Tuesday 17 January 2012

DARI BN UNTUK RAKYAT......
PERBELANJAAN YANG DIKELUARKAN ADALAH SEBANYAK RM302 JUTA DAN RUMAH PBR ITU DIDIRIKAN PERCUMA.... ULANG.... PERCUMA .....UNTUK YANG LAYAK MENERIMANYA... 

ZALIMKAH KERAJAAN....???????

Rumah percuma... siap dengan elektrik dan air... kerajaan memberinya tanpa mengira apa warna politik pemohon.. tetapi masih ada penerima yang tetap memilih bulan sebagai idola politiknya.. tang nak mintak rumah percuma pandai pulak carik kerajaan, tang nak pangkah undi kenapa lupa daratan!!!!

DR. RANI 'TAK LAKU' UNTUK JADI EXCO AGAMA ISLAM SELANGOR


Sudah ada berita yang mengatakan Dr.Rani Osman, ADUN Meru tidak akan dilantik sebagai Exco Hal Ehwal Islam, sebaliknya jawatan yang pernah disandang oleh Hasan Ali itu akan disandang oleh Khalid Ibrahim sendiri.
Portfolio Adat-Adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam merupakan portfolio yang mempunyai bidang kuasa berbeza.

Justeru, Khalid Ibrahim selaku Menteri Besar Selangor akan membuat pemisahan dengan portfolio Hal Ehwal Islam yang sebelum ini menjadi punca kemarahan DAP akan disandang oleh seseorang yang sangat liberal dan boleh bertolak ansur dengan mana-mana pihak yang tidak menyukai Islam dan umatnya.

Sudah tentulah calon yang paling sesuai untuk portfolio tersebut adalah Khalid Ibrahim sendiri.

Selepas apa yang dilakukan oleh Hasan Ali semasa menjawat jawatan berkenaan, kesemua tindakannya menyebabkan Pakatan dimarahi oleh para pengundi bukan Islam mereka. Pengaruh Katholik dan Evangelist dalam DAP sememangnya tidak dapat dinafikan walaupun dakwaan tersebut cuba dinafikan oleh kepimpinan tertinggi DAP seperti Lim Guan Eng dan bapanya, Lim Kit Siang.

Bukan lagi satu perkara rahsia bagaimana DAP mendapat sokongan kuat daripada penggiat-penggiat dan aktivitis Katholik serta Kristian. Pendedahan tentang kegiatan pemurtadan akan memberikan imej yang sangat buruk kepada gerak kerja Evangelist yang telah diperkatakan semenjak sekian lama, tetapi tidak ada sebarang keberanian dari pihak berkuasa Islam untuk melakukan pendedahan atau memperkatakannya secara terbuka apatah lagi menghantarkan bukti untuk dinilai oleh masyarakat Islam dan masyarakat Malaysia secara keseluruhannya.

Apabila ‘tugas’ berkenaan diambil oleh Hasan Ali, sudah tentulah dia menjadi sasaran utama DAP yang mempunyai kuasa yang cukup besar dalam Pakatan Rakyat Selangor. DAP telah melakukan desakan dan akhirnya, Hasan Ali berjaya dipecat oleh PAS.

Dan apabila Hasan Ali dipecat dari PAS, secara automatik, jawatan yang disandangnya yang membolehkan JAIS membuat serbuan dan melakukan pendedahan seperti dalam kemelut DUMC-JAIS, turut gugur.

Memandangkan portfolio tersebut tidak boleh dimansuhkan begitu sahaja, Khalid Ibrahim selaku kepala pentadbiran perlu melakukan sesuatu yang lebih ‘bijak’. Seorang Exco Hal Ehwal Islam perlu dilantik dari kalangan mereka yang akan tunduk, akur dan mengangguk-angguk apabila mendapat arahan sepertimana yang dilakukan oleh Lim Guan Eng di Pulau Pinang dengan melantik Malik Kassim, seorang yang diketahui tidak mempunyai latar belakang pendidikan agama, tetapi mempunyai kapasati dan keupayaan untuk sentiasa mengiakan apa sahaja perintah Lim Guan Eng.

Tidak ada calon yang lebih baik di Selangor kecuali Khalid Ibrahim sendiri. Fobia dengan perlantikan orang seperti Hasan Ali, tidak akan mendorong Khalid Ibrahim untuk melantik Rani Osman walaupun Rani Osman merupakan salah seorang penyokong tegar Anwar Ibrahim yang sanggup menggadaikan apa-apa sahaja, hatta akidahnya sendiri untuk tujuan tersebut. 

Namun Rani Osman juga merupakan seorang yang terpaksa patuh kepada sebarang ketetapan pimpinan PAS Pusat yang sudah tentu tidak akan sanggup kehilangan sokongan teras mereka, iaitu Melayu-Islam yang ingin melihat Islam sebagai kemuncak perjuangan parti berkenaan.
Kalau benarlah khabar angin yang mengatakan Khalid Ibrahim sendiri yang akan mengambil atau menyandang portfolio Exco Agama Islam Selangor selain portfolio Adat Istiadat Melayu, tentunya ia berita yang amat mengerikan kepada umat Islam dan orang Melayu di Selangor.

Sebabnya, umat Islam dan orang Melayu di Selangor sudah dapat melihat bagaimana BAIKNYA HATI Khalid Ibrahim terhadap umat agama lain dan kaum lain selain Melayu, tetapi sangat bersikap keras terhadap orang Melayu sebagaimana yang ditunjukkan dalam kes kuil Hindu di Seksyen 9 Shah Alam dan Kampung Sungai Terentang di Rawang berbanding surau dan Madrasah di Kampung Melayu Rawang serta Kampung Sungai Kerandang yang diduduki oleh seratus peratus Melayu, kini telah dimusnahkan sepenuhnya oleh pentadbirannya.

Sumber:Klik sini  
SMASH KENCANG DAP UNTUK PAS KEDAH....!!! PAS MASIH TIDAK FAHAM DAP IS A KING


Penulis-penulis di akhbar Cina sepoerti Chen Sau Ann, di SinChew Daily News melihat Pakatan Rakyat Adakan Konvensyen Di Kedah Bukan Secara Kebetulan, tetapi merupakan satu ketakutan yang amat mendalam kepada Pakatan Rakyat. 

Mereka melihat pemipin-pemimpin dari kalangan DAP, PKR dan PAS juga mengakuinya,bahawa dimana kuasa kerajaan negeri Kedah agak susah untuk dipertahankan.

Menurutnya lagi, Selepas PRU, keempat-empat Menteri besar termasuk ketua menteri punyai cara yang berbeza-beza dalam pemerintahan mereka, polisi yang dibuat tidak sama, terutama sekali di negeri Kedah, agak berbeza dengan yang lain, membuat sesuatu dengan bersendirian, lebih-lebih lagi MB Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razakmembuat kenyataan beberapa kali kepada pihak luar berkata; cara rakyat Kedah agak berbeza, jangan dibandingkan dengan negeri-negeri lain.

Selepas PRU 2008 Pakatan Rakyat di negeri Kedah secara pantas dan mudah dapat memerintah negeri itu, tidak seperti di negeri Perak dan Selangor yang mempunyai masalah dalaman dan tekanan dari luar, yang melibatkan pelbagai kontrovesi barulah dapat memerintah.

Pemerhati Cina DAP melihat berlaku ketidakadilan dalam pemerintahan PAS Kedah. Mereka menulis,selain daripada negeri Kelantan yang dipegang oleh Pas kita tidak perlu sebut, dalam 4 negeri di bawah Pakatan Rakyat selepas PRU 2008 menang mudah di negeri Pulau Pinang, Kedah, Selangor dan Kelantan, kekuatan Pas di negeri Kedah amat besar, dimana selepas diperintah, PKR dan DAP menjadi tunjang telunjuk pengikut kepada merekaterutama sekali DAP, tidak dapat bahagian dalam jawatan exco di kerajaan negeri itu.

Di luar kotak politik, mereka kelihatannya senada. Namun demikian, terbukti mereka tidak setuju dengan cara Nilai-Nilai Islam terlalu ditonjolkan di Kedah. Perhatikan mereka menulis, "Perjalanan di Kedah semakin memihak kepada perjalanan pengislaman, menyebabkan tidak disenangi dan tidak mempercayai oleh orang-orang bukan Melayu, terutama sekali dari kalangan MCA dan Gerakan yang lebih melihat kepada keburukan, dengan itu asyik menghentam keburukan Pakatan Rakyat, merosakan program-program Pakatan Rakyat di negeri Kedah.

Pas melaksanakan polisi-polisi Islam, contohnya nama-nama jalan serta nama-nama perniagaan ditukar kepada tulisan-tulisan jawi.

Mengapa DAP melalui akhbar-akhbar Cina menghentam PAS atau pun menghentam dasar-dasar Islam di Kedah? Mengapa kita perlu mengalah? Apakah PAS atau Melayu PKR pernah mempersoal tindakan Lim Guan Eng menukar nama jalan kepada tulisan Cina di Pulau Pinang? Maka mengapa tulisan Jawi masih dipersoalkan. Ini menunjukkan DAP tidak pernah ikhlas dan tidak pernah menghormati PAS dan umat Islam. Orang Melayu kata, manis hanya di bibir sahaja, tetapi di dalam hati mereka sahaja yang tahu.

Perhatikan komen mereka ini,"...Sebab itu perlaksanaan polisi-polisi yang lain juga mengganggu rakyat di negeri itu, contohnya polisi 50 peratus kuota perumahan  bumiputera, polisi industri hiburan dan industri minuman arak, bergelora tidak tenteram, berkali-kali timbul masalah.

Kemudian DAP melalui akhbar Cina memperlekehkan dasar-dasar Islam, baca lagi di sini, "...Polisi itu bukan sahaja telah menjejaskan penyokong dari kalangan bukan Islam, ia juga boleh mengganggu penyokong-penyokong Pas yang bukan dari kalangan orang Islam, dan juga orang-orang Melayu moden di kawasan-kawasan bandar..."

Sebab itu negeri Kedah kini dalam musim penapaian, telah memberi perhatian kepada rakan-rakan gabungan parti Pakatan Rakyat.Mengapa DAP melalui akhbar Cina menulis tajuk ini, "...Mungkin Kehilangan Pengundi Golongan Pertengahan Atas.."

Peninjau politik melihat dapati mungkin Pakatan Rakyat Kedah akan kehilangan pengundi dari kalangan dan golongan pertengahan atas di kawasan-kawasan bandar, serta penyokong-penyokong pertengahan atas yang menyebabkan Pakatan Rakyat dapat berkuasa sebelum ini, ini yang diperhatikan serius oleh PKR dan DAP.

UMNO yang mempunyai banyak pengalaman dalam menangani pihak lawan, semakin menekan Pas di negeri Kedah, jika Pakatan Rakyat tidak dapat selesaikan isu ini sebelum PRU, dikhuatiri Pakatan Rakyat di dalam keadaan yang membimbangkan, pada bila-bila masa boleh hilang kuasa di negeri itu.

Pakatan Rakyat memilih negeri Kedah sebagai Konvensyen terakhir sebelum PRU, boleh diibaratkan sebagai memperkukuhkan kuasa di situ, supaya dapat basmi masalah dan isu yang timbul di kawasan setempat, yang pertama, cuba kekalkan dan stabilkan kerajaan negeri Kedah, yang kedua supaya unsur-unsur negatif di negeri Kedah tidak merebak ke negeri-negeri lain.

Mymassa seperti juga Tun Daim Zainudin, amat optimis BN boleh memenangi semula negeri Kedah. Sama juga ketika Mymassa dalam lawatan kerja di Kedah tempohari, ketika Mymassa menemuramah mantan MB Kedah Dato' Mahadzir Khalid, bahawa UMNO dan BN mempunyai keyakinan yang tinggi di Kedah.
Mymassa berharap, dengan ulasan ini, para pengundi di atas pagar dan golongan pertengahan di Kedah, agar kembali semula kepada UMNO dan BN. Cukuplah tempoh 4 tahun mereka memerintah, DAp tidak pernah ikhlas, DAP akan selalu mempersoalkan hak orang Melayu dan umat Islam, akhbar-akhbar Cina yang pro-DAP berterus-terang betapa teroknya Kedah di bawah PAS, kerana kononnya mereka (DAP) ditekan dan tidak dapat apa-apa, hatta Exco pun mereka cita-citakan.

DAP adalah alergik dan hantu roket kepada kita umat Islam dan orang Melayu. Sedarlah wahai bangsaku.Contoh terbaru di depan mata, "Kes Dr Hassan Ali, tanpa Tekanan DAP dan PKR, tidak mungkin PAS pecat beliau.

Selanjutnya baca terjemahan di sini :
Sinchew Daily News, Perkara: konvensyen Pakatan Rakyat di negeri Kedah?, Ruangan: dalam negeri m/s 05, Tarikh: 15 Januari 2012 (Ahad),Tajuk: Pakatan Rakyat Adakan Konvensyen Di Kedah Bukan Secara Kebetulan, Penulis Chen Sau Ann/ pengkritik semasa

PAS SANGGUP BUAT APA SAJA DEMI KUASA....!!!


Mari kita tengok nasib Anwar dan Hasan Ali selepas ini.

Dulu mereka berkawan, kini mereka berlawan.

Seorang anti murtad, seorang lagi cakap murtad hak individu.


Yang peliknya, PAS sanggup menyokong pemimpin Pro Murtad daripada pemimpin yang mempertahankan Islam.LIHAT APA KOMEN NIK AZIZ :


SIAPA YG TIDAK SENONOH....??? 

ANWAR IBRAHIM?


ATAU

HASSAN ALI ???


FIKIR2KAN......


PROTON KINI MILIK DRB-HICOM


TO


DRB-HICOM Bhd. hari ini muncul sebagai pemilik baharu Proton Holdings Bhd. (Proton) setelah memeterai perjanjian pembelian dan penjualan 42.74 peratus kesemua saham yang dipegang Khazanah Holdings Bhd. (Khazanah) pada harga RM1.291 bilion atau RM5.50 sesaham.


Pembelian itu menamatkan spekulasi penjualan syarikat nasional itu di dalam pasaran sejak lebih sebulan lalu.
Pengarah Urusan Khazanah, Tan Sri Azman Mokhtar berkata, DRB-HICOM telah dikenal pasti sebagai pihak paling sesuai dan layak untuk menguasai Proton.


Katanya, keputusan itu dibuat selepas perbincangan dan penilaian terperinci melibatkan pelbagai cadangan bagi memastikan prosesnya teliti.


Urus niaga yang masih tertakluk kepada kelulusan para pemegang saham DRB-HICOM tidak membabitkan sebarang liabiliti dan jaminan kerana ia akan diselesaikan melalui proses perniagaan seperti biasa.


Azman berkata, cadangan DRB-HICOM turut memperlihatkan penglibatan menyeluruh Proton dalam sektor automatif dan rangkaian kerjasama strategik di dalam dan luar negara.


Katanya, cadangan strategi dan pelan perniagaan konglomerat automotif itu menyediakan platform yang berkesan bagi memenuhi kemapanan Proton dan memenuhi keperluan pertumbuhan jangka panjang.


Azman menambah, DRB-HICOM juga mengemukakan harga tawaran yang boleh diterima kepada Khazanah.


Sementara itu, DRB-HICOM dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia berkata, harga yang ditawarkan mewakili 6.2 peratus premium pada harga tutup saham proton sebanyak RM5.18 pada hari Jumaat.


Katanya, harga yang ditawarkan itu mengambil kira premium masing-masing sebanyak 2.80 peratus, 12.70 peratus dan 26.73 peratus selama lima hari, sebulan dan tiga bulan kenaikan harga pasaran saham Proton termasuk harga saham pada Jumaat lalu sebanyak RM5.35, RM4.88 dan RM4.34 sesaham.


Ia juga berdasarkan nisbah harga kepada tempahan 0.56 kali berasaskan aset bersih yang diaudit Kumpulan Proton sehingga 31 Mac 2011 kira-kira RM5.406 bilion.


Saham Proton dan DRB-HICOM digantung hari ini sebagai memenuhi keperluan untuk membuat pengumuman tersebut.


Berikutan jumlah penguasaan yang melebihi 33 peratus, DRB-HICOM akan membuat tawaran am mandatori (MGO) untuk memiliki baki saham Proton yang belum dipegangnya.


Pengarah Urusan Kumpulan DRB-HICOM, Datuk Seri Mohd. Khamil Jamil dalam kenyataan berasingan melahirkan penghargaan kepada Khazanah di atas kepercayaan yang diberikan untuk mengemudikan Proton ke peringkat lebih tinggi.


Beliau berkata, DRB-HICOM telah meletakkan Proton dalam radarnya sejak 2009 dengan melaksanakan pelbagai kajian dan analisis kedudukan syarikat itu yang membawa kepada pembentukan Pelan Perniagaan Bersepadu bagi mewujudkan rantaian nilai automotif.


Mohd. Khamil berkata, MGO bakal menyediakan peluang kepada DRB-HICOM untuk meningkatkan pegangan ke atas syarikat pengeluar kereta nasional sekali gus menjadikannya anak syarikat.


Beliau menambah, pembelian Proton yang akan dibiayai melalui dana dalaman dan pinjaman, dijangka selesai pada suku kedua 2012.