Saturday 7 January 2012

PINJAMAN BANK DUNIA HANYA UNTUK PROJEK PEMBANGUNAN...!!!


SHAH ALAM 7 Jan. - Pinjaman Bank Dunia hanya diberikan sebagai modal projek-projek pembangunan dan ia tidak boleh digunakan bagi membiayai program pemberian wang bantuan seperti Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), kata Pengerusi Pusat Kajian Dasar Awam, Institut Kajian Strategik dan Kepimpinan Asia (Asli), Tan Sri Ramon Navaratnam.

Beliau berkata, prestasi ekonomi Malaysia yang baik membolehkan pembiayaan bantuan kerajaan BR1M bagi isi rumah yang berpendapatan bawah RM3,000 sebulan.

"Bank Dunia menyediakan pinjaman dengan syarat-syarat tertentu dan satu pertimbangan paling penting adalah ia hanya sebagai modal projek-projek atau program pembangunan.

"BR1M bukanlah satu perkara sama ada projek pembangunan mahupun program pembangunan. Pemberian geran (BR1M) adalah geran yang dibiayai daripada pulangan hasil dalam akaun semasa belanjawan. Geran ini adalah sebahagian daripada peruntukan tahunan kerajaan,” katanya.

Ramon berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semalam bahawa kerajaan mampu melaksanakan program BR1M berikutan kekuatan ekonomi dalaman negara yang menjana hasil memberangsangkan dan menafikan dakwaan kerajaan mendapatkan pinjaman Bank Dunia untuk membiayainya.

Semasa membentangkan Belanjawan 2012 pada Oktober lalu, Najib yang juga Menteri Kewangan mengumumkan semua isi rumah yang berpendapatan bawah RM3,000 sebulan adakan mendapat bantuan sekali saja sebanyak RM500 di bawah program BR1M.

Ramon berkata, prestasi ekonomi Malaysia yang baik membolehkan pembiayaan bantuan kerajaan BR1M bagi isi rumah yang berpendapatan bawah RM3,000 sebulan. - BERNAMA


PUNCA AMERIKA ARAHKAN ANWAR LANCAR REVOLUSI ~ BEBAS ANWAR 901

Ringgit dijangka naik berbanding dolar Amerika

Ringgit berkemungkinan mengukuh berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) minggu depan kerana data-data ekonomi yang lebih teguh dari AS boleh merangsang keyakinan terhadap pasaran-pasaran ekuiti dan menambah selera bagi pelaburan yang lebih berisiko serta mata wang Asia, kata peniaga.

Menurut perangkaan terbaru, sektor swasta di AS meningkatkan pengambilan pekerja pada Disember ke paras tertinggi bagi tahun lalu manakala tuntutan-tuntutan baharu bagi faedah pengangguran susut dalam bulan yang sama.

Satu kaji selidik oleh Reuters mendapati pelabur-pelabur menjadi yakin terhadap dolar Singapura dan ringgit Malaysia.

"Mata wang Asia akan mengatasi prestasi (mata wang lain) sekali gus mencerminkan daya tahan ekonomi Asia dengan disokong oleh penggunaan domestik dan peningkatan dana asing yang mengalir masuk ke rantau ini," kata seorang peniaga.

Dalam minggu ini, ringgit dan dolar Singapura meningkat ke paras tertinggi dalam sejarah masing-masing berbanding dolar AS ekoran kemasukan semakin banyak dana global ke rantau ini, meskipun kenaikan masing-masing agak terhad disebabkan oleh krisis hutang zon euro yang masih belum selesai.

Ringgit juga mengukuh dengan ketara berbanding euro sejajar dengan kedudukan mata wang euro yang semakin lemah berbanding mata wang utama lain, akibat krisis hutang rantau ini yang belum juga selesai.

Euro jatuh ke paras terendah dalam tempoh 16 bulan berbanding dolar AS Jumaat minggu ini.
Sementara itu, ringgit susut pada Jumaat, apabila pelabur mengambil untung setelah sentimen menjadi berhati-hati berikutan krisis hutang zon euro itu.

Secara perbandingan Jumaat ke Jumaat, ringgit naik mendadak berbanding dolar AS kepada 3.1490/1520 daripada 3.1670/1700 Jumaat lepas dan meningkat berbanding dolar Singapura kepada 2.4335/4368 daripada 2.4350/4373.

Bagaimanapun, unit tempatan itu turun berbanding yen kepada 4.0817/0871 daripada 4.0796/0845 minggu lepas.

Ia juga susut berbanding pound sterling kepada 4.8838/8897 daripada 4.8807/8862 Jumaat lalu tetapi mengukuh berbanding euro kepada 4.0326/0377 daripada 4.0911/0960  - Bernama

Kalau ada pencacai pembangkang bertanya, KALAU MACAM TU, KENAPA SINGAPURA TAK DISERANG AMERIKA?

Ini jawapannya...


Klik untuk besarkan imej.

Kat Singapura, dapat duit dari luar dah kena ISA. Kat Malaysia, parti yang dapat duit dari Amerika pun masih boleh bertanding PRU.*Peringkat pemulaan, PKR dah belanja USD 1.5 juta. Kalau tak percaya, sila baca artikel ini (http://mymassa.blogspot.com/2011/12/benarkah-lelaki-ini-adalah-kunci.html).
BAGAIMANA ACUAN, BEGITULAH KUIHNYA...!!!

Azmin Ali, cakap belit-belit, sama macam 'sifu' nya....
Adakah itu bermakna Azmin Ali memang bacul..???
Pada mulanya dia bersetuju.... tetapi kemudian tidak bersetuju dengan 10 syarat yang pihak polis umumkan.
Jika begitu.... tunggu saja lah 9 Januari, apa pihak polis akan lakukan!!!
Jangan pulak nanti pihak polis dipersalahkan.....
Sama la macam Ambiga dulu. Siap mengadap SPB YDP Agong, tapi tetap nak teruskan perhimpunan haram..... 

Sumber : MyMassa

TALQIN 901....!!!

(Alahai Jah! Kain kapan aku dah siap lum Jah! Dema nak talqin dah tu!)

Salam 2 all.Teman melihat betapa terdesak Anwar akhir-akhir ini bila melihat depan matanya "Bukit Segambut kata pergi, Sg Buloh kata mari"! Talqin buat karier politik Anwar semakin kuat bergema! Paku terakhir keranda kerier politik Anwar sudah mahu dipasak!

Tarikhnya makin dekat. Keputusan Mahkamah yang dijadualkan pada 09 Jan 2012 ini, hanya tinggal 3-4 hari sahaja lagi. Anwar tahu kali ini kalau kena hukum, dia akan meringkok dalam penjara sekurang-kurangnya 10-12 tahun penjara. Dengan umur sudah mencapai 65, campur 10-12 tahun dalam penjara, Anwar tahu kalau tidak mati pun, dia akan reput dalam penjara!

Sudah pasti Anwar kini berada dalam ketakutan yang teramat sangat. Putrajaya yang dimimpikan, Sg. Buloh yang mendatang!

Sebab itu Anwar lancarkan kempen terdesak dia: Bebas 901! Teman menerima maklumat daripada rakan dalaman PKR yang esok Khamis 05 Januari 2012 Anwar akan panggil semua wakil rakyat (MP & ADUN) Pakatan biaDAP, PKR & PAS berhimpun di Hotel DePalma, Ampang untuk memberi penerangan tentang kes dia meliwat Saiful! Seorang pensyarah undang-undang dengar khabarnya akan membentangkan kertas kerja mengenai kedudukan politik Anwar dari segi undang-undang!

Sebab ramai yang sudah mula persoalkan kedudukan Anwar jika disabit kesalahan. Dan mereka nampak jelas Anwar pasti kena kali ini, sebab Anwar langsung tidak membela diri dia. Tambahan apabila ada kenyataan dalam Mahkamah menyatakan bahawa liwat yang berlaku antara Anwar dan Saiful adalah atas dasar suka sama suka!

Masadepan Anwar sebagai bakal Perdana Menteri ketujuh sudah terlalu gelap! Gerhana penuh politik Anwar sudah berlaku! Talqin untuk Anwar sudah mula dibaca! Paku terakhir keranda politik Anwar sudah diketuk!

Sebab itu Anwar mahu rakyat membela dia di mahkamah jalanraya. Sebab itu mahasiswa dan pelajar juge diheret sama untuk membela dia dijalanraya. Saya mahu dibela di Mahkamah Jalanraya, begitu lalakan Anwar! Anwar tahu dia tidak akan menang dalam pilihanraya, maka dia perlu mendapat kuasa melalui politik jalanraya!

Persoalannya, adakah wajar rakyat, pelajar, mahasiswa dan lain-lain diheret dan diperdaya untuk membela Anwar di jalanraya, kononnya di Mahkamah Jalanraya?

JAWAPANNYA TIDAK WAJAR! TIDAK PATUT!

Kerana apa? Disini teman perturunkan 10 sebab mengapa tidak wajar rakyat membela Anwar dijalanraya! Malah Mahkamah Rakyat wajib memakukan paku terakhir keatas keranda politik Anwar Bin Ibrahim!

1. Mengapa Anwar tidak membela diri dia sendiri dalam Mahkamah. Semasa diberi peluang membela diri, Anwar memilih tidak mahu memberi keterangan bersumpah. Dalam kes tahun 1998, Anwar berani angkat sumpah dalam Mahkamah dan memberi keterangan bersumpah. Memberi butiran apa yang dia dakwa konspirasi. Soalan Hakim dijawab, soalbalas Pendakwaraya dipatahkan!

Tapi kali ini, Anwar langsung tidak angkat sumpah dalam Mahkamah! Anwar langsung tidak memberi keterangan bersumpah! Peluang terbuka luas depan Anwar untuk membela diri dia. Tapi tidak mengambil peluang tersebut!

Tapi teman faham, sebagai peguam teman tahu Anwar tersepit. Berlainan dengan kes 1998 bilamana polis kurang bukti. Setakat sebutir tilam untuk buktikan liwat. Kes liwat Saiful kali ini ada videoklip CCTV Anwar berada di kondominium tersebut, ada catatan saksi nampak Anwar ditempat kejadian, ada kesan airmani dalam dubur Saiful, malah DNA Anwar dikesan dalam dubur Saiful, bukan atas tilam macam kes liwat Azizan!

Dalam keadaan itu, Anwar mengambil jalan selamat dengan langsung tidak angkat sumpah dalam Mahkamah dan memberi keterangan bersumpah. Dengan cara itu, Hakim tidak boleh tanya soalan, Pendakwaraya tidak boleh soal-balas. Anwar selamat daripada disoal-siat, Anwar selamat daripada dilondehkan dalam kandang saksi!

Jadi rakyat kena gunakan otak, kalau Anwar sendiri tidak membela diri dia dalam Mahkamah, mengapa pula rakyat mahu diperlembukan untuk membela Anwar di jalanan!

2. Mengapa Wan Azizah, Presiden PKR yang juga bini Anwar tidak datang membela Anwar dalam Mahkamah. Sedangkan nama Wan Azizah disenaraikan sebagai saksi pembelaan Anwar? Adakah Wan Azizah tidak yakin dengan "kesucian" Anwar?

Bukankah Wan Azizah yang isytihar Anwar sebagai manusia anugerah tuhan? Bukankah Wan Azizah sanggup berbohong Anwar hendak ditembak mati sebab itu Anwar perlu lari ke Turki tidak lama selepas Saiful membuat lapuran polis mengadu diliwat Anwar? Bukankah Wan Azizah sanggup berbohong jam Omega ada pada dia untuk melindungi kegiatan pelacuran Anwar dengan China-DOLL yang didedahkan oleh Datuk Eskay kawan baik Anwar sendiri?

Mengapa tiba-tiba dalam kes meliwat Saiful, Wan Azizah tidak menggunakan peluang membela Anwar dalam Mahkamah? Mengapa Karpal Singh tidak panggil Wan Azizah sebagai saksi memberi keterangan membela Anwar dalam Mahkamah!

Jadi rakyat kena gunakan otak, kalau Wan Azizah, Presiden PKR dan bini Anawr sendiri tidak membela diri Anwar dalam Mahkamah, mengapa pula rakyat mahu diperlembukan untuk membela Anwar di jalanan!

3. Mengapa Azmin Ali, Timbalan Presiden PKR yang juga anak emas Anwar tidak membela Anwar dalam Mahkamah!

Dalam kes liwat 1998, Azmin Ali sanggup beri keterangan bersumpah dalam Mahkamah. Malah Azmin sanggup dikenakan pertuduhan menipu dan berbohong kerana memberi keterangan palsu dalam Mahkamah dalam kes liwat 1998!

Malahan Azmin buat kenyataan sanggup pecahkan tembok penjara demi membebaskan insan tersayang!

Mengapa Azmin tidak menjadi saksi membela Anwar dalam perbicaraan meliwat Saiful? Kenapa Karpal Singh sebagai peguam Anwar tidak panggil Azmin sebagai saksi untuk membela Anwar? Sedangkan sebagai orang yang rapat dengan Anwar, sebagai orang kanan yang kata pepatah "tidur sebantal baring sekatil" dengan Anwar, sudah tentu Azmin patut tahu pelbagai perkara tentang Anwar termasuk karakter Anwar. Kenapa tidak pergi ke Mahkamah dan yakinkan Mahkamah mengenai karekter & akhlak Anwar!

Jadi rakyat kena gunakan otak, kalau orang kanan Anwar saperti Azmin sendiri tidak membela diri Anwar dalam Mahkamah, mengapa pula rakyat mahu diperlembukan untuk membela Anwar di jalanan!

4. Mengapa Anwar menggunakan khidmat Karpal Singh untuk membela dia dalam kes liwat di Mahkamah ini?

Sedangkan pada 22 Okt 1997, Karpal Singh yang mendedahkan dalam Parlimen dia ada bukti Anwar seorang peliwat! Dalam ucapan di Federal Hotel selepas itu, Karpal Singh menyatakan dia ada bukti dan dokumen Anwar kaki liwat! Ucapan dan pendedahan Karpal itu menyebabkan ada pemimpin PAS memanggil Anwar dengan gelarana "Sheikh Anwar Al-Juburi"!

Bukan itu sahaja, Karpal Singh sebenarnya adalah peguam mangsa liwat kes 1998 Azizan Abu Bakar & pendedah kes itu iaitu Umi Hafilda!

Mengapa tiba-tiba Anwar mengambil Karpal Singh menjadi peguam dia bagi kes liwat Saiful tahun 2008? Mana pergi Raja Aziz Addruse, Haji Sulaiman Abdullah, Pawancheek Marican, Zainur Zakaria dan lain-lain?

Adakah kerana itu ada cadangan di Mahkamah kes liwat Anwar dengan Saiful ialah atas dasar suka sama suka, bukan dipaksa? Kot mane pun, liwat tetap berlaku, walaupun suka sama suka?

Jadi rakyat kena gunakan otak, kalau Anwar sendiri mengambil Karpal Singh yang menuduh dia meliwat tahun 1997 untuk menjadi loyer dia bagi kes 2008 mengapa pula rakyat mahu diperlembukan untuk membela Anwar di jalanan!

5. Mengapa Anwar tidak membela diri dia dalam mahkamah dengan membuktikan alibi dia, kononnya dia tidak ada ditempat kejadian meliwat Saiful itu? Kenapa saksi alibi tidak dipanggil memberi keterangan?

Kenapa Haji Hasanudin, tuanpunya kondominium yang juga kawan Anwar tidak dipanggil? Kenapa Mokhtar, pengawal peribadi Anwar yang juga adik ipar dia tidak dipanggil? Kenapa Mohd. Sani, pemandu Anwar yang sudah berbelas tahun berkhidmat dengan Anwar tidak dipanggil? Kenapa Wan Azizah isteri Anwar sendiri tidak dipanggil? Sedangkan mereka semua adalah saksi yang disenaraikan sebagai saksi alibi? Mengapa mereka tidak datang memberi keterangan membela Anwar dalam Mahkamah, sedangkan mereka ini semua rapat dengan Anwar?

Jadi rakyat kena gunakan otak, kalau orang-orang yang rapat dengan Anwar sendiri tidak membela diri Anwar dalam Mahkamah, mengapa pula rakyat mahu diperlembukan untuk membela Anwar di jalanan!

6. Mengapa Anwar dan Karpal Singh tidak panggil Rahimi, pegawai khas Anwar sendiri membela Anwar dalam Mahkamah!

Sedangkan Rahimi yang memperkenalkan Saiful kepada Anwar dan membawa Saiful bekerja sebagai pembantu pejabat Anwar.

Rahimi dikatakan telah membuat Surat Akuan Sumpah kononnya mengaitkan Dato' Sri Najib dengan kes liwat Saiful. Malahan Surat Akuan Sumpah Rahimi itu diperakui oleh YB Wee Choo Keong, Ahli Parlimen PKR Wangsa Maju!

Malang bagi Anwar, apabila Rahimi pegawai khas dia sendiri bertukar haluan dan membuat lapuran polis yang dia disuruh membuat Surat Akuan Sumpah palsu untuk cuba mengaitkan Dato' Sri Najib. Malah YB Wee Choo Keong sendiri mengesahkan perkara itu! Tidak cukup dengan itu, YB Wee Choo Keong memilih keluar daripada PKR, dan kini menjadi Ahli Parlimen Bebas!

Jadi rakyat kena gunakan otak, kalau pegawai khas Anwar sendiri, bukan sahaja tidak membela Anwar dalam Mahkamah, malah membuat repot polis dipaksa buat Surat Akuan Sumpah Palsu, dan YB Wee Choo Keong yang mengesahkan Surat Akuan Sumpah palsu itu pun sampai keluar parti, mengapa pula rakyat mahu diperlembukan untuk membela Anwar di jalanan!

7. Mengapa Anwar tidak mengambil kesempatan membela diri dia dengan memberikan sampel darah untuk menafikan DNA air mani yang ditemui didalam dubur Saiful.

Kes kali ini berbeza dengan kes liwat Azizan tahun 1998, kerana tahun itu DNA Anwar ditemui atas tilam bertompok yang berusia lebih 6 tahun!

Kali ini DNA airmani Anwar ditemui dalam dubur Saiful yang berusia 2 hari. Saiful diliwat 26 Jun 2008, dan membuat repot polis dan diperiksa doktor pada 28 Jun 2008! Tidak sampai 48 jam! Dan DNA airmani Anwar ini disahkan oleh ramai saksi: pakar forensik, perubatan, doktor dan lain-lain! Tak saperti kes tahun 1998 bila ianya hanya disahkan oleh seorang ahli kimia Lim Kong Boon!

Kalau benar dakwaan pembelaan Anwar bukan airmani dia didalam dubur Saiful, mengapa Anwar tidak berani memberikan sampel darah dia untuk diperiksa sebagai perbandingan DNA! Bukankah kalau ujian darah itu membuktikan DNA airmani dalam dubur Saiful itu bukan DNA Anwar, itu adalah pembelaan yang bukan sahaja hebat, malah boleh membebaskan Anwar serta merta. Silap-silap Kerajaan pun boleh tumbang!

Jadi rakyat kena gunakan otak, kalau Anwar sendiri tidak menggunakan peluang mengemukakan sampel darah DNA dia untuk membela diri sendiri dalam Mahkamah, mengapa pula rakyat mahu diperlembukan untuk membela Anwar di jalanan!

8. Anwar mendakwa kononnya pertuduhan dia meliwat staf dia Saiful adalah konspirasi Dato' Sri Najib. Konon ceritanya Saiful berjumpa dengan YAB PM!

Malah Anwar sampai nak sapina YAB PM untuk memberi keterangan. Yang peliknya dia sendiri tak mau beri keterangan bersumpah untuk membela diri. Tau-tau dia nak paksa YAB PM beri keterangan untuk pembelaan dia!

Jadi rakyat kena gunakan otak, kalau Anwar sendiri tidak mahu memberi keterangan bersumpah membela diri dia dalam Mahkamah, sebaliknya memaksa YAB PM pulak memberi keterangan untuk pembelaan dia; mengapa pula rakyat mahu diperlembukan untuk membela Anwar di jalanan!

9. Kalau alasan Anwar membela diri dengan memanggil YAB sebagai saksi kononnya kerana Saiful berjumpa dengan YAB Dato' Sri Najib, mengapa Anwar tidak mahu memanggil YB Senator Ezam Mohd Nor yang juga ditemui Saiful!

Malahan YB Senator Ezam telah membuat kenyataan terbuka menyatakan Saiful ada datang bertemu dengan dia. Dan Ezam menyatakan dia bersedia dipanggil sebagai saksi untuk pembelaan kes Anwar!

Persoalannya, mengapa Anwar tidak menggunakan peluang itu untuk pembelaannya! Mengapa YB Senator Ezam, antara orang yang paling rapat dengan Anwar langsung tidak dipanggil sebagai saksi?

Jadi rakyat kena gunakan otak, kalau Anwar sendiri tidak menggunakan peluang memanggil YB Senator Ezam sebagai saksi untuk membela diri dia dalam Mahkamah, mengapa pula rakyat mahu diperlembukan untuk membela Anwar di jalanan!

10. Anwar menyatakan bahawa dia membela diri dengan mahukan Mahkamah Rakyat menentukan kesalahan dia!

Persoalannya, kenapa Anwar tidak serahkan pembelaan dirinya kepada Mahkamah ALLAH!
Iaitu dengan bersumpah laknat! Sebagaimana yang dibuat oleh Saiful sendiri.

Saiful telah bersumpah dengan menyatakan "bahawa saya Saiful telah diliwat oleh Anwar Ibrahim yang memasukkan zakarnya kedalam dubur saya, jika palsu dakwaan saya maka laknat ALLAH atas diri dan keluarga saya"!

Begitu berani Saiful menyerahkan pembelaan dia kepada ALLAH Rabbul Jalil. Dan ramai pengikut taksub Anwar berharap Saiful akan dilaknat. Malah ada yang bawa cerita konon Saiful dah kena sopak, kena angin ahmar, mulut berbuih, lumpuh seluruh badan dan macam-macam lagi.

Tau-tau keluar gambar-gambar Saiful berdahi hitam sedang bertawaf di Masjidil Haram. Muncul gambar Saiful berdoa diatas Jabal Nur di Gua Hira' mengadap Ka'bah! Pengikut taqsub Anwar semuanya terkedu bisu dan terkentut!

Sebaliknya Anwar masih dengan keingkaran dan keengganan dia untuk membela diri dengan bersumpah laknat! Apa yang Anwar takut sangat? Tak percaya kepada ALLAH? Atau takut laknat ALLAH diturunkan?

Jadi rakyat kena gunakan otak, kalau Anwar sendiri tidak berani membela diri dia dihadapan Mahkamah ALLAH dengan bersumpah laknat saperti Saiful, mengapa pula rakyat mahu diperlembukan untuk membela Anwar di jalanan!

Inilah sepuluh perkara yang perlu direnungkan oleh umat Islam dan rakyat Malaysia semua dan seluruh dunia! Sebelum mike semua membuat kesilapan untuk membela Anwar di Mahkamah jalanraya, tanya diri mike dulu, mengapa Anwar tidak menggunakan peluang sebaik-baiknya untuk membela diri dia sendiri dalam Mahkamah? Mengapa Anwar tidak mahu menyerahkan pembelaan dia kehadapan Mahkamah ALLAH?

Malah teman cabar pengikut taqsub Anwarinas, sila adakan solat hajat perdana secara besar-besaran. Panggil lah Tok Guru Nik Aziz atau Haji Hadi Awang menjadi imam. Mintalah doa hajat kepada ALLAH, tunjukkan, dan buktikan siapakah pembohong sebenarnya, Anwar atau Saiful! Kalau Saiful bohong, berdoalah kepada ALLAH supaya turunkan laknat kepada Saiful serta merta!

Tetapi kalau Anwar berbohong, dan memang dia telah meliwat Saiful, mohonlah doa dan hajat kepada ALLAH supaya melaknat Anwar, dan menurunkan bala kepada para pengikut Anwarinas yang masih taqsub dengan Anwar! Berani yop? Teman cabar mike semua yop!

Pokok pangkalnya, kalau Anwar, bini dan kawan-kawan dia sendiri tidak membela Anwar dalam Mahkamah, mengapa mike semua rela dan redho diperlembu dan dikaldaikan untuk membela Anwar Ibrahim di Mahkamah jalanan!

Terkedu ChinaDOLL nampak belalai,
digenggam geram ditiop kuyop,
Kalimah ALLAH dah pun dema gadai,
Mahkamah ALLAH dema takutlah yop;

Dalam kondo belalai belayar,
depan belakang lubang digali,
Anwar bernafsu nak ke Putrajaya,
tapi Sg Buloh makin menghampiri;
Bebas 901 rekaan Anwar

Mahkamah jalanan menjadi medan
Umat dah tahu rakyat dah sedar
09 Januari Anwar wajib ditalqinkan!
Adios amigos, grasias senor!


Adios amigos, grasias senor!
Wallahua'lam & Wassalam.
Zulkifli Bin Noordin


KENAPA BOB LOKMAN HAIRAN AFDLIN MASUK UMNO..???

SEMUA ORANG TAHU, AFDLIN SHAUKI TELAH PUN MENYATAKAN PENDIRIAN POLITIKNYA DENGAN MENYERTAI UMNO.... IMBASAN LIHAT DI SINI


Kenapa pulak Bob Lokman mempersoalkan kenapa Afdlin Shauki menyertai UMNO???  Terpulang kepada individu itu sendiri la, parti apa yang dia suka nak join...tak ada paksaan dari mana-mana pihak pun. Mungkin Bob Lokman sendiri lupa yang dia dulu ikut UMNO hanya mengejar wang ringgit dan harta sahaja dan tidak fikirkan akan perjuangan.


Dengan menyertai PAS, Bob Lokman telah dapat title 'Ustaz' free....ops!!  dan dapat la sikit tempias-tempias orang panggil dirinya ulama juga. Duit pun masyuk jugak kerana katanya rajin turun ke masjid-masjid bagi ceramah. Ceramah apa tak tau la, janji duit masyuk. Tapi yang kesiannya, nak jadi pendakwah dan penceramah di masjid dan surau kena ada tauliah dulu, Bob Lokman nie bedal tauliah mana pulak ye sampai boleh ceramah merata-rata nie, last2 sangkut kena tahan Jabatan Agama Negeri kerana bagi kuliah dan ceramah tanpa ada tauliah. La nie sibuk la Bob Lokman naik turun court macam Imam Mahdi diorang tue sebab kes tak ada tauliah nie.

Jadi, jangan nak persoal sangat la kewajaran sesiapa pun nak sertai mana-mana parti, inikan demokrasi, semua berhak membuat pilihan sendiri.  Entah-entah Bob Lokman nie perasan kot dia dah jadi "Ulamak Artis", semua artis yang nak join mana-mana parti, kena datang mengadap dia dulu kot, minta cop pengesahan dulu ..hahah


BERIKUT ADALAH JAWAPAN DARI AFDLIN SHAUKI MELALUI FB NYA...Afdlin Shauki : Why I Join UMNO ??

Sah! Afdlin Shauki Sertai UMNO


Assalammualaikum

Hi guys, My name is Afdlin Shauki, I am a Malaysian who loves his country just like you, I am a film director, a writer, an actor, a comedian by profession, a father, a husband and a son. I have worked for over 20 years in the entertainment industry and although I was trained as an architect, I decided to join the entertainment industry because it is about making people happy, about making people open their minds to the infinite possibilities that life has to offer through one’s creative endeavors. In a time when there are so many things to frown upon, the arts provide some form of balance to our emotions.

I think over the 20 years, there have been millions of children, teenagers, adults and warga emas who I have entertained and have given at least a brief respite from their hectic daily life. The funny thing is, all this while, I have been an UMNO supporter but nobody cared because nobody knew. My question is that, now I have become an UMNO member, does that suddenly make me an evil person? Does that make me different from whom I was before? Is it wrong to have a point of view?

I am a person who has always spoken my mind, and through my body of work, I have made known things which are important to me. 
Have I pissed the government off before? I’m not sure, but I probably have when I did my political comedy satire shows before. I also did the music video ‘UNDILAH’ which was banned by the government for being too political, even my Datin Maimon is taken to be a parody of the first lady, eventhough that is purely coincidental. My father in-law is from the opposition party in Sabah. A lot of my friends in the arts are very vocal supporters of the opposition, but political differences aside, we are still friends and family because at the end of the day we are Malaysians and want the very best for Malaysia.

I know a lot of you are asking why I decided to join UMNO, why now? 
Does it really matter? 

Those of you who have made up your mind that you do not like me anymore, have already set your thoughts and have judged me. Suddenly I have become unlikeable, even though essentially I have not changed. 
For those who genuinely want to know, the reason is that I believe in their mission and ideology, I believe that they are genuine in wanting to have a cleaner more progressive government, genuine in wanting to see us all safe and to prosper. There will always be a few bad hats in any party but the point is that UMNO wants to clean up their act because they know in order to be the people’s choice once again, they have to make that change. I want to be a part of that. I believe in 1 Malaysia, all my films have always had those elements within. I believe positivity begets positivity, the current government isn’t perfect, nor do they claim to be, but if they are genuine in wanting to transform themselves into a better government, then I’m all for it. If there is something that I disagree about with regards to what the party is doing then I will voice it out to the powers that be. Because as a member it is my right to help the party become better.
As a person what I want in life is peace and a chance for all of us to live our lives to the fullest. A place for my children to be able to grow and live safely.
I am still Afdlin Shauki. I am now an UMNO member, but i believe it’s ok to have different political views and still be friends. I am still a social commentator through my art and I will stand and fight for any fellow Malaysians in need, regardless what party they belong to. 

Haters will hate everything regardless. Positive people look at situations as possibilities. I am not becoming a politician but now you know my political views. I am still an artiste who will keep on doing his work. To entertain everyone, regardless. 

To those who are going to end their relationship with me, I wish you well and all the best in everything you do. To those who might not like the idea but respect my right as a Malaysian too choose, I thank you. To new friends, welcome to the life of Afdlin Shauki… never a dull moment hahaha…. Boboi selalu bikin panassss!

Lastly to everyone:
Don't judge me for my political inclinations, judge me for the work i have done for my society. But even if you do, it is your right.

Power to the people.
Assalammualaikum.

[Afdlin Shauki]Source : Afdlin Shauki Facebook Fanpage

SUMBER : DI SINI

'SAYA TETAP NAK JADI PM'.... APA KES NI????!!!

 

Anwar Ibrahim menegaskan bahawa beliau tetap akan menjadi Perdana Menteri biar pun dipenjarakan atas tuduhan meliwat oleh Mahkamah Tinggi pada Isnin ini. KLIK Baca Sini

Dalam wawancara dengan portal berita Malaysiakini, Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu berkata, pembangkang akan melantik seorang ‘Perdana Menteri sementara’ jika mereka berjaya membentuk kerajaan ketika beliau menjalani hukuman nanti.

Disini lah kesungguhan Anwar dalam berpolitik selama ini yang beria-ia hendakkan kemenangan dan menjadi pemerintah semata-mata nak melepaskan masaalah peribadinya serta rakus mengikut nafsu sangat-sangat mahu menjadi Perdana Menteri Malaysia.

Apakah kita sedar akan prinsip Anwar ini? Kenyataan yang di keluarkan ini amat jelas kemana hala tuju parti politik yang bernama Parti Keadilan Rakyat. Parti yang hanya semata-mata ditubuhkan untuk Anwar dan menyelamatkan Anwar. Itu lah agenda penubuhan parti PKR sebenarnya.

Buka mata, buka telinga.. Berfikirlah guna otak!

Untuk apa menyokong parti ini kalau hanya semata-mata di sebabkan individu yang sedang mengila mengejar kuasa. Bukan sepertimana yang si gila kuasa ni laungkan di pentas-pentas ceramahnya... "Nak menyelamatkan negara"


***Ke hulu ke hilir (org perak sebut sebagai kulu keyor).... sebenarnya 'nak selamatkan diri sendiri'.  Penulis sendiri tidak sanggup melihat org cenggitu menjadi pemerintah Malaysia.... Ya Allah... jauhkanlah..!!!!!


DEMO 901 - IKHTIAR TERAKHIR ANWAR UNTUK SELAMATKAN DIRI..???

Ulasan Dari Pakar Mengenai Sebab Utama Anwar Buat Demo 901


KUALA LUMPUR :    Ramai penganalisis berpendapat langkah Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menjelajah ke seluruh negara mu lai 3 Januari, iaitu seminggu sebelum keputusan perbicaraan kes liwatnya diumumkan mahkamah, sebagai usaha terdesak beliau untuk meyakinkan orang ramai yang beliau tidak bersalah terhadap tuduhan yang dihadapinya. 
Mahkamah dijadual mengumumkan keputusan perbicaraan kes itu pada 9 Januari. 
Beberapa pemerhati politik berkata siri jelajah yang Anwar lakukan kali ini sama seperti tindakan beliau pada 2 September 1998 selepas dipecat daripada Kabinet oleh Perdana Menteri ketika itu Tun Dr Mahathir Mohamad. 
Ketika itu, Anwar, yang yakin beliau akan ditangkap, mencetuskan gerakan Reformasi dan mengadakan ceramah politik tanpa henti di seluruh negara. 
Pada 20 September, Anwar merancang untuk berucap di Dataran Merdeka, tetapi mengubah tempatnya ke Masjid Negara dengan dihadiri hampir 50,000 orang sebelum beliau ditangkap di rumahnya di Bukit Damansara pada petang hari yang sama.
SETERUSNYA....KLIK DI SINI