Friday, 17 August 2012

JARI TANGAN DIPOTONG KERANA LANJUTKAN PELAJARAN TANPA IZIN SUAMI

Hawa Akther Jui, si isteri yang dipotong jarinya kerana meneruskan pengajian.

Demi mengejar impian melanjutkan pelajaran ke universiti, Hawa Akther Jui, wanita dari Bangladesh, rela kehilangan Jari Tangan.

Remaja tersebut, Akhter yang masih berusia 21 tahun, kehilangan jari tangannya kerana dipotong oleh suaminya, Rafiqul Islam 30 tahun.  Suami Akhter  marah kerana Akther tidak mendapatkan izinnya terlebih dahulu ketika ingin melanjutkan pelajarannya. Persitiwa itu terjadi setelah Rafiqul, baru saja kembali dari Emiriah Arab. Rafiqul memang bekerja di SANA sebagai buruh Berhijrah.

Menurut Akhter suaminya tidak berpendidikan, dan tidak menyetujui Dirinya membuat pendaftaran di sebuah Perguruan Tinggi untuk pengajian yang lebih tinggi. Melalui telefon, Suami Akhter pernah memperingatkan Dirinya akan ada sesuatu yang buruk Jika ia membantah kemahuannya.

“Setelah ia kembali ke Bangladesh, ia mengatakan ingin berbincang dengan saya. Tiba-tiba, ia menutup mata saya dan tangan saya diikat. Ia juga menutup mulutku menggunakan lakban, dan mengatakan ia akan memberi saya beberapa Hadiah kejutan. Tetapi, dia malah memotong Jari -Jari saya, “kata Akther.

Jari Tangan Dipotong Kerana Lanjutkan Pelajaran
Rafiqul Islam, si suami yang memotong jari isterinya.

Jari Akhter yang sudah terpotong sebenarnya masih boleh disambung kembali. Namun, suaminya yang terlalu marah bukan sahaja tidak memberikan rawatan perubatan malah Rafiqul telah membuang jari isteri-nya ke tempat sampah.

“Doktor mengatakan jari saya boleh kembali disambung dalam tempoh enam jam, tapi ia menolak untuk memberikan jari tersebut kepada  mereka. Setelah itu, suami saya melemparkan jari di tempat sampah. Saya akhirnya pulih tetapi kata mereka (doktor) sudah terlambat,” kata Akther, yang dalam masa pemulihannya di rumah orang tuannya.

Setelah peristiwa itu, Akther menyatakan sudah tidak mahu lagi hidup bersama dengan suaminya, yang kini dalam tahanan polis.

Pihak Polis yang mengendalikan kes tersebut, ARM Al-Mamun, mengatakan pihaknya dalam siasatan awal mendapati fakta bahawa serangan tersebut dirancang.

“Dia [suami] mengaku memotong jari isterinya. Kami akan melakukan tindakan,” kata Al-Mamum. Sementara itu kumpulan hak asasi manusia di Bangladesh, meminta kepada penguatkuasa undang-undang untuk menghukum Rafiqul seberat-beratnya.

No comments: