Media Indonesia akui kekuatan Harimau Muda
KEMENANGAN skuad negara menentang Indonesia pada Sukan Sea 2011, turut diakui media Indonesia kerana kegagalan pemainnya menyudahkan sepakan penalti dengan sempurna.

Harimau Muda terikat seri 1-1 dengan Sang Garuda sehingga ke masa tambahan masa 30 minit, akhirnya ditentukan melalui sepakan penalti, apabila skuad negara menang dengan kedudukan 4-3.

Laporan The Jakarta Post melaporkan skuad Indonesia dan Malaysia telah bertemu sebanyak 13 kali dalam sejarah Sukan Sea, yang mana enam kemenangan berpihak pada pasukan masing-masing dan seri semasa pertemuan peringkat kumpulan pada Sukan Sea 1979.

Kedua-dua negara pernah bertemu di peringkat akhir dalam Sukan Sea, apabila Indonesia menjadi tuan rumah pada 1979 dan Malaysia menang dengan kedudukan 1-0 dan Indonesia memenangi kembali pingat emas pada pertemuan 1987 dengan kemenangan 1-0.

Pemain Indonesia, Ribut Waidi menjaringkan gol tunggal pada pertemuan 1987 semasa waktu kecederaan, berlangsung di Stadium Gelora Bung Karno yang turut dikenali dahulu sebagai Stadium Utama Senayan.
Namun begitu, para penyokong fanatiknya yg tidak dapat menerima kekalahan pasukan mereka di bumi sendiri, bertindak samseng dengan membakar bendera malaysia....

LIKE ::::  Sinar Harian & AAKJ