Apatah lagi adalah satu kesilapan untuk berbalah dengan tokoh seperti S.M Mohamed. Penulis tertarik dengan reaksi balas beliau: “Ini bukan amalan demokrasi. Demokrasi bermaksud berkongsi kuasa dengan rakyat.” Malah S.M Mohamed mengingatkan pemimpin politik agar jangan menganggap diri terlalu berkuasa umpama tuhan atau malaikat. Meskipun tidak menyebut nama, semua boleh tahu pada siapa ia ditujukan. Mesej yang keras dan jelas. Tiada pemimpin lain sebelum ini yang dikaitkan begitu. Malulah pada diri sendiri.

PRU 13 DI MALAYSIA TAPI KEMPEN DI INDONESIA....

 

BERDASARKAN banyak petunjuk, Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim makin hilang pengaruh. Ceramah-ceramahnya di seluruh negara mendapat sambutan dingin.


Di Indonesia, makin banyak pihak terutama pertubuhan Islam melemparkan kritikan terhadap beliau. Ramai pemerhati di republik itu turut mempersoalkan kekerapan Anwar berkunjung ke sana. Antara ungkapan digunakan adalah pemilu (pilihan raya) di Malaysia, lobinya di Indonesia.


Penulis diberitahu oleh seorang teman editor akhbar di Jakarta , rakaman video seks Anwar yang pernah menggemparkan Malaysia, kini menjadi perhatian di negara jiran itu. Ramai yang pertama kali melihat video itu yakin bahawa pelakunya ialah Anwar. ‘‘Indonesia bukan Malaysia. Di sini , tiada tempat untuk politikus yang tiada integriti, mempunyai masalah moral yang serius dan yang asyik berbohong,’’ katanya.


Ternyata Anwar kini menjadi liabiliti kepada gerakan pembangkang di Malaysia. Isu kenyataannya menyokong Israel memburukkan lagi keadaan. Pendedahan terbaru mengenai bantuan asing dalam jentera Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) PKR menambah kebimbangan orang ramai. Itu belum bercakap tentang dana daripada luar.


Baru-baru ini, ahli-ahli Parlimen pembangkang terpaksa menyelamatkan Anwar dalam isu Israel. Sampai bila kemungkaran dan hipokrasi beliau mahu dilindungi? Daripada isu skandal seks, dakwaan biseksual, integriti hinggalah pengkhianatan kepada agama, bangsa dan negara.


Kini ramai ahli Pas resah kerana parti itu masih tunduk dan terikat kepada Anwar. Persubahatan itu menjadikan Pas hanyir dan busuk selain - dayus.

SUMBER DI SINI

FGVH JAWAB 4 TOHMAHAN MAZLAN ALIMAN

KUALA LUMPUR – Kenyataan yang dibuat oleh Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda Malaysia (ANAK), Mazlan Aliman, di lobi Parlimen pada Khamis lalu dikatakan tidak benar sama sekali dari fakta penyenaraian syarikat Felda Global Ventures Holdings (FGVH) di Bursa Malaysia.
Presiden FGVH, Datuk Sabri Ahmad berkata, segala yang disampaikan oleh Mazlan kepada media itu tidak tepat dan sangat bercanggah dari realiti penyenaraian syarikat tersebut.
“Semuanya tidak benar, saya nafikan apa yang dia sebut pada Khamis lalu di Parlimen,” katanya pada program Himpunan Penulis Maya 2012 anjuran Mykmu.net di sini hari ini.
Beliau berkata, Mazlan mengutarakan empat kerisauannya mengenai penyenaraian FGVH mengikut kacamatanya iaitu tanah Felda Plantation yang dikatakan akan dipajak, modus operandi Felda Plantation Industries (MPI), isu ‘durian runtuh’ dan penubuhan sebuah syarikat khas (SPV).
Menurut Sabri, tanah seluas 360,000 hektar yang terlibat dalam penyenaraian tersebut melibatkan tanah Felda Plantation yang diserahkan kerajaan kepada Lembaga Felda pada tahun 1990 dan tidak sekali-kali melibatkan 500,000 hektar tanah milik para peneroka di seluruh negara.
“Premium tanah milik Felda Plantation tu semua dibayar oleh Felda, bukan free (percuma).
“Saya nak tekankan di sini bahawa tanah Felda Plantation tu bukannya dipajak seperti yang dikatakan Mazlan Aliman, tanah tu di sewa…FGVH sewa dari Felda..kita bayar..kita sewa dalam jangka masa panjang..jadi ia milik kekal Felda,” tegas Sabri.
Justeru itu beliau berkata, kenyataan Mazlan yang kononnya tanah Felda Plantation tersebut akan tergadai itu sepatutnya tidak timbul memandangkan faktanya tidak benar sama sekali.
Selain itu, Sabri melahirkan rasa hairan dengan kerisauan AJK Pas Pusat itu mengenai modus operandi MPI yang dikatakan akan berubah dan tidak menyebelahi kepentingan para peneroka.
“Selama ini MPI tu saya yang uruskan, modus operandinya tak berubah sama saja sama ada sebelum penyenaraian atau selepas penyenaraian (FGVH)..termasuk harga sawit mentah, jadi apa yang Mazlan Aliman takutkan sangat?
“Tak berbeza, tak bertukar, saya pun tak tahu apa yang dia risaukan sangat,” katanya lagi.
Sabri turut menjelaskan mengenai isu ‘durian runtuh’ yang dipertikaikan oleh Mazlan yang berkeras mahu mengetahui jumlah sebenar yang akan diterima para peneroka dan sumber habuan yang akan diberikan Felda itu.
“Sudah (lebih kurang) 30 tahun para peneroka bersusah payah di dalam Felda dan hanya baru 10 tahun kebelakangan ini saja mereka dilimpahkan dengan kemewahan dari titik peluh mereka. Salah ke Felda nak berikan rewards (ganjaran) kepada mereka sekarang?,” persoalnya tentang kewajaran membalas budi lebih 112,000 keluarga peneroka Felda di seluruh negara.
Menurut beliau, ‘durian runtuh’ tersebut bersumberkan dari Felda sendiri yang merupakan hasil dari penjualan kepentingan para peneroka kepada Felda dan seterusnya kepada FGVH.
Bagaimanapun, beliau enggan mendedahkan jumlah sebenar ‘durian runtuh’ tersebut kerana menghormati Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, yang akan mengumumkan jumlah habuan yang akan diterima para peneroka Felda dalam masa yang terdekat.
“Jumlahnya saya tak boleh beritahulah, itu hak Perdana Menteri..beliau yang akan umumkan dalam masa terdekat…tapi setahu saya jumlahnya boleh la para peneroka pergi Haji dua tiga kali,” ujarnya di hadapan para peserta.
Menjelaskan mengenai SPV, Sabri berkata, syarikat khas itu merupakan pelan B yang dibuat ekoran pelan A yang disabotaj oleh Mazlan dan ANAK melalui lapan orang ahli KPF yang memfailkan injunksi mahkamah terhadap KPF bulan lalu.
Sabri memberitahu bahawa injunksi dari lapan orang ahli KPF itu tidak mewakili lebih 220,000 jumlah ahli KPF yang sebenarnya mahu penyenaraian FGVH disegerakan, namun atas nama demokrasi dan undang-undang mereka berjaya mengagalkan proses penyenaraian tersebut.
“Jika lapan orang ahli KPF tu tak buat injunksi di mahkamah dan KPF pegang kepentingan dalam FGVH, ia akan memberikan keuntungan ekonomi yang banyak pada peneroka, misalnya jika RM2 bilion pelaburannya, maka peneroka akan menerima RM100 juta dividen, kalau RM3 bilion mereka akan terima RM150 juta…lebih banyak dari apa yang peneroka dapat dari Felda setiap tahun.
“Tapi injunksi itu menyekat semuanya..jadi kita buat pelan B untuk jamin kepentingan peneroka dalam penyenaraian ni..” jelasnya lagi.
Justeri itu menurutnya lagi, SPV dicadangkan sebagai pelan B di mana sebuah tabung khas akan ditubukan bagi memastikan kepentingan para peneroka terjamin dan menikmati imbuhan dari penyenaraian FGVH pada masa akan datang.

PEMBANGKANG RUGI PENYENARAIAN FGVH DI BSKL.... !!!

 

KUANTAN  - Penyenaraian Felda Global Ventures Holdings (FGVH) di Bursa Saham kelak hanya akan merugikan pihak pembangkang, bukan warga Felda, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan.


Katanya, pembangkang mengetahui undi di kalangan warga Felda akan merosot sebaik sahaja FGVH disenaraikan berikutan pelbagai hasil dan keuntungan yang akan dinikmati warga Felda hasil penyenaraian itu.


"Itu sebab mereka (pembangkang) memomokkan warga Felda dengan pelbagai tohmahan mengenai penyenaraian FGVH sebab mereka mahu rakyat menolak kerajaan pada pilihan raya umum akan datang.


"Isu ini (FGVH) hanya dipolitikkan pembangkang semata-mata untuk memecahkan undi warga Felda sebab mereka tahu Felda merupakan kubu kuat Barisan Nasional (BN)," katanya di sini hari ini.


Ahmad yang juga Ketua Penerangan BN berkata, daripada 222 kerusi di Parlimen, 25 peratus undi adalah daripada kalangan warga Felda, justeru, pembangkang perlukan jumlah undi itu untuk memerintah.


Sehubungan itu katanya, pembangkang terdesak menggunakan isu FGVH untuk meraih undi warga Felda. - BERNAMA


 


MAUT LANGGAR LARI.... AL-FATIHAH....

KEJADIAN BERLAKU DI :
KM 20.3
JALAN LINGKARAN TENGAH 2
TAMAN MELAWATI, AMPANG
18 MAC 2012 - JAM 8 PAGIPelumba pelapis basikal negara,Rafizi Hamdan terbunuh dalam satu kemalangan langgar lari di KM 20.3 Jalan Lingkaran Tengah 2,Taman Melawati,Ampang,pagi tadi.

Dalam kejadian pukul 7.30 pagi,Rafizi yang mewakili pasukan Le Tua dan baru menimang cahaya mata kedua dipercayai dilanggar sebuah kereta ketika dalam perjalanan ke Hospital Orang Asli Batu 12,Gombak.

Kejadian berlaku di hadapan stesyen  minyak Shell berhampiran persimpangan ke Taman Melawati.


Keadaan basikal mangsa


Rakan Blogger eXception menghubungi sahabat yang bertugas di JPJ untuk mendapatkan maklumat berkenaan No Pendaftaran Kereta : WCK 2290 .


Di bawah ini ialah maklumat kenderaan serta pemiliknya…

No Pendaftaran Kereta : WCK 2290
Model : Proton Saga 1.5
Warna : Kelabu
Pemilik : Yahya Arif
Alamat : Lot 333, Batu 7 1/2,Ulu Kelang,Ampang,Selangor


AL-FATIHAH...HAMPA... SERI DENGAN IRELAND, HOKI GAGAL LAYAK KE OLIMPIK....

Skuad hoki Malaysia gagal layak ke Sukan Olimpik 2012 setelah hanya seri 1-1 dengan Ireland pada Kejohanan Kelayakan Olimpik di Dublin, Ireland hari ini.

Malaysia mendahului pasukan tuan rumah menerusi jaringan Nabil Fiqri Mohd. Noor pada minit ke-40.

Namun Ireland berjaya menyamakan kedudukan menerusi pukulan sudut penalti John Jermyn pada minit ke-60.

Ini bermakna Malaysia sekali lagi gagal melayakkan diri ke Sukan Olimpik selepas kali terakhir menyertai temasya berkenaan pada 2000 di Sydney. - UTUSAN

 

KEMARUK KUASA PKR BAHAYAKAN NEGARA

CUBA kita imbas kembali apa yang berlaku pada tahun 1998, apabila Datuk Seri Anwar Ibrahim dipecat daripada kerajaan dan UMNO.


Ketika itu, Naib Presiden Amerika Syarikat, Al Gore yang berada di Kuala Lumpur secara terbuka menyokong gerakan reformasi yang tercetus berikutan pemecatan Anwar tersebut.


Malahan, kita masih ingat bagaimana pada masa itu ahli-ahli keluarga dan orang yang rapat dengan Anwar mengelilingi hampir seluruh dunia untuk meminta campur tangan asing terhadap isu tersebut.


Keghairahan Anwar dan orangnya tidak berakhir di situ, malahan dalam setiap forum antarabangsa yang disertai oleh beliau, Anwar akan mengambil kesempatan memburuk-burukkan negara.


Semua itu membuktikan bahawa antara Anwar dan pihak asing tidak boleh dipisahkan, justeru kita tidak perlu terkejut dengan pendedahan Koordinator Barisan Nasional (BN) Selangor, Datuk Seri Ir.Mohd.Zin Mohamed mengenai tindakan Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang didakwa meminta bantuan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) asing membantu parti itu untuk memenangi pilihan raya di negara ini.


Malahan kita tidak perlu merasa hairan apabila pendedahan itu menyatakan PKR meminta bantuan daripada Konrad Adeneur Foundation (KAF) yang mempunyai kaitan dengan Yahudi untuk memenangi pilihan raya di negara ini.
Ia memandangkan sebelum ini Anwar sememangnya dikenali sebagai pemimpin dari Malaysia yang begitu rapat sama ada dengan pertubuhan atau individu Yahudi.


Sebab itulah, beliau tergamak mengeluarkan kenyataan menyokong apa juga usaha bagi melindungi keselamatan negara Israel dalam wawancara dengan The Wall Street Journal.


Pendedahan yang mengaitkan Anwar dengan pihak Yahudi juga bukan kali pertama dilakukan, sebaliknya ia sudah banyak kali.


Antara yang terbaru adalah pada 7 Mac lalu apabila, sebuah blog mendedahkan dua pucuk surat yang ditulis oleh Anwar kepada sebuah organisasi yang mempunyai kaitan dengan satu agensi perisikan antarabangsa pada 2007 untuk meminta pihak berkenaan campur tangan untuk memberi tekanan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).


Dalam surat-surat yang dipaparkan dalam blog AIDC, di www.anwaraidc.com itu mendedahkan permohonan Anwar tersebut dibuat kepada Presiden National Endowment For Democracy (NED), Carl Gersham.


Kedua-dua pendedahan itu jelas memaparkan politik bahaya yang dimainkan oleh PKR dalam usaha mereka berebut kuasa politik di negara ini dengan matlamat utamanya ialah untuk mencapai cita-cita Anwar menjadi Perdana Menteri
Kita amat memahami bahawa Anwar dan PKR terlalu terdesak untuk menumbangkan Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya umum akan datang.


Ia disebabkan mereka melihat Pilihan Raya Umum Ke-13 adalah misi terakhir untuk berbuat demikian memandangkan faktor usia yang kini memburu setiap pemimpin utama pembangkang.


Tetapi apa yang menjadi persoalan kepada kita ialah kalaupun sudah kemaruk kuasa dan begitu ghairah hendak menumbangkan kerajaan BN, kenapakah perlu pihak asing ‘dijemput’ untuk turut serta?


Mungkin seperti biasa PKR akan terus dengan politik putar-belit dan penafian mereka tetapi apa yang kita hendak persoalkan apa pula pendirian Pas dan DAP.


Selama ini, seburuk-buruk permainan politik kedua-dua parti itu menentang BN, mereka tidak pernah melakukan tindakan seperti PKR. Oleh itu, jika kedua-dua parti berkenaan berdiam diri dengan perbuatan PKR maknanya mereka bersedia untuk bersubahat melunaskan agenda politik bahaya PKR.


Apa yang lebih dipersoalkan ialah tindakan Pas yang setakat ini seolah-olah kelu seribu bahasa untuk mengulas pendedahan tersebut. Mungkin sekali lagi pemimpin-pemimpin Pas akan menganggap semua itu adalah fitnah dan mainan politik UMNO serta media arus perdana.


Tetapi bukti-bukti yang dipaparkan sudah jelas menunjukkan bahawa ia bukanlah satu dakwaan kosong, kalau apa yang didedahkan tidak benar maka Pas perlu menasihatkan PKR mengambil tindakan undang-undang.


Oleh itu, sebagai parti yang mempunyai alim-ulama, Pas sudah pasti memahami hukum berkawan dengan pihak yang bersekongkol dengan Yahudi bagi menjatuhkan kerajaan yang dipimpin orang Islam.


Perkara ini sudah ditegaskan oleh Pengerusi Jawatankuasa Kerja Himpunan Ulama Muda Malaysia (Ilmu), Fathul Bari Mat Jahaya yang menyatakan, pihak yang mengetahui mengenai kerjasama itu tetapi tidak membuat sebarang tindakan kerana mempunyai matlamat politik serupa turut berdosa.


Janganlah pula pemimpin-pemimpin Pas menganggap oleh kerana kenyataan itu dibuat oleh ulama UMNO maka ia tidak boleh dipegang.


Justeru kita mahu melihat ketegasan Pas dalam soal ini memandangkan apa yang dilakukan sekutu mereka itu adalah sangat bahaya kepada keselamatan negara.


Pas selama ini telah menegaskan bahawa mereka menyertai pilihan raya atas semangat demokrasi walaupun mendakwa sistem pilihan raya di negara ini tidak telus tetapi mereka tidak pernah meminta campur tangan asing.


Malahan penulis masih ingat suatu ketika dulu Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sendiri memberi peringatan bahawa apa pun masalah dalaman negara ini, tiada mana-mana negara asing yang berhak campur tangan.
Penulis yakin pendirian Nik Abdul Aziz itu tidak pernah berubah, oleh itu wajarkah Pas hendak membiarkan sahaja PKR bertindak demikian.


Terserahlah kepada Pas untuk menentu apa langkah yang sepatutnya mereka lakukan tetapi apa yang pasti rakyat kini terutamanya orang Melayu perlu sedar mengenai corak politik PKR yang dipimpin oleh Anwar.


Ia kerana pendedahan kerjasama dan memohon bantuan asing ini boleh mendedahkan negara dalam bahaya termasuklah kemungkinan Malaysia dipimpin oleh kerajaan boneka.


Seperti mana kata Fathul Bari apa yang dibimbangi kerjasama serta campur tangan tersebut menjadikan kumpulan pro-Yahudi lebih dominan sehingga sesebuah parti itu sanggup mengikut apa sahaja arahan yang diberikan.


Kenyataan itu adalah benar kerana apabila pihak asing dengan senang hati menghulurkan tangan memberikan bantuan mereka, maka ia sudah tentulah tidak dilakukan secara percuma. Mereka pasti akan menuntut balasan apabila tiba masanya kelak.


Kita tidak boleh membiarkan ini berlaku kepada negara ini hanya disebabkan perbuatan sekelompok manusia yang kemaruk dan gila kuasa.

Oleh Zulkiflee Bakar