Thursday, 18 July 2013

AMBIGA DIDAKWA BUAT TUNTUTAN PERJALANAN PALSU...???

Profesor didakwa palsu tuntutan elaun perjalanan
Ambigapathy tenang ketika dibawa keluar dari kamar mahkamah.
GEORGETOWN : Seorang profesor Universiti Sains Malaysia (USM) dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini hari ini terhadap tiga pertuduhan membuat kenyataan palsu dalam tuntutan elaun perjalanan untuk tugasan rasminya pada 2010.

Prof Dr P Ambigapathy, pensyarah Pusat Pengajian Bahasa, Literasi dan Terjemahan USM mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Khairul Anuar Abdul Halim. 
Ambigapathy, 56, dituduh melakukan ketiga-tiga kesalahan itu di pejabat USM dengan niat memperdayakan Pembantu Tadbir Kewangan Haryatie Zainor, dengan menyerahkan dokumen iaitu kenyataan tuntutan elaun perjalanan dalam negeri yang palsu bagi bulan Februari 2010 untuk tugasan rasminya dengan nilai sebanyak RM1,242. 

Kesemua tuntutan perjalanan rasmi itu dibuat dengan menggunakan kereta sendiri sedangkan tertuduh sebenarnya menggunakan kereta jabatan.
Bagi pertuduhan pertama, Ambigapathy didakwa pada 10 Feb 2010 telah mengemukakan tuntutan perjalanan rasminya bagi kerja lapangan dan mengumpul data penyelidikan yang berlangsung pada 6 hingga 8 Feb 2010.
Bagi dua lagi pertuduhan, beliau didakwa pada 7 Jun 2010 telah mengemukakan tuntutan perjalanan rasminya untuk kajian penyelidikan di USM Kubang Kerian, Kelantan dan Universiti Malaysia Kelantan (UMK) pada 6 Feb 2010 dan ke Universiti Malaysia Terengganu (UMT) pada 7 Feb dan 9 Feb 2010. 

Beliau didakwa mengikut Seksyen 18, Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun atau denda tidak kurang dari lima kali ganda atau nilai butir matan yang palsu jika dapat dinilai atau berbentuk wang atau RM10,000, mengikut mana lebih tinggi. 
Hakim Khairul Anuar membenarkan tertuduh diikat jamin RM8,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 16 Ogos untuk sebutan semula kes. 

Ambigapathy diwakili peguam M Athimulan manakala pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya SPRM Janariah Abdul Mutalib. - Bernama
Ambigapathy maaaaa......haiyyyakkkk!!! He! He! He!......

No comments: