Sunday, 29 June 2014

KERANA PIALA DUNIA.... OZIL TIDAK BERPUASA DAN BERTATO DI LENGAN !!!


KEDATANGAN Ramadan berlangsung serentak dengan pusingan kalah mati di Kejohanan Piala Dunia. Pemain Perancis, Karim Benzema dan pemain Jerman, Mesut Ozil antara pemain beragama Islam yang beraksi di Piala Dunia 2014. 


Ia bukan halangan buat sebahagian pemain Perancis, Jerman, Switzerland, Belgium, Algeria dan Nigeria yang beragama Islam. Selain Benzema dan Ozil, antara pemain beragama Islam dalam Piala Dunia kali ini ialah Sami Khedira dari pasukan Jerman, Mamadou Sakho dan Moussa Sissoko dari pasukan Perancis, Marouane Fellaini pemain tengah Belgium, Xherdan Shaqiri pemain tengah Switzerland serta beberapa pemain lain. 


Bagaimanapun Ozil mengakui tidak akan berpuasa selain kini sudah bertatu di lengannya.Untuk beraksi bagi pasukannya beliau mengaku perlu mengambil diet yg diaarankan oleh jurulatih kecergasannya. Kebiasaannya, bintang-bintang profesional ini mengamalkan pemakanan ketat bagi mengekalkan hidrasi dan menjamin kecergasan tubuh. 

Mereka juga perlu menyesuaikan diri dengan atmosfera panas lembap di beberapa tempat perlawanan di Brazil. Waktu dari imsak ke azan Maghrib di Rio de Janeiro mengambil tempoh 11 hingga 12 jam.  -  utaranews.com

No comments: