Tuesday, 18 August 2015

4 RAKYAT MALAYSIA ANTARA 21 YANG TERBUNUH LETUPAN BOM DI KUIL ERAWAN BANGKOK


BANGKOK – Seramai empat orang rakyat Malaysia antara 21 orang yang terbunuh dalam letupan bom di bahagian tengah Bangkok malam ini, yang turut menyebabkan berpuluh-puluh orang lagi cedera.
Kematian empat rakyat Malaysia itu disahkan oleh Duta Besar Malaysia di Thailand, Datuk Nazirah Hussain hari ini.

Beliau mengesahkan khabar buruk mengenai dua lagi mangsa sebentar tadi selepas Wisma Putra memaklumkan mengenai dua mangsa, ibu dan anak terkorban awal pagi tadi. 

Memetik dari Utusan, dua mangsa terbaharu juga dikatakan mempunyai pertalian dengan dua mangsa yang disahkan pagi tadi dan dua lagi saudara mereka turut mengalami kecederaan.

Mangsa yang disahkan oleh Wisma Putra pagi tadi ialah Lim Saw Gek, 49, dan anaknya, Neoh Jai Jun.
Letupan pada kira-kira 7 malam (8 malam waktu Malaysia) berlaku di persimpangan Ratchaprasong, berdekatan dengan Kuil Erawan dan pusat beli-belah Bangkok.
Ia turut merosakkan beberapa kereta dan motosikal.
Letupan kira-kira 7 malam (8 malam waktu Malaysia) berlaku di persimpangan Ratchaprasong, berdekatan dengan Kuil Erawan, Bangkok.
Selain itu, laporan menyatakan beberapa penjaja jalanan dipercayai antara mangsa letupan itu.
Ketua Polis Thailand Jeneral Somyot Poompanmouag berkata kemungkinan warga China dan Filipina adalah antara 16 orang yang terkorban akibat letupan bom itu.
Sumber polis lain pula berkata mangsa mungkin termasuk pelancong dari Jepun dan Hong Kong.
Somyot kemudian mempengerusikan satu mesyuarat di ibu pejabat polis selepas melawat kawasan letupan itu.
Sebelum ini, beliau berkata letupan itu disebabkan oleh bom TNT.
Laporan yang belum disahkan daripada sumber polis menyatakan mungkin ada dua lagi bom yang tidak meletup, yang membayangkan bahawa pihak yang bertanggungjawab mahu mencetuskan kemusnahan besar.
Sehingga 9.30 malam waktu tempatan, seramai 82 orang disahkan cedera, menurut Pusat Perkhidmatan Perubatan Kecemasan Erawan (EMS) Pentadbiran Metropolitan Bangkok.
Ia memperoleh angka itu dari 15 buah hospital di sekitar Bangkok.
Seramai 82 orang disahkan cedera, menurut Pusat Perkhidmatan Perubatan Kecemasan Erawan (EMS) Pentadbiran Metropolitan Bangkok.
Bagaimanapun, ia tidak dapat mengesahkan jumlah mereka yang terbunuh.
Persimpangan Ratchaprasong di bahagian tengah Bangkok menjadi lokasi protes jalanan oleh kumpulan Baju Merah pada 2010 dan PDRC (Jawatankuasa Reformasi Demokratik Rakyat) diketuai Suthep Thuaksuban pada 2014, yang akhirnya mencetuskan rampasan kuasa tentera dan penggulingan bekas perdana menteri Yingluck Shinawatra.
Walaupun pengeboman berlaku tidak jauh dari Stesen Chitlom yang menyediakan perkhidmatan Keretapi Bangkok yang dikenali sebagai ‘skytrain’, namun perkhidmatan itu masih diteruskan.
Timbalan jurucakap kerajaan Mejar Jeneral Weerachon Sukhonthapatipak berkata Perdana Menteri Jeneral Prayuth Chan-ocha telah pun dimaklumkan mengenai letupan bom itu dan mengarahkan Pasukan Pemusnah Bom dikerah ke kawasan itu.
Beliau berkata setakat ini, tiada rancangan untuk menutup sekolah-sekolah dan bank-bank yang terletak berhampiran kawasan itu. – BERNAMA

No comments: