Monday, 26 August 2013

CINA AJAK BOIKOT PRODUK CINA....???


1. Cina di Malaysia bangga kerana bangsanya ramai yang kaya-raya. Manakan tidak, dari 10 orang terkaya di Malaysia 8 daripadanya adalah berbangsa CINA.

Senarai 10 Orang Paling Kaya di Malaysia 2013:

1. Robert Kuok (Diversified) ($12.5 billion)
2. Ananda Krishnan (Maxis) ($11.7 billion)
3. Lim Kok Thay (Genting) ($6.6 billion)
4. Teh Hong Piow (Public Bank) ($5.6 billion)
5. Quek Leng Chan (Hong Leong) ($4.8 billion)
6. Lee Shin Cheng (IOI) ($4.5 billion)
7. Yeoh Tiong Lay (YTL) ($2.8 billion)
8. Syed Mokhtar AlBukhary (Diversified) ($2.75 billion)
9. Tiong Hiew King (Rimbunan Hijau) ($1.8 billion)
10. Vincent Tan (Berjaya) ($1.3 billion)

2. Bagaimana Cina boleh kaya? Peratus penduduk di Malaysia menunjukkan Cina bukanlah mejoriti dan bukan juga separuh daripada majoriti. Bolehlah diperatuskan seperti berikut iaitu bumiputera iaitu 67.4 peratus, Cina (24.6), India (7.3) dan lain-lain (0.7). 

3. Namun amat menghairankan, 8 daripada 10 manusia terkaya di Malaysia adalah Cina. Adakah Melayu pemalas? Atau Melayu terlampau bertolak ansur sehingga ekonimi dimonopoli oleh Cina? Atau Melayu pentingkan diri sendiri tidak membantu sesama Melayu untuk maju? Atau Melayu sudah selesa ditindas secara tidak sedar oleh CIna-Cina yang mengaut keuntungan dari majoriti Melayu pelupa seperti kita?

3. Tidak kisahlah alasan apa pun yang mungkin logik di kepala masing-masing. Sekarang saya ingin mengajak kita mulakan suatu eksperimen. Kita berhenti membeli produk Cina dan mula beli produk Melayu. Kita berhenti menggunakan servis Cina dan mula menggunakan servis Melayu. Segalanya kita dapatkan dari Melayu.
4. Dan Melayu yang mengeluarkan produk dan servis atau apa-apa sahaja yang boleh mendatangkan keuntungan cuba tidak mendapatkannya dari pengeluar Cina. Dan cuba tingkatkan kualiti produk, servis, dan lain-lain supaya pembeli seperti kami tidak menyampah dengan produk dan servis kalian. 

5. Setahun atau dua tahun dari sekarang kita lihat hasilnya. Adakah Cina boleh berbangga dengan perniagaan mereka yang majoriti pembelinya adalah Melayu? Adakah mustahil bagi kita melahirkan lebih ramai jutawan Melayu? Adakah mustahil Melayu menjadi pengeluar terbesar di negara sendiri? Mengapa kita biarkan bangsa sendiri mundur sedangkan kitalah majoriti?

6. Jika tiada undang-undang untuk menyekat Cina menipu perniagaan dengan menggunakan nama Melayu, kita tingkatkan kesedaran dikalangan kita menyebarkan peniaga, pengeluar Melayu dikalangan kita.

7. Setiap kejayaan dimulakan dengan langkah pertama. Jadi, mulakanlah mendapatkan keperluan daripada orang Melayu.

- sebastianphiu

No comments: