Saturday, 28 December 2013

KEMATIAN SADDAM TENANG DI TALI GANTUNG DIDEDAHKAN......


Bekas Penasihat Keselamatan Kebangsaan, Mowaffak al-Rubaie yang menyaksikan hukuman gantung ke atas Saddam Hussein mendedahkan, bekas Presiden Iraq itu kelihatan tenang sehingga detik-detik terakhir kematian dan tidak sedikit pun menunjukkan kekesalan.

Menurut Mowaffak, berbeza dengan individu lain yang takut berdepan kematian, Saddam sebaliknya tidak merayu supaya hukumannya dibatalkan atau pun meminta pengampunan Tuhan.

"Saya menyambutnya di pintu masuk. Ketika itu dia memakai jaket dan baju T berwarna putih. Dia kelihatan tenang dan langsung tidak nampak gentar," katanya menceritakan detik-detik terakhir Saddam yang dihukum gantung tujuh tahun lalu.

Saddam yang memerintah Iraq selama lebih dua dekad, dihukum gantung selepas disabit kesalahan melakukan jenayah menentang kemanusiaan dalam pembunuhan 148 penduduk kampung di Dujail.

Mowaffak berkata, Saddam ketika itu digari dan memegang satu naskhah al-Quran.

"Saya membawanya ke sebuah kamar hakim di mana saya membacakan kesalahan yang dilakukannya. Namun dia membalas, 'Pergi mampus Amerika!', Pergi mampus Israel!', 'Hidup Palestin!' dan 'Matilah Majusi Parsi!'.

"Saya kemudian membawanya ke tempat hukuman. Dia memandang tali gantung dan pelantarnya dari atas ke bawah dan berkata, 'Ini memang untuk orang yang berani'," jelas Mowaffak.

Katanya, sebelum dihukum gantung, Saddam melaungkan 'Hidup Imam Mohammed Baqr al-Sadr!' dan sempat mengucapkan dua kalimah syahadah.

Mowaffak mendedahkan, kali pertama tuil diturunkan olehnya, pelantar di kaki Saddam tidak terbuka, dan pelantar hanya terbuka apabila seorang individu lain yang tidak dinamakan menurunkan tuil.

Katanya lagi, hukuman mati ke atas Saddam diputuskan dalam satu persidangan video di antara Perdana Menteri Iraq, Nouri al-Maliki dan Presiden Amerika Syarikat (AS) ketika itu iaitu George W. Bush.

"Apa yang perlu kita lakukan terhadap lelaki itu (Saddam)?," kata Bush.

"Kita gantung dia," jawab Maliki disambut isyarat tangan bagus oleh Bush. - AFP

A.S kata, mungkin ramai yang tahu tentang sejarah hukuman gantung sampai mati terhadap bekas Presiden Iraq tersebut.

Tapi tak ramai tahu kenapa beliau dihukum gantung..?Siapakah Nouri Al-Maliki, Presiden Iraq sekarang..?Dulu kita tak faham kenapa Saddam Hussain banyak bunuh rakyat Iraq..?Kenapa Saddam Hussain sembelih ribuan rakyatnya sendiri..?

Rupanya kerana mereka adalah syiah. Kita salah faham kepada Saddam kerana media putar belit dek telunjuk yahudi israel dan amerika. Masa tu kita hanya ada TV dan surat khabar sebagai agent berita. Zaman tu myspace/friendster yg poyo, fesbuk tak popular lagi.

Saddam sudah tahu akan bahayanya syiah ini. Beliau sudah nampak ancamannya, maka beliau ambil tindakan menghapuskan etnik syiah yang makin ramai yg imigrasi dari Iran. Bertepatan dengan hadis nabi yang diriwayatkan dari Saidina Ali, nabi kata kalau jumpa golongan Rafidhah ini, maka bunuhlah mereka. Jadi nabi pesan suruh bunuh sebab nabi tahu mereka akan bawa kerosakan. Akhirnya terbukti sekarang kebangsatan syiah di Syria, Lubnan dan Iraq.

Iraq diperangi kerana Saddam "diktator yg zalim", siapa yang report begitu pada PBB? Iran. Siapa yg bagi lapangan terbang digunakan tentera amerika? Iran. Siapa yang bagi ruang lautnya dan pelabuhannya digunakan Amerika? Iran. Sekarang anda baru tahu dan baru sedar, bukan?

Ketahuilah beberapa ulama ASWJ di tanah arab meng
isytiharkan Saddam mati dalam husnul khatimah. SUMBER

No comments: