Sunday 22 July 2012

WAHAI WANITA SOLEHAH.................


INGATLAH WAHAI WANITA :

1. Bulu kening - Menurut Bukhari, Rasullulah melaknati perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening - Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.

2. Kaki memakai gelang berloceng - Dan janganlah mereka (perempuan) menghentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan - Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31. Keterangan :Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah.

RAKYAT MALAYSIA DIARAHKAN KELUAR DARI SYRIA.....!!!

pix_gal0


Kuala Lumpur: Kerajaan mengarahkan pejabat Kedutaan Besar Malaysia di Damsyik ditutup serta-merta dan semua rakyat yang berada di Syria dibawa pulang segera.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata kerajaan mengeluarkan arahan itu berikutan pergolakan yang semakin meruncing di negara berkenaan. “Ketika berbuka puasa tadi (malam tadi), Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman menghubungi saya memohon izin membawa pulang rakyat dan pelajar kita di sana. 
“Keadaan semakin meruncing disebabkan pertembungan dua puak dan ia boleh memberi kesan kepada pelajar kita.

“Jadi, saya izinkan dan mengarahkan kedutaan kita juga ditutup bagi tujuan keselamatan,” katanya ketika berucap selepas menunaikan solat Isyak dan Tarawih di Masjid Pulau Serai dekat Pekan, malam tadi. Hadir sama isteri beliau, Datin Seri Rosmah Mansor.

Ketika ini ada 138 rakyat Malaysia, iaitu 128 penuntut dan 10 ekspatriat di negara bergolak itu, manakala berpuluh-puluh yang lain sudah keluar sejak beberapa minggu lalu.

Semua rakyat Malaysia itu akan dikeluarkan menerusi jalan udara bermula esok menggunakan pesawat syarikat penerbangan yang masih beroperasi dari Damsyik. Difahamkan, mereka akan dipindahkan ke Dubai, Abu Dhabi dan Doha sebelum dibawa pulang. 
Dalam kenyataan media, Anifah berkata, pemindahan itu sebagai langkah berjaga-jaga demi keselamatan pelajar dan bagi mengelakkan sebarang insiden tidak diingini.

“Mengambil kira perkembangan di Syria yang semakin melarat, kerajaan mengambil keputusan memulakan proses pindah pelajar Malaysia dengan segera,” katanya.

Proses pemindahan akan diselaraskan Kementerian Luar, Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kedutaan Besar Malaysia di Damsyik.

Anifah mengesahkan 138 rakyat Malaysia di Syria sudah berdaftar dengan pejabat Kedutaan Besar di Damsyik dan semua berada dalam keadaan selamat.

Panggil duta pulang

Katanya, kerajaan juga membuat keputusan memanggil pulang Duta Besar Malaysia di Syria dan empat pegawai kedutaan buat sementara waktu bagi menjamin keselamatan mereka.

“Bagaimanapun, proses pemindahan duta dan pegawai kedutaan hanya akan dilakukan selepas pemindahan pelajar dan rakyat kita yang lain selesai,” katanya.

Anifah turut menggesa rakyat Malaysia lain yang masih berada di Syria supaya pulang ke tanah air atau meninggalkan negara itu dengan kadar segera selain menasihatkan mereka yang berhasrat melawat Syria menangguhkannya sehingga situasi kembali pulih.

Sementara itu, Setiausaha MKN, Datuk Mohamed Thajudeen Abdul Wahab ketika dihubungi berkata, semua urusan dokumentasi berkaitan dilakukan pegawai agensi terbabit sejak seminggu lalu bagi membolehkan proses pemindahan dilakukan dengan serta-merta.

Wisma Putra juga membuka bilik operasi dan orang awam boleh menghubunginya untuk sebarang pertanyaan mengenai proses pemindahan ini. Bilik Operasi Wisma Putra boleh dihubungi menerusi 03-88874570. 

INFO
Syria


 • Pergolakan bermula sejak Mac 2011, menentang pemerintahan Presiden Bashar al-Assad.
 • Tentera Pembebasan Syria (FSA) – kumpulan pemberontak. 
 • Lebih 20,000 orang terbunuh setakat ini.
 • 22 juta jumlah penduduk Syria

KADAR ZAKAT FITRAH RAMADHAN 1433 H/2012

Sekadar panduan.... dan peringatan....
Hari ini hari kedua kita menjalani ibadah puasa untuk tahun ini....
Berikut dipaparkan kadar zakat fitrah bagi seluruh negara dalam Malaysia untuk Ramadhan 1433H / 2012.


Panduan membayar Zakat
 • Bayaran perlu dilakukan kepada amil bertauliah dan dilantik oleh  Majlis Agama Islam Negeri masing-masing
 • Pastikan anda mendapat resit rasmi  Majlis Agama Islam Negeri
 • Sebaiknya menunaikan Zakat Fitrah di awal Ramadhan bagi membolehkan agihan kepada golongan yang layak disempurnakan sebelum menjelang Hari Raya

MARAH BILA DIKATA 'BAPA KAFIR' TAPI SEDAP MULUT KATA UMNO KAFIR...!!!!


EDISI SENTAP: LAYAK KER NIK AZIZ DIGELAR ULAMA'!? MENGONG PUNYA PAS!


MARAH sungguh kepimpinan dan ahli-ahli PAS bila Nik Aziz dituding sebagai Bapak Kafir oleh bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Rahim Noor malah mereka menganggap kenyataan tersebut adalah satu penghinaan kepada Nik Aziz yang mereka panggil dan dendangkan sebagai Tok Guru itu.

Bertempik menggila kalangan mereka termasuklah Dewan Ulamak PAS Kelantan yang turut mengheret Majlis Fatwa Kebangsaan untuk menyegerakan fatwa khas berhubung tuduhan tersebut kononnya bagi mengelakkan kekeliruan orang ramai kerana kenyataan tesebut menghina ulamak,itu kata mereka.

Ulamakkah Nik Aziz ini? Penanda aras mana yang digunakan untuk mengangkat Nik Aziz itu sebagai seorang ulamak hingga tidak boleh dihina, diusik dan disentuh langsung sedangkan selama ini perkataan kafir sudah jadi makanan harian serta pakain Nik Aziz yang akan mengkafirkan sesiapa sahaja yang menentang beliau ataupun yang tidak menyokong parti PAS.

Apakah Nik Aziz sahaja yang boleh menuduh orang lain kafir? Mustahak sangatkah Majlis Fatwa Kebangsaan untuk bersidang sedangkan Nik Aziz sendiri menghina serta mencerca majlis tersebut atau Nik Aziz mahu memperalatkan Majlis Fatwa Kebangsaan untuk kepentingan politik PAS menjelang PUR13 nanti.

Nik Aziz sudak terlalu bodoh,tidak tahu membezakan manusia dengan syaitan, sudah buta mata hati untu menilai yang mana pemimpin bermoral dan tidak bermoral malah tindakan Nik Aziz yang menyokong gerakan-gerakan kafir yang menghina agama juga boleh disifatkan bahawa Nik aziz telah mengkafrikan dirinya sendiri.

Sudah berapa ramai orang yang dikafirkan oleh Nik Aziz malah berjuta ahli UMNO dikafirkan Nik Aziz kerana menyokong parti ini dan Nik Aziz juga turut celupar apabila mengeluarkan kenyataan sesiapa sahaja yang menyokong UMNO akan masuk neraka dan PAS menjanjikan syurga sedangkan semua orang tahu hanya Dajjal yang menjanjikan syurga ini.

Nik Aziz rasa sakit bila dituduh sebagai Bapak Kafir dan Dewan Ulamak PAS Kelantan rasa sakit bila Tok Guru mereka dilabelkan Bapak Kafir oleh Tan Sri Rahim Noor dan tahukah mereka ini bahawa berjuta lagi yang menanggung rasa yang sama bila Nik Aziz tanpa segan silu, tanpa rasa bersalah menuding orang lain sebagai kafir, iblis dan setan.

Tak reti beza Islam dan kafir..Yang menentang Islam dijulang,dipuja.. Sami Buddha ke?

Selama ini tidak ada orang yang berani secara terbuka menggelarkan Nik Aziz sebagai Bapak Kafir dan sebagai bekas Ketua Polis Negara yang mempunyai berbagai-bagai maklumat serta boleh akses beberapa perkara sulit, Tan Sri Rahim Noor dengan begitu berani serta yakin menobatkan Nik Aziz sebagai Bapak Kafir.

Nik Aziz dalam usia yang sedang menunggu mati ini yang mulutnya harus digunakan untuk membutirkan wirid serta zikir tetapi masih memilih untuk memaki hamun sesiapa sahaja yang tidak sealiran politik dengannya dan ludah beliau selama ini menimpa mukanya sendiri.

Dalam saat kubur kata mari,rumah kata pergi ini Nik Azik masih enggan bertaubat dan masih menyokong segala usaha perpecahan dalam masyarakat,menyokong perbalahan kaum dan paling malang sekali bila beliau terus mempertahankan tindakan kafir-kafir dalam pakatan pembangkang menghina agama,bangsa dan negara.

Baik Nik Aziz ataupun Dewan Ulamak PAS Kelantan.mereka tidak perlu merasa syugul kerana inilah pembalasan terhadap keceluparan dan kemajalan pimpinan Nik Aziz selama ini malah Rahim Noor dapat menghidu belang pembohongan dan penipuan agama yang Nik Aziz lakukan selama ini.

Mengheret dua tiga kerat anak-anak muda yang belum habis belajar Feqah dan Tauhid berdemontrasi di depan pejabat NST di Bangsar sekali lagi mencerminkan sikap tidak sekolah anak-anak muda yang buta mata hati dengan perjuangan PAS serta Nik Aziz ini.

Nik Aziz perlu muhasabah diri dan mencari sebab mengapa beliau digelarkan Bapak Kafir sedangkan pemimpin lain diberikan gelaran yang baik-baik seperti Bapa Kemerdekaan,Bapa Perpaduan dan sebagainya tetapi beliau digelarkan dengan gelaran sedemikan hina dan Nik Aziz masih bernasib baik kerana tidak ada lagi orang menggelarkan beliau sebagai dajjal akhir zaman.

KREDIT TO..... GOSSIP RAKYAT

SEBUAH KEINSAFAN - PERUBAHAN BESAR MALEK NOOR


Teman tak tau sama ada ini cerita lama ataupun baru didedahkan..
Teman baru membacanya lepas bersahur tadi.  Sempena Ramadhan Al-Mubarak yang penuh barokah ini, teman paparkan di sini kisah keinsafan empunya gambar di atas, untuk kita renung-renungkan bersama dan semoga para pembaca dapat mengambil iktibar darinya sebagaimana yang diceritakan di sini

SETELAH lebih 10 tahun tidak berjumpa dengan Malek Noor, 53, ternyata jaguh bina badan Asia peringkat heavyweight sebanyak enam kali ini amat berbeza daripada dulu. Kalau dulu, apabila berjumpa mulutnya becok tak henti-henti bercakap pelbagai topik yang melucukan. Tetapi pertemuan minggu lalu menampakkan sisi lain Malek. Sifat lucu dan becoknya hilang tiba-tiba dan yang nyata Malek hari ini tidak sama dengan Malek ketika baru berlakon filem Ujang pada akhir tahun 1980-an. Perbualan petang itu berkisar tentang aktivitinya hari ini. Selain menjalankan perniagaan membekal barangan fitness di bawah syarikatnya Sportec’s Divemate Sdn. Bhd. Malek juga berlakon dan kini sedang menjalani penggambaran drama Damak dengan memegang watak Tok Guru. Perbualan yang rancak petang itu, tiba-tiba menjadi hening seketika apabila Malek membuka rahsia hidupnya yang selama ini dipendam tanpa pengetahuan sesiapa.

“Dalam hidup saya hari ini, sebenarnya saya hanya mencari satu sahaja iaitu keredaan Allah. Walau apa juga yang saya lakukan untuk hidup, kejujuran adalah penting. “Setiap waktu dan ketika saya sentiasa berdoa kepada Allah semoga menerima ibadat saya, ampunkan dosa saya dan semoga Allah tetapkan iman saya dan menjadikan saya manusia yang soleh,” kata Malek dengan suara sebak. Siapa sangka, seorang jaguh bina badan yang nampak gagah dan perkasa tiba-tiba menjadi seorang yang boleh dikatakan ‘lembik’ tiba-tiba. Di satu sudut ruang coffee house di sebuah hotel di pinggir kota, Malek yang mulanya bersemangat tiba-tiba menangis menceritakan dosa-dosa yang telah dilakukan sebelum ini.

Dengan suara sebak dan mata berkaca, Malek Noor bercerita:

MANA JANJI GUAN ENG TAHUN 2008 MASIH TIDAK DITUNAIKAN HINGGA KINI...


BUKIT MERTAJAM  - Kerajaan DAP Pulau Pinang diminta menunaikan janji yang dibuat ketika kempen Pilihan Raya Umum 2008 iaitu untuk menaikkan elaun para imam masjid daerah daripada RM500 kepada RM1,000 sebulan.

Ketika membuat gesaan itu, Pengerusi Jawatankuasa Kariah Masjid Padang Lalang di sini, Abu Osman Sirun, 59, berkata, pada masa itu Lim Guan Eng yang kini Ketua Menteri telah berjanji menaikkan elaun iman masjid daerah kepada RM1,000 setiap seorang, jika pakatan pembangkang memerintah negeri ini.

Bagaimanapun, beliau berkata, sampai sekarang janji untuk menaikkan kadar elaun berkenaan tidak ditunaikan.

“Saya mendengar keluhan daripada 12 iman masjid daerah yang masih tidak menikmati kenaikan elaun tersebut dan ini membuktikan Kerajaan DAP Pulau Pinang berbohong.

WANITA BOLEH MOHON CERAI JIKA HADAPI MASALAH KESIHATAN AKIBAT SUAMI MEROKOK...???

Pelbagai amaran diletakkan di kotak rokok, namun tidak menghalang jumlah perokok yang kian bertambah. - Foto AP

Pelbagai amaran diletakkan di kotak rokok, namun tidak menghalang jumlah perokok yang kian bertambah. - Foto AP

Hakim beri syarat amalan merokok ancam kesihatan 

Riyadh: Wanita Arab Saudi yang berdepan masalah kesihatan kerana suami mereka merokok dibolehkan memfailkan kes cerai terhadap suami, kata hakim yang ditemubual akhbar Al Watan.

Hakim Mahkamah Rayuan, Ebrahim Khodairi, berkata peraturan undang-undang dipohon dalam kes seperti itu yang boleh sampai ke tahap perceraian. 
Jejas kesihatan 

“Jika seorang wanita mengahwini seorang lelaki yang merokok dan disebabkan perbuatan itu si isteri mengalami masalah kesihatan seperti sakit dada dan alahan teruk, selepas menyatakan beliau sebenarnya tidak mahu mengahwini perokok, perkahwinan mereka perlu ditamatkan kerana kerosakan disebabkan asap rokok dan pasangan berkenaan sudah tidak boleh hidup bersama lagi,” kata Khodairi. 

Bagaimanapun, ia tidak termasuk kes wanita yang memang mengetahui bakal suaminya merokok sebelum berkahwin. 

Tambahan lagi, tempoh perkahwinan adalah satu lagi faktor bagi hakim untuk diambil kira, tambahnya. 
Sebagai contoh, kes wanita yang sudah berkahwin 20 tahun dengan perokok, akan digugurkan kerana wanita berkenaan sudah menerima hakikat itu. 

Terima pelbagai reaksi 

Kenyataan Khodairi menerima pelbagai reaksi yang disiarkan laman web rangkaian sosial. 

“Bagaimana saya hendak meyakinkan suami saya supaya berhenti merokok?” soal seorang wanita Arab Saudi. 

“Saudara lelaki saya merokok dan saya tidak tahan dengannya. Jika ini kesnya, semua wanita akan diceraikan,” kata seorang lagi lelaki, merujuk kepada peratus tinggi perokok di Arab Saudi. 

Menurut perangkaan rasmi, ada hampir enam juta perokok di Arab Saudi termasuk 600,000 wanita dan 772,000 remaja, pelajar sekolah menengah dan tinggi. 

Arab Saudi adalah pengimport keempat terbesar rokok dunia, lapor akhbar. – Agensi

KANTA LEKAP DAN HUKUMNYA.....
Ustaz Ahmad Adnan yang di petik dari blognya DI SINI menjelaskan tujuan pemakaian kanta lekap adalah terbahagi kepada dua iaitu : 

1. TUJUAN PERUBATAN- bagi orang yang memakainya kerana masalah mata yang di hadapinya  memakainya sebagai ganti cermin mata. Hukumnya adalah harus dengan syarat  tak mendatangkan mudarat.

2.TUJUAN PERHIASAN-bagi  yang memakainya sekadar suka-suka bukan kerana keperluan (bukan masalah mata). Ia masuk dalam hukum perhiasan. Perhiasan di haruskan selagi tidak melanggar syarat iaitu : 
 • tidak mendedahkan aurat dan berlaku tabarruj
 • tidak mendatangkan fitnah iaitu menimbulkan ghairah orang lain
 • tidak mengubah ciptaan Allah
 • tidak merupa penipuan atau pemalsuan
 • tidak menyerupai perbuatan orang kafir
 • tidak berkebihan
 • tidak memudaratkan
Merujuk kepada syarat -syarat di atas sebahagian ulama telah memfatwakan haram memakai kanta lekap yang berwarna (mengubah warna mata yang asal)kerana ia mengubah ciptaan Allah,berupa penipuan ,pelmalsuan dan meniru perbuatan orang kafir serta membawa kemudaratan sebagaimana yang telah di sahkan oleh doktor.

Ditambahkan lagi bagi perempuan boleh mendatangkan fitnah iaitu mencuri perhatian lelaki kepadanya. Bagi penggunaan kanta lekap dalam pengambilan wuduk,solat dan puasa tidak menjejaskan ibadat. Bahagian dalam mata tidak wajib di basuh atau di sampaikan air kepadanya dan yang wajib hanya diluar sahaja iatu kelopak mata. Begitu juga dengan puasa. Menurut ulama memasukkan sesuatu kedalam mata tidak membatalkan puasa. Solat juga tidak terjejas kerana memakai kanta lekap.

MAHASISWA MUSLIM BERPUASA DI AMERIKA DIANGGAP SEDANG BERDIET......


Puasa tidak sekadar menahan lapar dan dahaga. Puasa adalah cara berlatih mengontrol diri dari nafsu buruk, serta lebih dekat kepada Yang Maha Pencipta. Bagi kita yang berpuasa dan tinggal di Malaysia, menjalankan puasa relatif lebih mudah kerana kita dikelilingi oleh orang-orang yang juga berpuasa seperti kita dan semua restoran atau gerai makanan yang dikendalikan oleh orang Islam tidak akan dibuka kecuali pada waktu selepas Zohor.....
 messageinternational.org


Bagaimana dengan mereka yang ada di negara yang majoritinya non-muslim? Sejujurnya, tak semua orang yang berkewajiban berpuasa mampu menjalankannya dengan penuh khusyuk. Namun, ramai juga yang melakukanya dengan setulusnya.

Mari kita ikuti bagaimana mahasiswa-mahasiswa muslim di Amerika Syarikat menjalan ibadah puasa mereka....seperti yang ditulis di sini .....
Abdullah Shamari

TUKANG MASAK ROBOT, DAYA TARIKAN RESTORAN ...!!!


Sebuah restoran mee di China berjaya menarik perhatian para pelanggannya dengan seorang 'pekerja' yang unik. Restoran itu menggunakan khidmat robot sebagai tukang masaknya.

Restoran yang terletak di Jilin itu menarik para pengunjung dan penduduk sekitarnya untuk datang dan mencuba masakan mee yang dibuat oleh robot yang mirip 'Ultraman' itu. Malah pengunjungnya pun mengaku terkesan dengan robot unik ini....

Sementara itu, pemilik restoran tersebut mengaku, tugasan memasaknya kini jauh lebih mudah.... 'Saya tidak perlu menggajinya dan untuk bekerja selama 12 jam, robot ini hanya memerlukan elektrik sebanyak 3 kilowatt", ujar pemilik restoran Qian hu.  

Hu mengatakan pekerjaan dari robot itu pun tidak jauh berbeza dengan tukang masak manusia. Bahkan, robot itu mampu membuat mee yang jauh lebih tipis dari biasanya.

Qian Hu membeli robot itu dengan harga 20 ribu Yuan . Dengan harga itu, Hu sudah memiliki pekerja restoran yang efisien................

KENAPA NASRUDDIN BERBOHONG..???


Perkara ini berlaku sewaktu berlangsungnya debat dia antara dua Ustaz Muda, diantara CEO Ilmuan, Ustaz Fathul Bari dan KP PAS, Nasrudin Tantawi. 

Dalam salah satu sesi debat, Ustaz Nasrudin telah mempertikaikan MCA yang menyerang serta mempersoalkan hukum hudud dan tiada maklum balas dari orang UMNO. Dengan tenang, ustaz Fathul Bari menyambut bahawa, Karpal Singh juga menyatakan perkara yang sama supaya melangkah mayatnya terlebih dahulu sebelum boleh melaksanakan negara Islam.

Dek kerana tersepit, dan mungkin juga sebab malu dibidas dengan kenyataan Karpal Singh, Nasrudin Tantawi terpaksa menggunakan pendekatan reka cerita kanak-kanak dengan menjual nama karpal Singh.
"Karpal Singh dia kata...dia kata langkah mayat saya tu hok 20 tahun dulu dan dia pun beritahu itu ucapan saya 20 tahun dulu. Sekarang, dalam Konvensyen PR di Pulau Pinang baru-baru ni..katanya, setelah saya berkawan dengan PAS, saya tengok HUDUD, masalah HUDUD ialah kita boleh bincang semula....”

Itu kata Nasrudin.. apa pula kata Karpal.??
Wartawan NST dalam satu perbualan telefon bersama Karpal untuk mengesahkan perkara ini terkejut kerana Karpal kedengaran berang dengan kenyataan Nasrudin yang dilihat sebagai menJUAL namanya.

“I will NEVER compromise,” said Karpal in a telephone interview with the New Straits Times.“I have always been very public and absolute on my stand to never have hudud implemented in the country... how then can he (Nasrudin) claim such a thing?” said the DAP stalwart, who is
well known for his strong opposition to any attempt to introduce Islamic laws in this country.

 Amat malang bagi Nasrudin bila cerita kartunnya membuatkan Karpal Singh naik hangin dan mempersoalkan bagaimana Nasrudin tergamak keluarkan kenyataan sedemikian kepada umum.

So Nasrudin... soalan aku... bagi penjelasan sikit boleh tak...kata bawak imej Islam? Berbohong ni macam mana? - Waris Amp

Berikut ULASAN DARI USTAZ FATHUL BARI :-sumber: PaperWaris

SULTAN JOHOR AMPUN DAN BEBASKAN 8 BANDUAN SEMPENA RAMADHAN 1433 H


“Saya tak dapat bayangkan macam mana besarnya cabaran selepas dibebaskan ini, maklumlah dekat 30 tahun terkurung dalam penjara, tetapi saya bersyukur sangat-sangat kepada Allah dan berterima kasih sungguh kepada Sultan Johor di atas pengampunan ini”.

Hanya itu yang mampu dilafazkan Mel (bukan nama sebenar),58,salah seorang daripada lapan orang banduan yang dibebaskan setelah mendapat pengampunan daripada Sultan Johor,Sultan Ibrahim sempena bulan Ramadan pagi tadi.Mel ditangkap setelah terlibat dalam kes senjata api dan dijatuhkan hukuman penjara seumur hayat sejak tahun 1982 lagi.Sejak itu,Mel sudah beberapa kali membuat rayuan untuk dibebaskan namun semuanya hampa.Namun kira-kira tiga bulan lepas,dia mendapat khabar gembira yang dia akan dibebaskan daripada menjalani hukuman tersebut.

” Nak tahu lama tak lama saya kat penjara…waktu saya masuk ke ‘dalam’,stesen televisyen TV3 pun tak wujud lagi,” katanya sambil tersenyum.