Saturday, 1 June 2013

JAM OMEGA ANWAR TELAH DITEMUI....???


Terlihat seutas jam tangan lelaki di paparan sebuah blog, admin teringat dengan jam tangan Omega milik Anwar Ibrahim yang konon katanya di simpan oleh isteri tersayangnya.... siapa lagi kalau bukan mak Nurul Izzah.... Wan Azizah... Tapi benarkah ianya adalah jam tangan Omega yang pernah meletup-letup di 'pasaran politik' tanahair suatu waktu hari tu.....???


Bergaya dengan jam tangan kayu

SEKALI pandang, ia kelihatan seperti seutas jam rekaan pengeluar terkemuka Swiss.

Tanpa sebarang pengalaman dan pengetahuan, seorang tukang kayu Ukraine memberanikan diri mengukir dan menghasilkan beberapa utas jam tangan kayu yang kelihatan cukup sempurna untuk dipakai.

Valerii Danevych berkata, minat dan cinta terhadap seni ukiran kayu memberi ilham kepadanya untuk mereka setiap perincian jam tangan.

Sewaktu memasuki alam persekolahan, saya berjaya mengukir sebuah gitar bersaiz 2 sentimeter yang menggunakan rambut manusia sebagai talinya.

"Jam tangan kayu ini, mula dihasilkan pada 2005 dan saya mahu ia berfungsi seperti jam tangan yang lain," katanya yang mengakui terpaksa menggunakan masa yang lama dalam mengkaji jenis kayu bersesuaian bagi menghasilkan seutas jam tangan kayu.

Percubaan pertama selama tiga tahun, Valerii berjaya menghasilkan jam tangan poket.

Menarik sekali, jam tangan rekaan Valerii memiliki kuasa simpanan selama 20 jam.

Kreativiti Valerii akhirnya berbalas apabila diiktiraf Akademi Rekaan Bebas Horologi yang amat hargai rekaannya. 

Sumber dipetik dari laporan MailOnline.

No comments: