Friday 23 December 2011

PUAK PR MAKIN PANASSSS!!! PENEROKA FELDA DAPAT BONUS INSENTIF !!!


Ini yang pembangkang cukup geram. Walau mereka cuba nak 'pusing' macam-macam tentang FELDA, namun hakikatnya agensi tetap steady!!!

Jumaat, para peneroka yang produktif mendapat berita gembira bila  Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak mengumukan pembayaran bonus insentif produktiviti.
Bonus  yang bergantung kepada penghantaran hasil itu adalah antara RM400 dan RM1,200 itu melibatkan 95,949 daripada 112,635 peneroka FELDA dan berjumlah  RM102.6 juta.
Kata Perdana Menteri dalam satu kenyataan  ia bagi menghargai sumbangan mereka terhadap kemajuan industri sawit dan getah negaraserta insentif menghantar hasil melalui Felda, kata Perdana Menteri dalam satukenyataan.
Bonus insentif itu akan dibayar di pejabat rancangan FELDA pada akhir bulan ini.
"Kerajaan berharap pemberian bonus ini akan menjadi perangsang kepada peneroka untuk berusaha lebih gigih untuk meningkatkan produktiviti masing-masing," kata Najib.
Beliau berkata peneroka yang menghantar hasil melalui pengurusan rancangandinilai berdasarkan penghantaran hasil dari Januari hingga Oktober tahun ini.
Bagi peneroka sawit, kelayakan minimum ialah 8.01 tan/hektar manakala ganjaran maksimum ialah mereka yang menghantar hasil melebihi 19 tan/hektar.
Bagi peneroka getah pula, kelayakan minimum ialah 600.01 kg/hektar dan ganjaran maksimum diberi kepada mereka yang menghantar hasil melebihi 1,400kg/hektar.
Peneroka yang terlibat dalam penghantaran hasil sawit dan getah adalah seramai 32,865 orang terdiri daripada 27,069 peneroka sawit dan 5,796 peneroka getah.
Najib berkata seramai 60,584 peneroka menanam semula bersama Felda dan akanmenerima bonus maksimum RM1,200 seperti tahun lepas.
Katanya FELDA turut memberi pertimbangan khas kepada peneroka yang prestasi hasilnya rendah akibat tanaman tidak produktif serta menunggu giliran untuk tanaman semula melalui cara mengambil kawasan kebun mereka untuk tujuan pembangunan.
Mereka yang terlibat dalam kategori itu ialah tanaman peneroka yanghasilnya rendah disebabkan serangan musuh tanaman.
Kira-kira 2,500 peneroka yang terlibat dan kadar bayaran ialah RM400seorang.
Najib berkata seramai 16,686 peneroka didapati tidak layak menerima bayaraninsentif kerana tidak menghantar hasil kepada Felda dan hasil kurang daripadahasil minimum yang telah ditetapkan.
Peneroka yang menguruskan sendiri kebun mereka dan tidak menghantar hasiljuga tidak dibayar bonus insentif, katanya.
"Saya menyeru warga peneroka agar menyertai program bersama FELDA selaras dengan usaha berterusan agensi itu untuk meningkatkan paras pendapatan peneroka melalui bimbingan dan khidmat nasihat yang disedikan," kata Perdana Menteri.  - AgendaDaily

AFP SAHKAN DANA ASING DISALUR BANTU ANWAR...!!!

Ada Bukti.........


AIDCNews -23/12/11 – Bagaikan Iceberg, apa yang didedahkan AFP, 11 Disember, walaupun sedikit, namun nilainya sangat tinggi.
Ada bukti NGO ini cuba mengkucar-kacirkan kerajaan Malaysia dan mengembalikan kuasa kepada bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim“, lapor agensi berita tertua, AFP yang juga merupakan salah satu terbesar dalam AP.
NGO ini yang dimaksudkan itu merujuk kepada dua ranting penaja induk NED (National Endowment for Democracy) iaitu IRI (International Republican Institute), NDI (National Democratic Institute) yang bekerjasama dengan Freedom House dan pertubuhan hak asasi manusia.
Walaupun tidak dinyatakan secara spesifik dana yang diterima daripada pertubuhan hak asasi manusia, namun sudah mengetahui pengetahuan umum, OSI (Open Society Institute) milik George Soros merupakan dalang di sebalik pergerakan bertopeng hak asasi manusia itu.
Menurut laporan AFP, NED dan Freedom House menerima dana tahunan dari kerajaan Amerika Syarikat (AS). Misalnya NED menerima AS$100 juta (RM314 juta) setahun daripada Kongres, manakala Freedom House menerima dana yang tidak dinyatakan jumlahnya dari Jabatan Negara AS.
Sebagai perbandingan, AFP membuat perbandingan apa yang berlaku di Malaysia dan Asia Tengggara adalah sama dengan apa yang berlaku di Timur Tengah.
AFP memetik laporan Akhbar New York Times bertajuk ‘Pergerakan Amerika Membantu Memupuk Kebangkitan Arab’ jelas menunjukkan kebangkitan dunia Arab didalangi pelbagai rangkaian NGO yang disokong Barat
Dalam rencana itu, menyatakan beberapa kumpulan dan individu secara langsung terbabit dalam kebangkitan dan pembaharuan yang melanda rantau itu termasuk Pergerakan Belia 6 April di Mesir, Pusat Hak Asasi Manusia Bahrain dan aktivis akar umbi seperti Entsar Qadhi, pemimpin belia di Yaman, menerima latihan dan dana daripada kumpulan seperti IRI, NDI, dan Freedom House, pertubuhan hak asasi manusia yang tidak berasaskan keuntungan beribu pejabat di Washington.
Regim Change

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bersetuju dengan pendedahan AFP itu dengan berkata dana disogokkan kepada pihak tertentu untuk menggulingkan kerajaan.
“Bila lihat ada negara yang tidak bersetuju dan menentang, termasuk Malaysia, mereka hendak membuat perubahan rejim di negara ini. Mereka tubuh satu badan dan dibekalkan dengan wang untuk disogokkan kepada pihak tertentu untuk menjatuhkan kerajaan sedia ada.
“Saya nak bagi nama, saya tidak tahu tetapi ada anggota pembangkang dan dalam Majlis Peguam yang terbabit,” katanya. - AIDC

KHIR TOYO DI JATUHKAN HUKUMAN 12 BULAN PENJARA....
SHAH ALAM –  Bekas Menteri Besar Selangor Dr Mohamad Khir Toyo didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi di sini hari ini terhadap tuduhan mendapatkan untuk dirinya dan isteri suatu barangan berharga dengan balasan diketahui tidak mencukupi iaitu dua lot tanah dan sebuah rumah di Seksyen 7 di sini empat tahun lepas.
Beliau dijatuhkan hukuman 12 bulan penjara dan serah hartanah kesnya di Seksyen 7 di sini.
Namun, hukuman tersebut ditangguhkan sehingga proses rayuan diputuskan oleh pihak mahkamah kemudiannya.
Hakim Datuk Wira Mohtarudin Baki (kini Hakim Mahkamah Rayuan) membuat keputusan itu setelah mendapati pihak pembelaan gagal menimbulkan sebarang keraguan munasabah ke atas kes tertuduh.
Dr Mohamad Khir, 46, dituduh mendapatkan untuk diri dan isterinya, Zahrah Kechik, 46, dua lot tanah dan sebuah rumah di No 8 & 10, Jalan Suasa 7/1L di sini, daripada Ditamas Sdn Bhd  melalui pengarahnya, Shamsuddin Hayroni.
Hartanah yang terletak di Seksyen 7 di sini itu diperoleh dengan harga RM3.5 juta, sedangkan ia dibeli oleh Ditamas pada 23 Dis 2004 pada harga RM6.5 juta.
Perbuatan itu didakwa dilakukan dalam keadaan Dr Mohamad Khir mengetahui bahawa Shamsuddin mempunyai hubungan dengan tugas rasmi beliau sebagai Menteri Besar Selangor pada ketika itu.
Dr Mohamad Khir, yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri Sungai Panjang, didakwa melakukan kesalahan itu di kediaman rasmi Menteri Besar Selangor di
Jalan Permata 7/1, Seksyen 7 di sini pada 29 Mei 2007.
Sepanjang perbicaraan kes itu yang bermula pada 6 Jun lepas, 25 saksi pendakwaan dan lima saksi pembelaan tampil memberi keterangan.
Pada 8 Ogos lepas, Mohtarudin memerintahkan ahli politik itu membela diri atas pertuduhan itu pada keputusan di akhir kes pendakwaan.  - MyNewsHub 

MALAYSIA : IMF CREDIT OUTSTANDING....


ADA HUTANG TAK....???


ISUNYA.... DI SINI ..... DI SINI ...... DI SINI ....... DI SINI

LIHAT SENDIRI..!!!!! JUMLAH HUTANG MALAYSIA DI WORLD BANK...???

AMAT MENGEJUTKAN DAN HAMPIR TIDAK PERCAYA....!!!
DI KALA PEMBANGKANG MENGHEBOHKAN KONONNYA MALAYSIA BANYAK HUTANG DENGAN BANK DUNIA.... 
SEBALIKNYA LIHAT SENDIRI.... 
LIHAT ANGKA INI..!!!!LEBIH JELAS:GEMPAR!!! SBPA DI SABOTAJ....???!!!


Berlaku gerakan cuba mensabotaj usaha transformasi yang dibawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib dan salah satunya melalui SBPA

Dipetik Dari I4TT

SBPA- usaha tipu Najib, gerakan hasut penjawat awam..


PENJAWAT awam perlu mengucapkan tahniah serta berterima kasih kepada Perdana Menteri kerana menangguhkan perlaksanaan Skim Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang sepatutnya dilaksanakan bermula Januari ini dan tahniah kepada Cuepacs kerana berjaya menyedarkan PM Najib bahawa skim yang dirangka itu tidak menguntungkan kakitangan awam dan ada perkara lain yang dirahsiakan dari pengetahuan Najib.

Malah skim ini dilihat begitu banyak menguntungkan kumpulan pengurusan tertinggi ataupun kumpulan premier (JUSA- Jawatan Utama Sektor Awam) dan kumpulan pengurusan tertinggi ini boleh tersenyum lebar kerana mereka mendapat kenaikan gaji 100% sedangkan SBPA ini langsung tidak memberikan menafaat kepada kumpulan sokongan yang berpendapatan rendah.

Hasrat Najib sewaktu membentangkan Belanjawan adalah untuk mengurangkan kadar kemiskinan Bandar yang dihadapi oleh kakitangan awam dan hasrat ini memang cukup baik memandangkan kos sara hidup yang tinggi dan berdepan dengan kenaikan harga barang di pasaran oleh kakitangan awam namun malangnya ada pihak-pihak tertentu dalam Jabatan Perkhidmatan awam ataupun Suruhanjaya Perkhidmatan Awam serta pihak Ketua Setiausaha Negara cuba sabotaj ataupun menggagalkan niat Najib tersebut dengan melakukan pelarasan gaji tidak bermatlamatkan hasrat ataupun transformasi PM Najib sewaktu menginsafi nasib dan masa depan penjawat awam seperti yang beliau suarakan.

Kita tidak tahu apa motif pihak KSN maupun KPPA yang bertanggungjawab merangka SBPA menyembunyikan fakta sebenar daripada Najib? Adakah mereka ini memang bertujuan untuk menimbulkan rasa kurang senang kakitangan awam terhadap kepimpinan Najib dan sekaligus bertujuan menghasut serta menanamkan kebencian penjawat awam supaya menolak Najib dan partinya dalam PRU13 nanti? Perlu diingatkan bahawa seramai 1.4 juta penjawat awam adalah pengundi yang akan menentukan untung nasib Najib sebagai Perdana Menteri Malaysia.Adakah ini agendanya di sebalik SBPA ini?

Mengapa pihak Ketua Setiausaha Negara (KSN) ataupun Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA ) merahsiakan Lampiran C yang tertera bagaimana cara gaji dinaikan hingga penjawat awam tidak tahu dan tidak boleh tahu bagaimana pelarasan gaji dilakukan dan apakah rahsia sangat hingga tidak boleh didedahkan kepada umum bagaimana proses kenaikan gaji itu berlaku? Mengapa ini mahu dirahsiakan daripada penjawat awam? Apa motifnya sedangkan itu adalah hak penjawat awam?

Adakah benar seperti yang sedang didakwa bahawa kakitangan pengurusan tertinggi ataupun premier ini sengaja memberikan peluang kepada pembangkang untuk menggulingkan Najib supaya beliau hilang sokongan penjawat awam ataupun barangkali benarlah seperti yang didakwa bahawa pengurusan tertinggi ini sebenarnya `Trojan horse’ pembangkang dan menggerakkan agenda pembangkang untuk mengulingkan Naib dari dalam.

Kumpulan ini merangka pelarasan gaji yang cukup tidak munasabah, kalangan mereka mendapat kenaikan gaji yang tinggi dan difahamkan kenaikan gaji melibatkan KSN hingga mencecah RM80,000 sebulan gaji pokok dan belum masuk elaun sedangkan kumpulan Sokongan 1 dan 2 hanya mendapat kenaikan gaji sekitar RM60-hingga ke RM 200. Pelarasan gaji apa kalau ini sahaja jumlahnya? Ini bentuk pelarasan yang menindas penjawat awam.

Penambahbaikan kenaikan gaji sepatutnya lebih menguntungkan yang berpendapatan rendah dan mampu mengeluarkan penjawat awam yang bertungkus lumus mempertahankan dasar kerajaan keluar dari masalah kewangan serta kepompong kemiskinan bandar yang sedang mereka hadapi tapi malangnya berlaku sebaliknya seolah-olah menjadikan yang kaya bertambah kaya, yang miskin terus papa kedana.

Wajarlah Ceupacs menentang SBPA ini kerana jelas ianya langsung tidak menguntungkan penjawat-penjawat awam daripada kumpulan sokongan 1 dan 2 tadi dan dalam skim ini, penjawat awam harus tunduk hormat kepada ketegasan Cuepacs yang menolak cadangan dari JPA ini dan Najib harus juga berterima kasih kerana Cupecas mendedahkan bahawa ada sebahagian besar pegawai-pegawai tinggi dalam perkhidmatan awam sedang menikam beliau dari belakang. Lain yang Najib suruh, lain pula yang mereka buat.

Kita tidak tahu siapa yang memberikan nasihat yang salah kepada Perdana Menteri ini? Adakah KSN ataupun Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam (KPPA) dan kita juga difahamkan kedua mereka ini tidak mempunyai hubungan yang baik antara satu sama lain tetapi peliknya mereka boleh bersama merangka pelarasan gaji ini bagi melengkapkan SBPA. Adakah mereka ini memperolehi kepentingan tertentu hingga mereke bersedia untuk melupakan seketika sengketa antara mereka? Kita harap tidak tapi kalau benar, nyawa Najib sebagai Perdana Menteri bak telur dihujung tanduk.

Nasib baik Najib bertindak pantas menangguhkan perlaksanaan SBPA ini dan tidak tunduk kepada pelan asal perlaksanaan SBPA yang dirangka oleh kumpulan KSN dan JPA ini. Sekiranya Najib kekal dengan keputusan bersetuju dengan SBPA ini, Putrajaya cukup mudah jatuh ketangan pembangkang dan Tengku Adnan lari malam kalau PRU13 diadakan hari ini.

Inilah yang sering kita sebutkan bahawa ada tangan-tangan ghaib dalam perkhidmatan awam, dalam agensi-agensi kerajaan yang kononnya cukup dipercayai tetapi dalam masa yang sama menanam racun untuk `membunuh’ Najib serta kepimpinannya secara perlahan-lahan. Mereka inilah yang menjadi agen pembangkang dan pembangkang dalam isu SBPA berdiam diri kerana skim itu menguntungkan mereka kerana mereka yakin 1.4 juta penjawat awam itu akan beralih undi untuk menyokong mereka.

Yang jelas Najib ditipu oleh pegawai-pegawai yang beliau harapkan. Najib diperdaya untuk menerima bulat SBPA sebelum ini tanpa ditunjukan pelaras sebenar gaji yang melibatkan penjawat awam terutama sekali daripada kumpulan Sokongan 1 dan 2. Dan kalau benar Najib ditipu ataupun diperdaya untuk menerima pelarasan SBPA ini, beliau harus mengambuil tindakan kepada mana-mana pegawai yang cuba menjadikan beliau dibenci oleh penjawat-penjawat awam dan mensabotaj pelan transformasi penjawat awam ini.

Sekali terpedaya boleh dikatakan terlepas pandang tapi kalau banyak kali sangat terpedaya, kita sebenarnya bukan pemimpin yang ada kredibliti ataupun intergriti.

P/S:Perkara ini memang benar berlaku dihadapan PB dan patut lah Pak Cik PB seorang penyokong tegar PAS beria-ria menyokong pelaksanaan SPBA ni. Ada udang disebalik batu - PEJUANG BANGSA

SENJATA TERAKHIR ANWAR...???!!!

AIDCNews – 22/12/11 – “Dialog dengan mahasiswa malam ini”, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam twitternya, 3 jam lalu ketika membalas twitter @FaezuddinPuad yang menyeru agar Ketua Umum PKR itu terus berjuang dan dia akan terus berada di belakang, menyokongnya.
Kenyatan Anwar itu merujuk kepada iklan yang disiarkan di laman peribadinya 18 Disember lalu yang menyeru anak muda khususnya mahasiswa menyertai program dialog bersamanya di rumah kediaman peribadinya, 11 Jalan 3/61 Bukit Segambut, 51200 Kuala Lumpur.
Program itu anjuran kelab penyokongnya, AIC (AnwarIbrahimClub) bersama Angkatan Muda PKR.
Minggu lepas sudah ada gerakan menggunakan mahasiswa untuk membuat huru hara, namun gagal.
Adam Adli, budak Anwar dihijack ke dalam gerakan mahasiswa underground Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) ditugaskan membuat provokasi dengan menurunkan bendera Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abd. Razak dan diganti dengan ‘Flag of Academic Freedom
Semua ini provokasi untuk menarik perhatian umum dan sekaligus mengangkat Adam yang bukan pemimpin pelajar menjadi ‘hero’.
Jangan terperangkap dengan provokasi yang dirancang itu, tetapi dalam masa sama patut dibendung dengan bijaksana.
Aktifkan Sel
Pertemuan Anwar dengan anak muda malam ini sebagai susulan untuk terus mengaktifkan sel-sel. Mahasiswa, satu sel, sebelum ini diaktifkan sel Majlis Peguam dengan ‘Walk For Freedom’, sel LGBT (Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender) dengan Pesta Tahunan Seksualiti Merdeka yang kesemuanya adalah rentetan daripada perhimpunan haram, BERSIH 2.0, 9 Julai.
Blogger GA mengistilahkan sel-sel ini sebagai ‘Free Anwar Campaign Ke-2‘ (FACK).
“Ada yang masuk dalam Ops FACK1, Ops FACK2, KVG (Klang Valley Groups), SMM901, INSKA-UMNO Reform, ABIM-Alliance dan sebagainya.
“Masing-masing disaran untuk maintain sekurang-kurannya 50 ahli group di dalam BBM (Whatapp applications) masing-masing. Amat tersusun”, lapor blog itu.
Lapornya lagi, NGO ABU (Asal Bukan UMNO), pimpinan Chegu Bard dijadikan landasan untuk memulakan arus perjuangan kerana anak saudara Anwar itu sebelum ini sudah terkenal sebagai ikon demontrasi jalanan.
Chegubard atau nama sebenarnya Badrul Hisham Shaharin adalah aktivis PKR yang tewas bertanding Ketua AMK PKR kini mengetuai Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) yang dianggap sebagai penaung gerakan pelajarunderground, SMM.
Anwar tahu, dalam mana-mana sejarah revolusi, mahasiswa adalah salah satu kompenan yang bakal diperalatkan.
Jadi di sinilah terletaknya kepentingan gerakan pelajar underground SMM akan akan membangkitkan isu kebebasan akademik dan kebebasan pelajar (AUKU).
Revolusi Bunga Raya
Istilah ini disebut oleh Anwar sendiri dalam dialog dengan profesional muda di Petaling Jaya, 10 Julai lalu.
Pertemuan dengan profesional muda itu diatur selepas sehari perhimpunan haram BERSIH 2.0.
Portal The Malaysian Insider melaporkan dalam dialog itu Anwar tidak menolak kemungkinan akan diadakan satu lagi perhimpunan selepas Bersih 2.0.
“Kami belum membincangkan perkara itu, tetapi kami tidak menolak opsyen-opsyen kami”, katanya.
Portal itu turut melaporkan Ketua Umum Pakatan Rakyat tidak menolak akan berlaku satu revolusi yang dipanggil sebagai ‘Revolusi Bunga Raya’.Adakah 9hb Januari 2012 merupakan titik kemuncak? Tidak. Revolusi Bunga Raya sudah bermula sejak Reformasi 1998. Apakah tujuan Revolusi Bunga Raya ini? Ianya hanya bertujuan menajamkan konflik sesama sendiri di peringkat kepimpinan tertinggi UMNO sahaja. Hanya melalui konflik sahaja barulah Anwar Ibrahim mampu membersihkan UMNO dari semua anasir-anasir yang anti kepada nya.

Apakah cara terbaik meneutralisasikannya? Cara terbaik meneutralisasikan perancangan Anwar Ibrahim ialah:-
  1. Kepimpinan Tertinggi wajib berlaku JUJUR sesama sendiri.
  2. Tidak begitu cenderung bersifat APOLOGETIK
  3. Mengekang segala MUSANG BERBULU AYAM.
  4. Tidak mengkhianati AMANAH Presiden UMNO
  5. Menghapuskan sistem hirarki kepartian
Melakukan pertembungan dan pemujukan kepada golongan mahasiswa di IPT tidak akan berjaya samasekali melainkan kumpulan sasaran yang disebutkan di atas tadi melakukan perkara-perkara di atas. 

Kekuatan musuh bukan terletak kepada demonstrasi jalanan tetapi kepada impak yang dicetuskan oleh demonstrasi tersebut ke atas kepimpinan negara. - JAS SALLEH