Monday 26 November 2012

NEGARA YANG TELAH LENYAP DARI PETA DUNIA...


Setelah adanya penggabungan / pemisahan dan juga penukaran nama , banyak negara yang ada diantaranya sangat dikenali umum, telah hilang atau lenyap dari peta dunia . Senarai yang di sertakan ni bukanlah yang lengkap dan muktamad tapi masih lagi tepat sebagai rujukan tentang negara yang telah tiada .
  • Abyssinia
    Nama lama bagi Ethiopia sehingga awal abad ke 20

WAJAH CANTIK BUKAN JAMINAN SUARA MERDU

Wajahnya cantik menarik de bomb...!
Tapi rupa-rupanya wajah yang cantik bukan jaminan memiliki suara merdu dan sedap di dengar telinga.
Gadis cantik ini yang dikenali dengan nama Rachel telah mengejutkan para pengadil di dalam rancangan France's Got Talent kerana menyanyi dengan suara 'jantan'.
Jom tengok dia menyanyi dengan selamba tanpa pedulikan sorakan penonton dan reaksi pengadil :

STESEN MINYAK YANG UNIK DAN MENARIK


1. Poshest Gas Station (Los Angeles)

Poshest Gas Station

Rekaan menarik dengan permukaan logam berkilat, bergeometri serta bercirikan masa depan. Sebuah firma rekabentuk dari Boston telah bertanggungjawab dalam pembinaannya. Bahan yang digunakan untuk membangunkan stesen minyak ini ialah solar array serta beberapa bahan kitar semula yang lain. Kebanyakan bahan tersebut adalah mesra alam.

BALU 1 MALAYSIA.......

Keluarga besar arwah Ismail berkumpul di Tongkang Pechah setiap tahun. Pix: Harian Metro

Suaminya sudah meninggal dunia 3 tahun yang lalu. Tetapi empat balunya yang berbangsa Melayu, Cina dan India wajar  dijadikan contoh kerana mampu mengekalkan ikatan silaturahim dengan mengadakan perhimpunan keluarga yang disertai kira-kira 60 orang.
Keluarga unik yang layak digelar keluarga 1 Malaysia itu adalah waris Allahyarham Ismail Abdul Hamid yang berkumpul di rumah isteri keempat Allahyarham Ismail di Tongkang Pechah di sini, semalam.

HARI ASYURA ADALAH HARI KESESATAN SYIAH...???!!!


Di antara kelakuan sesat Rafidhah (sebut sebagai Syi’ah) adalah memukul dada, menampar pipi, memukul bahu, mengiris-ngiris kepala mereka dengan pedang sampai menumpahkan darah. Semua ini dilakukan pada hari ‘Asyura, 10 Muharram. Hal ini dilatarbelakangi karena kecintaan mereka pada Husain bin ‘Ali bin ‘Abi Tholib. Mereka sedih atas kematian Husain, cucu Rasulullah SAW yang mati terbunuh.

MASIH INGAT SUMPAH ARIEL SHARON 1956....???


logo tabung gaza
“Saya bersumpah, saya akan bakar setiap bayi dilahirkan di Palestin. Wanita dan kanak-kanak Palestin lebih bahaya berbanding lelaki dewasa. Selagi mereka masih kelihatan, ia menunjukkan generasi itu akan berterusan…”
Inilah sumpah janji Ariel Sharon pada 1956. Daripada ucapannya ini, tahulah kita kenapa Israel sehingga hari ini sengaja sasarkan roketnya ke arah penempatan padat di Palestin. Tujuannya jelas, mahu menunaikan sumpah Ariel Sharon. Menghapuskan pewaris di bumi Palestin.

'LIDAH' HARAKAHDAILY WAJAR DIPOTONG..!!!


Agak menarik untuk mengulas tentang dua portal pro-pembangkang yang selama ini begitu giat menimbulkan rasa benci rakyat kepada UMNO/BN dengan berita dan laporan fitnah mereka setiap hari tanpa rasa bersalah.
Dan kali ini saya ingin mengulas mengenai laman web lidah rasmi PAS, Harakahdaily, dan laman web pro-pembangkang yang terkenal, Malaysiakini.com, yang sama-sama membuat liputan berita mengenai penyerahan memorandum membantah Felda.

AMARAN HEZBOLLAH KEPADA ISRAEL


BEIRUT - Pemimpin Hezbollah di Lebanon, Sayyed Hassan Nasrallah semalam memberi amaran kepada rejim Zionis bahawa ribuan buah roket akan menghujani Tel Aviv dan beberapa bandar Israel jika tentera Yahudi menyerang Lebanon.
Beliau membuat kenyataan itu pada ucapan sempena Hari Asyura yang disambut pengikut fahaman Syiah di sini.

AZIZ SATAR AKAN RUJUK ISTERI SEMULA....


Terus terang, teman akui, teman bukanlah seorang yang mengikuti sangat perkembangan dunia artis tanahair apatah lagi luar negara seperti hollywood ataupun bollywood. Jika berita itu ada tersiar di akhbar-akhbar dan secara kebetulan teman baca, maka teman tau lah. Selebihnya, teman baca melalui blog-blog atau portal-portal hiburan, itupun bukan sepanjang masa. Sahabat-sahabat teman yang suka 'bergossip' pun kekadang bagi info juga pasal cerita-cerita artis ni, tapi tidaklah menyeluruh.

Hari ini, teman agak terkejut dengan berita yang dipaparkan dalam Kosmo! Online mengenai artis veteran terkenal tanahair, Aziz Satar, yang akan rujuk kembali dengan isterinya setelah bercerai selama 9 bulan. Teman tak tau pulak artis ni dah bercerai...... rupa-rupanya dah 9 bulan (kalau wanita hamil, dah cukup bulan, menanti hari nak bersalin aja!). Ikuti berita selanjutnya :

DONG ZONG KENA TEMPELAK


Tan Sri Muhyiddin Yassin menempelak Persekutuan Persatuan-persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) kerana pertubuhan itu sering menuduh segala pembaharuan pendidikan oleh kerajaan seperti Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025 bertujuan untuk merosakkan bahasa Cina dan masa depan sekolah Cina.
Timbalan Perdana Menteri berkata, sejak negara merdeka 55 tahun yang lalu, kerajaan tidak pernah meminggirkan pendidikan sekolah Cina apatah lagi mahu merosakkan bahasa Cina sebaliknya segala kekurangan yang ada segera ditampung bagi memastikan pendidikan tersebut tidak terjejas.