Wednesday 5 September 2012

APA SEBENARNYA KEKECOHAN DI HQ PKR..???

Insiden demo yang bertukar kecoh di ibupejabat Keadilan tadi mendapat pelbagai jenis dan versi laporan berita. 

Seperti biasa, media pro-pembangkang akan menambahrasa serta menambahsensasikan laporan mereka tanpa menceritakan keseluruhannya. Dan memang benar sangkaan kita itu!

Yang gagal atau sengaja tidak dilaporkan oleh pemimpin dan media pro-pembangkang ialah kehadiran beberapa NGO termasuk bukan Melayu! Mereka yang mengepalai demo aman yang bertukar kecoh apabila berlaku cabar-mencabar.

Di bawah adalah laporan berita yang tidak mungkin akan disiarkan oleh pro-pembangkang mengenai insiden demo di depan pejabat Keadilan.

Malah, pemimpin pembangkang berterima kasih kepada pihak polis yang sebelum ini kerap dicemuh dan dikutuk oleh mereka. Apakah ada media pro-pembangkang mahu melaporkan perkara ini?

Anda tentu tahu jawapannya!

Di antara laporan tersebut :

Dalam pada itu, Presiden Barisan Bersatu Nambikkai, Kalai Vanar berkata, pihaknya terpaksa mengadakan bantahan aman berikutan tindakan terhadap isu bendera dan tidakan kerajaan Selangor yang tidak menghormati hak raja-raja sekali gus mendakwa perkara itu didalangi oleh Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan meminta ketua pembangkang itu memberi penjelasan.

"Pada hari ini kami hanya datang secara aman, tetapi dibaling telur dan fail. Ini adalah provokasi yang tercetus dari pihak mereka kepada kami.

"Kami hanya meminta penjelasan dari Anwar, dan beliau harus memberikan penjelasan terhadap setiap perkara yang dilakukannya yang ternyata membawa kerosakan kepada negara.

"Beliau (Anwar) langsung tidak menghormati bendera malah penghinaan mengibarkan bendera 'Sang Saka Malaya' pada malam sambutan merdeka itu telah dirancang dari awal oleh pihak PKR," katanya kepada media, selepas bersurai dari bantahan itu.

Kalai turut menyelar tindakan Anwar dan menggelarkan Ketua Umum PKR itu sebagai pengkhianat serta perosak kemakmuran negara dan mendakwanya mendalangi kekacauan yang berlaku dalam negara.

Beliau meminta penjelasan dari tahun 1998 sehingga tahun 2012 daripada Anwar dan mendakwa Ketua Pembangkang itu telah mereka cerita tentang pelbagai perkara tidak masuk akal seperti suntikan HIV yang diterimanya, diracun dengan arsenic selama berada di dalam penjara serta cubaan membunuh keatasnya serta yang terakhir adalah berkaitan dengan bendera baru ciptaannya.

Katanya, kesemua isu yang berlaku merupakan agenda awal daripada Anwar. Malah, pertubuhan itu menggelarkan Anwar dan mendakwanya sebagai pengkhianat negara.

Antara NGO lain yang terlibat dalam bantahan tersebut termasuk Kelab Perpaduan Insan Selangor, Waris Malaya, Malaysian People Organization, Alernative Action Team, Gerakan India Malaysia dan Kelab Prihatin Cina Malaysia.

Sementara itu, Pegawai Khas Datuk Seri Anwar Ibrahim, R Suresh Kumar berkata, pihaknya tidak akan melakukan laporan polis berdasarkan bantahan yang dilakukan oleh persatuan itu dan menyifatkannya sebagai tindakan yang kurang bijak apabila pertubuhan itu menceroboh kawasan pihaknya.

Beliau mendakwa, sebelum ini, Kalai Vanar merupakan calon yang bertanding untuk tiket PKR di Gurun, Kedah pada pilihan raya yang lalu dan tidak diberi tempat oleh masyarakat sekali gus melakukan tunjuk perasaan dan mendakwa Kalai sebagai dalang yang mengganggu perjalanan politik parti itu.

"Bagi saya Kalai adalah orang yang banyak mencetuskan perkara yang tidak baik dan banyak mencetuskan huru-hara.

"Mengapa mereka mesti membuat kecoh disini? kenapa tidak menghantar surat? Kami berada disini adalah bagi membela parti dan melindungi Anwar dari dicemuh oleh pihak mereka.

"Kita juga tidak tahu ada NGO kita yang membawa telur atau membaling fail, kerana bagi saya kekecohan tadi tidak sampai ada pihak yang tercedera.

"Saya turut berterima kasih kepada pihak Polis Di Raja Malaysia (PDRM) yang menjaga keamanan kawasan ini sekali gus bertindak meredakan pertikaian yang berlaku. Bagaimanapun, insiden ini tiada pertumpahan darah atau cedera di pihak kami atau pihak mereka," katanya. - SH

Dr MiM 

AL-FATIHAH - FORMER DEPUTY EDUCATION PASSED AWAY....


KUALA LUMPUR : Former deputy education minister Datuk Dr Mahadzir Mohd Khir passed away at 5pm today from a heart attack. He was 67.


Mahadzir Khir

According to Umno Online, his body will be taken to his home in Section 14, Petaling Jaya and is expected to be buried tomorrow morning.

The portal said party president Datuk Seri Najib Razak, his deputy Tan Sri Muhyiddin Yassin, and Umno Supreme Council members offered their condolences to his family.

Mahadzir was born in Kedah on May 16 1945, and was member of parliament for Sungai Petani after winning the seat in the 1999 general elections.

BAS TERPANJANG DI DUNIA

BAS buatan Jerman ini sudah mendapat tempahan daripada pihak bekuasa bandar raya Beijing dan Shanghai.
BAS buatan Jerman ini sudah mendapat tempahan daripada pihak bekuasa bandar raya Beijing dan Shanghai.

LONDON : Bas yang terpanjang di dunia mula berada di jalan raya di Jerman minggu ini.

Bas yang dicipta oleh pakar dari Institut Untuk Sistem Trafik dan Infrastruktur Fraunhofer, berukuran hampir 30 meter dan mempunyai empat gandar stering serta boleh membawa 256 penumpang.

Bas besar yang fleksibel itu mula dipamerkan kepada orang ramai di Dresden minggu ini, tempat khidmatnya dengan pihak berkuasa pengangkutan tempatan akan digunakan untuk ujian percubaan.

Pihak berkuasa bandar raya Beijing dan Shanghai sudah memesan bas berkenaan yang berharga kira-kira RM31 juta setiap sebuah.

Berita baik untuk aktivis alam sekitar ialah ia boleh bergerak jauh dengan menggunakan kuasa elektrik.

Pengarah institut itu, Matthias Klingner berkata: “Terdapat banyak pengetahuan yang dicurahkan untuk menghasilkan bas ini.

“Kecekapan sistem komputernya sungguh tinggi. Inovasi AutoTram ini bukan terletak pada kepanjangannya saja, tetapi yang paling penting ialah keupayaannya untuk bergerak seperti bas biasa yang sepanjang 12 meter.

“Tidak ada masalah dengan pergerakan dan kestabilannya tetapi kami terpaksa melihat bagaimana bas sepanjang itu akan memberi kesan kepada keadaan trafik di bandar.”

Bas itu menggabungkan kapasiti penumpang sebuah kereta api kecil dan pergerakan sebuah bas. Ia bergerak menggunakan enjin hibrid yang hidup apabila menerima kuasa daripada bateri elektrik, mengecasnya ketika ia menggerakkan kenderaan itu.

Pemandu bas tidak perlu mendapatkan lesen khas bagi memandu bas ini kerana ia menggunakan sistem pemanduan komputer yang unik yang mengawal kepanjangan bas selaras dengan gerabak di depan.

Sistem itu tidak mahal untuk dikendalikan dan lebih murah untuk menggunakannya berbanding sistem kereta api komuter, mendorong bandar lain untuk mendapatkan maklumat mengenainya.

Klinger berkata: “Autotram mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding sistem kereta api ringan.”

Meskipun ia bas terpanjang di dunia, bas dengan kapasiti paling ramai ialah Siri New Liner buatan China yang mempunyai 300 tempat duduk dalam sebuah bas yang sepanjang 25 meter.

Bas seumpama itu diharamkan di beberapa laluan di London pada 2009 selepas di dapati ia menjadi punca kepada kebanyakan kemalangan.

Datuk Bandar London, Boris Johnson berusaha keras untuk menjual 31 bas itu selepas ia didakwa tidak selamat dan menggalakkan penumpang mengelak membayar tambang.

Perkhidmatan bas itu ditamatkan pada 2005 selepas tiga terbakar.

Akhirnya, kebanyakan bas itu dijual kepada Malta pada 2011. - DM

SALAMWORLD, FACEBOOK ISLAMI DARI TURKI


Warga Muslim yang selama ini menggunakan media sosial Facebook sebentar lagi memiliki pilihan.
Salamworld, demikian nama layanan media sosial tersebut, sengaja didirikan untuk warga Muslim yang mungkin tidak terlalu nyaman dengan Facebook.
Facebook, yang didirikan oleh Mark Zuckerberg, memiliki peraturan yang sangat ketat soal pornografi, namun memperbolehkan iklan dan aplikasi perjudian.
Perusahaan Turki yang mengembangkan Salamworld mengatakan media sosial ini, selain sebagai ajang interaksi, juga akan menyediakan aneka aplikasi, mulai dari buku elektronik, tanya jawab tentang Islam, persiapan haji dan umrah, game online, hingga panduan untuk berbagai kota di dunia.BUKAN YANG PERTAMA

Salamworld bukan 'Facebook Islami' pertama yang mencoba menyasar kalangan Muslim.
Sebelumnya telah diluncurkan Muxlim.com pada 2006 dan Ikhwanbook pada 2010. Kedua layanan ini sama-sama offline atau tidak aktif.
Sejumlah analis mengatakan populariti Facebook sebagai penyedia layanan jejaring sosial mungkin akan sangat sulit ditandingi.
Namun perkiraan ini tidak menyurutkan niat Salamworld menjangkau umat Islam di seluruh dunia, kata ketua operasi Salamworld untuk Asia Pasifik, Salam Suleymanov.
"Ketika kita berbicara tentang 1,5 billion penduduk Muslim di dunia, mungkin secara am yang memakai Salamworld sangat kecil. Namun dari aspek angka, jumlahnya sangat besar," kata Suleymanov.

PERGADUHAN DI IBU PEJABAT PKR

alt
Petaling Jaya  - Satu pergaduhan telah tercetus diantara dua kumpulan di hadapan Ibu Pejabat Parti Keadilan Rakyat (PKR) di sini hari ini.
 
Pergaduhan tercetus apabila kedua-dua kumpulan, Waris Malaya dan PKR cuba menimbulkan provokasi di antara satu sama lain.
 
Namun begitu, pihak polis berjaya meleraikan pergaduhan dan tiada kecederaan serius dilaporkan.
 
Sebelum itu, Demonstrasi Bantahan Terhadap Penghinaan Bendera Malaysia, Penipuan PR dan Lakonan Anwar Ibrahim dilaporkan akan diadakan di Ibu Pejabat PKR. Petikan dari klpos

KERAJAAN NEGERI PULAU PINANG PINGGIRKAN PENIAGA KECIL
Seramai 20 peniaga kecil Padang Kota Lama berhimpun di hadapan pekarangan Balai Rakyat Jalan Patani di sini, yang menjadi lokasi sambutan majlis rumah terbuka Aidilfitri anjuran parti DAP Pulau Pinang.

Wakil peniaga M. Balakrishnan, 54, berkata, perhimpunan itu adalah sebagai tanda protes terhadap kepimpinan kerajaan negeri ya
ng didakwa gagal membela kebajikan peniaga kecil di Padang Kota Lama.Perhimpunan itu bagaimanapun bertukar kecoh apabila exco kerajaan negeri dikatakan enggan bertemu peniaga berkenaan untuk membincangkan masalah mereka.Tinjauan Bernama pada pukul 9.30 malam, mendapati beberapa buah kereta milik exco kerajaan negeri, mula meninggalkan lokasi walaupun majlis baru bermula pada pukul 8.30 malam.Para peniaga terbabit kelihatan menahan dan mengetuk cermin kereta dipercayai milik exco kerajaan negeri serta menunjukkan kasut sambil melaung-laungkan kata-kata kesat. REALITI PENINDASAN TERHADAP PENIAGA OLEH PUAK PR

TUN M : BN BOLEH MENANG 2/3 PRU 13 DENGAN SYARAT........

Dr M: ‘BN boleh menang PRU13 tapi masalahnya…’
Dr Mahathir Mohamad menerima anugerah Doktor Kehormat (Doktor Honoris Causa) daripada Universiti Sebelas Maret Indonesia, semalam. – Foto Bernama


SURAKARTA, Jawa Tengah - Tun Dr Mahathir Mohamad berkata Barisan Nasional (BN) mampu meraih sokongan dua pertiga suara rakyat dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) dengan syarat..................

NASIHAT TUN M PENUH MAKNA BERKIAS....1. Kata Hang Tuah “Tak akan Melayu hilang di dunia.” Dapatkah kata-kata keramat ini menentu yang Melayu tak akan hilang di dunia?
2. Di Singapura kerana tidak ada lagi sekolah Melayu dan bahasa penghantar di sekolah-sekolah di Republik itu ialah Inggeris dan China; segala urusan rasmi dan tidak rasmi menggunakan Bahasa Ingggeris atau China, maka orang Melayu sudah pun tidak menggunakan Bahasa Melayu. Mereka menggunakan Bahasa Inggeris walaupun semasa bercakap dengan anak pinak, keluarga dan kawan-kawan Melayu.
3. Budaya, adat istiadat Melayu juga terhakis. Yang tinggal hanyalah agama Islam mereka.
4. KeMelayuan mereka sudah tinggal separuh. Kita boleh ramal yang hakisan keMelayuan mereka akan berterusan sehingga akan hilanglah Melayu di Singapura.
5. Di sebelah utara pula kita dapati orang keturunan Melayu yang tidak dapat bertutur kata dalam Bahasa Melayu. Mereka Islam dan bangsa rasmi mereka ialah Thai. Maka hilanglah juga Melayu disitu.
6. Tetapi di Malaysia juga kehilangan Melayu sedang berlaku. Ada anak muda Melayu yang tidak lagi ingin dikenali sebagai orang Melayu. Mereka orang Malaysia. Ada pula yang hanya akui mereka orang Islam dan tidak perlu dikaitkan diri mereka dengan kaum Melayu.
7. Tetapi yang akan menghilangkan Melayu di dunia ialah dakwaan bahawa sesiapa yang bercakap berkenaan dengan bangsa Melayu, mereka akan dituduh “racist”. Oleh itu orang Melayu sudah tidak lagi berani menyebut perkataan Melayu kerana tidak mahu dituduh “racist”.
8. Kasihan Hang Tuah. Besar kemungkinan kata-katanya tidak lagi akan menjadi kenyataan. Demikianlah apabila kita bergantung kepada kata-kata hikmat untuk nasib kita, akhirnya akan hilang hikmatnya.
Sumber : GAP