Thursday 14 June 2012

6 PERKARA YANG ALLAH SEMBUNYIKAN....

Allah SWT selesai menciptakan Jibrail as dengan bentuk yang cantik, dan
Allah menciptakan pula baginya 600 sayap yang panjang , sayap itu antara 
timur dan barat (ada pendapat lain menyatakan124, 000 sayap). Setelah itu 
Jibrail as memandang dirinya sendiri danberkata: 

'Wahai Tuhanku, adakah engkau menciptakan makhluk yang lebih baik daripada aku?.' 

Lalu Allah swt berfirman yang bermaksud.. 'Tidak' 

Kemudian Jibrail as berdiri serta solat dua rakaat kerana syukur kepada Allah swt. dan tiap-tiap rakaat itu lamanya 20,000 tahun. 

Setelah selesai Jibrail as solat, maka Allah SWT berfirman yang bermaksud. 'Wahai Jibrail, kamu telahmenyembah aku dengan ibadah yangbersungguh- sungguh, dan tidak ada seorang pun yang menyembah kepadaku seperti ibadat kamu, akan tetapi di akhir zaman nanti akan datang seorang nabi yang mulia yang paling aku cintai, namanya Muhammad.'

Dia mempunyai umat yang lemah dan sentiasa berdosa, sekiranya mereka itu mengerjakan solat dua rakaat yang hanya sebentar sahaja, dan mereka dalam keadaan lupa serta serba kurang, fikiran mereka melayang bermacam-macam dan dosa mereka pun besar juga. Maka demi kemuliaannKu dan ketinggianKu, sesungguhnya solat mereka itu aku lebih sukai dari solatmu itu. Kerana mereka mengerjakan solat atasperintahKu, sedangkan kamu mengerjakan solat bukan atas perintahKu.'

Kemudian Jibrail as berkata: 'Ya Tuhanku, apakah yang Engkau hadiahkan kepada mereka sebagai imbalan ibadat mereka?'

Lalu Allah berfirman yang bermak! sud. 'Ya Jibrail, akan Aku berikan syurga Ma'waa sebagai tempat tinggal...'

Kemudian Jibrail as meminta izin kepada Allah untuk melihat syurga Ma'waa.Setelah Jibrail as mendapat izin dari Allah SWT maka pergilah Jibrail as dengan mengembangkan sayapnya dan terbang, setiap dia mengembangkan dua sayapnya dia boleh menempuh jarak perjalanan 3000 tahun, terbanglah malaikat jibrail as selama 300 tahun sehingga ia merasa letih dan lemah dan akhirnya dia turun singgah berteduh di bawah bayangan sebuah pohon dan dia sujud kepada Allah SWT lalu ia berkata dalam sujud:

'Ya Tuhanku apakah sudah aku menempuh jarak perjalanan setengahnya, atau sepertiganya, atau seperempatnya? '

Kemudian Allah swt berfirman yang bermaksud. 'Wahai Jibrail, kalau kamu dapat terbang selama 3000 tahun dan meskipun aku memberikan kekuatan kepadamu seperti kekuatan yang engkau miliki, lalu kamu terbang seperti yangtelah kamu lakukan, nescaya kamu tidak akan sampai kepada sepersepuluh dari beberapa perpuluhan yang telah kuberikan kepada umat Muhammad terhadap imbalan solat dua rakaat yang mereka kerjakan.... .'

Marilah sama2 kita fikirkan dan berusaha lakukan... Sesungguhnya Allah S.W.T telah menyembunyikan enam perkara iaitu : 

* Allah S.W.T telah menyembunyikan redha-Nya dalam taat. 
* Allah S.W.T telah menyembunyikan murka-Nya di dalam maksiat. 
* Allah S.W.T telah menyembunyikan nama-Nya yang Maha Agung di dalam Al-Quran. 
* Allah S.W.T telah menyembunyikan Lailatul Qadar di dalam bulan Ramadhan. 
* Allah S.W.T telah menyembunyikan solat yang paling utama di dalam solat (yang lima waktu). 
* Allah S.W.T telah menyembunyikan (tarikh terjadinya) hari kiamat di dalam semua hari. 

WOW!! EURO 2012, MAYA KARIN PEMINAT GERMAN!!!!

GERMANY TEAM SQUAD EURO 2012

Siapa sangka, rupanya heroin Filem Ombak Rindu ni peminat Germany jugak. Jom tengok gambar Maya Karin Pose sewaktu perlawanan German vs Belanda semalam..

Sebenarnya tidak mustahil beliau menyokong pasukan German kerana beliau sendiri adalah wanita berdarah kacukan Melayu dan German.

Tetap cantik dan anggun walaupun 'blusher' di pipinya bercorak bendera German....

TUN M TAK PERNAH TAKUT LIM KIT SIANG..!!!


Lim Kit Siang yang tidak pernah berjasa untuk negara semakin celupar dan giat 'menyerang' Tun Mahathir.

Kita jangan lupa apa yang pernah dilakukan oleh Lim Kit Siang ketika 13 Mei 1969. Kita jangan lupa mulut celupar pemimpin DAP dengan laungan 'SAPU MELAYU'. Kita jangan lupa Visi dan Misi DAP yang ditubuhkan dari PAP dan Lee Kuan Yew.

Malangnya ramai yang sudah lupa. Pemimpin DAP diangkat setaraf Khalifah Islam. Ramai yang sudah lupa hingga Pemimpin DAP didoakan ketika khutbah Jumaat sedangkan pemimpin Islam didoakan keburukan dan dihina.

Undi PAS bermakna kita memberi kuasa kepada DAP. Undi PKR bermakna semakin dekat DAP menjadikan Malaysia seperti Singapura.

Bila kita mahu sedar ?

Sumber berita Sinar harian :

Mahathir tidak takut jika PR menang PRU13 tapi ...

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menegaskan, beliau tidak pernah takut jika Pakatan Rakyat (PR) memenangi Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) seperti dakwaan Penasihat DAP, Lim Kit Siang.

Menurutnya, perkara paling menakutkannya adalah penyalahgunaan kuasa oleh PR dengan menggunakan pertuduhan palsu untuk meletakkannya di dalam penjara walaupun beliau tidak bersalah.

Katanya, sudah tentu perkara ini diinspirasikan oleh kejadian yang menimpa pemimpin Mesir, Hosni Mubarak dan Libya, Muammar Gaddafi di mana mereka diburu, ditangkap dan dihukum setelah tidak lagi memerintah.

"Dia betul. Saya takut. Saya takut pada bentuk salah guna kuasa seperti yang sudah ditunjukkan seorang pemimpin besar pakatan dengan menakutkan Dr Ristina Majid dan Umi Hafilda Ali supaya menarik balik surat Umi kepada saya,"  katanya dipetik daripada blognya semalam.

Dr Mahathir berkata, sepanjang pemerintahannya, beliau sentiasa berhati-hati agar tidak menyalahgunakan kuasa kerana menyedari beliau akan akan bersara dan kehilangan kuasa di suatu tahap.

"Jika saya menyalahgunakan kuasa, para pengkritik sudah tentu teruja mendedahkannya dan berusaha membawa saya ke penjara. Malah ia pernah dicuba beberapa kali.

"Sejak bersara, saya telah disoal siasat oleh polis dan Pejabat Peguam Negara beberapa kali. Saya juga hadir di hadapan tribunal yang bertanya dan mempersoalkan segalanya, termasuk wakil Majlis Peguam. Setakat ini tiada (tindakan)  boleh dikenakan terhadap saya," katanya

AMBIK KAU NIZAR!!! SULTAN JOHOR MURKA, ANGGAP KAU JAHIL DAN CETEK AKAL!!!

SULTAN JOHOR MURKA!!!
NIZAR PERLU MOHON MAAF KEPADA SELURUH RAKYAT JOHOR!!!Sekitar Dun Johor

NUSAJAYA: Sultan Johor Sultan Ibrahim hari ini melahirkan rasa murka terhadap bekas Menteri Besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin yang mengkritik tindakan baginda membida nombor pendaftaran kenderaan WWW 1 menerusi laman Twitter, baru-baru ini.

Sultan Ibrahim bertitah tindakan Mohammad Nizar itu juga merupakan satu penghinaan kepada rakyat dan kedaulatan negeri Johor dan baginda berharap Anggota Dewan Undangan Negeri Pasir Panjang itu sedar mengenai kesilapannya.

“Baru-baru ini ada pemimpin politik yang secara terang-terangan mengkritik tindakan saya membida nombor pendaftaran di Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Adakah dia lupa tentang adab Melayu atau sememangnya dia seorang yang jahil dan cetek akalnya?

“Janganlah cuba berlagak pandai jika tidak berilmu dan janganlah mengeluarkan kenyataan sesuka hati jika tidak tahu perkara yang sebenar.

Bukankah berdiam diri itu lebih baik daripada berkata yang tidak baik?

Kepada pemimpin seperti ini, nasihat saya, janganlah sibuk mencari kudis di kaki orang lain, sedangkan tokak di kaki sendiri tidak mampu diubati,” titah baginda ketika merasmikan pembukaan penggal persidangan kelima Dewan Negeri Johor ke-12, di Kota Iskandar, di sini, hari ini.

Sultan Ibrahim bertitah setiap tindakan yang baginda lakukan adalah mengikut cara dan jalan yang betul dan baginda berharap setiap kebajikan yang baginda lakukan tidak perlu diperbesarkan.

Sehubungan itu, baginda turut mengingatkan semua wakil rakyat dan pemimpin masyarakat supaya menjaga adab dan tingkah laku serta berhati-hati apabila membuat sesuatu kenyataan selaras dengan kata pepatah “cakap siang pandang-pandang, cakap malam dengar-dengar”.

Pepatah Melayu

“Saya harap dia (Mohammad Nizar) sedar siapa diri dia dan kesilapan yang telah dibuat. Jika dia hendak minta maaf, mintalah maaf kepada semua rakyat Johor dan bukannya kepada saya seorang sahaja. Pepatah Melayu sering mengingatkan “terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya,” titah baginda sambil mengucapkan terima kasih kepada anggota gabungan badan bukan kerajaan dan seluruh rakyat Johor yang memberi sokongan serta menyembah ikrar taat setia yang tidak berbelah bahagi.

Sementara itu, Sultan Johor bertitah baginda bersyukur kerana seluruh rakyat di negeri ini mengecapi hidup dalam suasana yang aman dan menikmati kesejahteraan yang lebih baik hasil daripada pertumbuhan ekonomi yang tinggi dan berterusan.

Baginda bertitah, Johor mencapai pelaburan lebih RM2 bilion dalam suku pertama tahun ini manakala Iskandar Malaysia pula merekodkan pelaburan komited terkumpul berjumlah RM87.56 bilion untuk tempoh tahun 2006 sehingga Mac lepas.

“Lebih 30 peratus daripada nilai projek permulaan di seluruh negara yang dilaburkan di negeri ini membolehkan Johor menceburi bidang baru iaitu minyak dan gas yang sekaligus akan menjadi penjana ekonomi utama di selatan negeri ini.

Oleh itu, kerajaan perlu memastikan rakyat dilengkapi dengan kemahiran di semua peringkat termasuk profesional, teknikal dan vokasional untuk membolehkan mereka menjadi tenaga kerja di bidang-bidang baru ini,” titah baginda.

Sultan Ibrahim dalam pada itu turut mengingatkan semua pihak supaya terus mengekalkan perpaduan memandangkan ada sesetengah pihak yang berusaha untuk menggugat perpaduan rakyat demi kepentingan politik yang sempit.

Sultan Johor bertitah pihak berkenaan sanggup menabur fitnah dan menghasut rakyat untuk membenci raja serta membangkitkan isu sensitif kaum dan agama dengan tujuan untuk menimbulkan kebencian dan menghancurkan keamanan dan kemakmuran negara.

“Ingatlah bahawa perpaduan merupakan asas wujudnya negara ini dan kemajuan yang kita peroleh adalah hasil daripada perpaduan yang wujud sejak dulu lagi. Namun begitu, saya percaya rakyat Johor bukanlah masyarakat yang mudah terpedaya dengan tipu helah “musang yang berbulu ayam” ini,” titahnya.- Bernama

SIAPA ADUN PAS SELANGOR YANG SOKONG HASSAN ALI..???Tidak perlu dinafikan lagi, bahawa persengketaan di antara Hasan Ali dan PAS bukanlah rahsia.Hasan Ali, dalam siri ceramahnya secara terang-terangan menyatakan akan ketidakmampuan PAS mengendalikan isu-isu yang berkait rapat dengan soal agama Islam di Selangor. Sungguhpun Hasan Ali melabelkan golongan ini sebagai parasit, mahu tidak mahu Hasan Ali harus mengakui bahawa itu adalah pendirian parti Islam Se Malaysia itu.

Ia bukanlah pendapat peribadi,tetapi dasar parti dalam satu kerajaan yang punya kuasa untuk memerintah. Berkuasakah PAS di Selangor dalam mengangkat Islam di tempat yang mereka war-warkan?

Isu perlantikan exco setelah pemecatan Hasan Ali sangat kontroversi dan panas. PAS, yang difahamkan hanya menghantar satu nama kepada pihak Istana, iaitu Pesuruhjaya Negeri merangkap YB Meru. Sehinggakan, terdengar desas-desus bahawa YB Meru telah berjumpa dengan pembantu peribadi seorang Exco Negeri yang lain bagi mengetahui hal-ehwal dan tugas seorang Exco. Allah maha kuasa, rupanya ADUN Sijangkang, YB Dr. Ahmad Yunus Hairi telah dilantik sebagai Exco oleh pihak istana, yang kemudiannya diberi portfolio hal ehwal adat dan belia oleh Khalid Ibrahim.

Hari ini, ADUN Sijangkang ternyata tidak terkongkong oleh budaya “cetek akal” yang menjadi pegangan kebanyakkan ahlul PAS dan Pakatan Rakyat.Kenyataannya yang menyokong pembinaan lebuhraya bertol iaitu Lebuhraya Lembah Klang Selatan (SKVE). Menurut laporan, YB Dr. Ahmad Yunus mahukan rakyat memanfaatkan lebuhraya berkenaan untuk meningkatkan ekonomi dan taraf hidup tanpa mempolitikkan isu lebuhraya tersebut.

Wow!!! Mempolitikkan lebuhraya? Nada kenyataannya jelas menyanggah kegemaran politikus Pakatan Rakyat, yang acapkali menjadikan lebuhraya sebagai isu untuk memenangi hati rakyat.

Apakah kenyataan ini benar, atau akhbar terbabit memanipulasi kenyataan asal beliau?

Sekiranya benar, maka kenyataan itu sama sekali bertentangan dengan apa yang pernah diwar-warkan oleh Pesuruhjaya PAS Selangor, yang cukup gemar mengambil tol lebuhraya sebagai contoh peningkatan kos hidup dalam beberapa ceramahnya.

Apakah YB Sijangkang, secara berkias, menyatakan pendiriannya bahawa beliau tidak tergolong di dalam golongan disebut oleh Hasan Ali sebagai “parasit”?

Jika diteliti, kenyataan YB Sijangkang itu sebenarnya melawan arus, atau songsang dari apa yang sering dipolitikkan oleh PAS dan ahlul-ahlulnya. Dan ini boleh dianggap sebagai pendekatan berhemah YB Sijangkang bagi mendekati kem Hasan Ali. Apapun, penulis ucapkan tahniah kepada YB Sijangkang, yang berani berfikir di luar kotak, sambil menimbang keperluan lebuhraya bertol.Jangan malu-malu untuk menyertai Hasan Ali, kerana khuatir sikap “gentleman” YB Sijangkang akan terus karam bersama golongan parasit pada PRU 13 nanti. - Selangor Daily SEBENARNYA....COKLAT BANYAK KEBAIKAN


10 KEBAIKAN COKLAT YANG PERLU ANDA TAHU....Jika anda seorang yang gemarkan manisan, pasti anda akan gembira

 membaca fakta terbaru yang menunjukkan penggemar coklat selalunya 

mempunyai body mass index (BMI) yang lebih rendah.


Tapi! Sebelum anda mencapai cadbury ataupun snickers, anda kena

ingat bukan semua coklat yang di jual di kedai sama. Kandungan


gula, lemak dan bahan-bahan yang lain mungkin akan memberi


 kesan yang berlainan.

Walau bagaimanapun, mengambil coklat dalam sukatan yang berpatutan adalah satu perkara yang baik. jom baca fakta yang 


mungkin mengejutkan anda semua tentang kebaikan coklat.

1. Coklat mengurangkan kadar serangan strok.

Kajian di sweden menunjukkan wanita yang makan coklat lebih 

daripada 45g seminggu kurang berisiko terkena serangan strok 

sebanyak 20% lebih rendah.


9 LAGI RAHSIA KEBAIKAN COKLAT YANG TAK RAMAI ORANG TAHU, IKUTI ENTRY SETERUSNYA.....


2. Coklat meningkatkan kadar kesihatan jantung.

Antara lain ialah, merendahkan tekanan darah, kadar kolestrol

dalam badan, dan risiko menghidap penyakit jantung. Ini kerana 

coklat yang mampu bertindak melawan peradangan.
3. Coklat boleh melawan diabetis.

Kajian di Itali pada tahun 2005 mendapati coklat meningkatkan 

Sensitiviti insulin dan seterusnya mengurangkan risiko diabetis.
4. Coklat melindungi kulit anda.

Lupakan apa yang anda pernah dengar tentang coklat

menyebabkan jerawat. Coklat gelap sebenarnya adalah baiu

untuk kulit anda. Jenis antioksidan yang dipanggil flavonoid yang

ditemui dalam coklat gelap menawarkan beberapa perlindungan 

daripada kerosakan UV dari matahari. Tapi, itu tidak bermakna anda 

tidak perlukan pelindung matahari!
5. Coklat boleh mengelakkan batuk-batuk.

Ramuan dalam coklat yang dipanggil "Theobromine" mampu 

mengurangkan aktiviti saraf vagus. Sekitar rahun 2010, para saintis 

membuat kajian untuk menghasilkan sejenis ubat yang 

mengandungi theobromine bagi menggantikan ubat batuk yang 

mengandungi kodein yang boleh mendatangkan kesan sampingan 

yang berisiko.
6. Coklat memberikan anda mood yang baik.

Tidak dapat dinafikan, kenikmatan menikmati kemanisan coklat 

adalah sesuatu yang hebat. Menikmati makanan adalah sebahagian 

daripada menikmati kehidupan. Penggemar coklat juga mengatakan 

mereka berasa kurang stress.
7. Coklat membantu meningkatkan peraliran darah.

Koko mengandungi anti-pembekuan darah dan satu sifat yang 

bekerja dengan cara yang sama seperti aspirin, ia boleh 

meningkatkan aliran peredaran darah.
8. Coklat meningkatkan kadar penglihatan.

Oleh kerana keupayaannya untuk memperbaiki aliran darah,

khususnya ke otak,coklat didapati juga boleh meningkatkan aliran 

darah ke retina, sekali gus memberi rangsangan yang baik kepada 

mata.
9. Coklat boleh membuatkan anda bijak.

Peningkatan aliran darah ke otak mampu membuatkan kita lebih

berjaga-jaga dan sedar, Kajian di britain menunjukkan coklat boleh 

meningkatkan prestasi dalam bidang pengiraan.10. Coklat boleh mengisi perut anda.

Oleh kerana coklat yang kaya dengan fiber, ia mampu membuat 

anda berasa kenyang dan kurang lapar. kajian juga menunjukkan 

coklat gelap lebih baik berbanding susu.


Coklat yang berada dipasaran sekarang ini banyak mengandungi 

bahan-bahan tambahan lain seperti gula, butter yang meningkatkan 

jumlah kalori. Pastikan sebelum anda membeli coklat di kedai, 

kandungan coklat yang terkandung adalah 70% atau lebih.

Satu sudu coklat asli mengandungi hanya 12 kalori, berbanding 

satu sudu gula iaitu 30 kalori. Coklat juga mengadungi kaffeine. 

Satu auns coklat mengandungi 23mg kaffeine. Tapi tak perlu risau, 

satu bar coklat hanya mengandungi 100mg kaffeine yang hanya 

bersamaan dengan satu cawan kopi.