Thursday, 22 March 2012

LYNAS LAGI!!!!.... DI SINI ADA FAKTANYA....

Nadir bumi atau rare earth adalah logam yang diklasifikasikan sebagai strategik.
China kini hampir mencapai monopoli penuh terhadap nadir bumi di peringkat global.
Ironis nadir bumi, walaupun cuba dikaitkan dengan kesan radiasi, ia banyak digunakan dalam pembangunan teknologi hijau (untuk menjaga alam sekitar).
Nadir bumi adalah komponen terpenting dalam pembuatan telefon pintar dan kereta elektrik (yang dijangka akan menjadi kenderaan utama pada masa hadapan).
Mungkin ramai yang tidak tahu, tetapi Kilang Lynas di Kuantan adalah salah satu daripada dua kilang yang dibangunkan untuk memastikan China tidak memiliki monopoli penuh terhadap nadir bumi.
Sebuah lagi kilang yang sama dibangunkan di gurun California berhampiran Death Valley.
Faedah terbesar China selain mengeksport bahan berkenaan, ialah membawa masuk syarikat-syarikat besar dunia untuk melabur berhampiran dengan lombong bahan berkenaan di negara itu.
Seperti baris ayat dalam akhbar New York Times keluaran 13 Mac lalu:
Even if the West and Japan overcome the stiff challenges of winning their case at the World Trade Organization, it could still take several years before Beijing changes its policies — by which time companies in the West and Japan could have moved even more of their factories that use rare earth metals to China.
Secara tidak langsung, monopoli China ke atas nadir bumi membolehkan ia menikmati pelaburan asing yang tinggi daripada pelbagai syarikat berdaya maju dunia.
Malaysia juga sepatutnya akan mendapat faedah yang sama dengan pembinaan kilang Lynas. Di kala banyak syarikat gergasi beralih ke China, kilang Lynas akan membuka ruang untuk Malaysia pula meraih faedah pelaburan langsung asing yang tinggi.
Kegagalan kilang Lynas di Malaysia akan merugikan negara ini dan keuntungan yang sangat banyak kepada China.
Kilang di Gebeng adalah yang terbesar di dunia dan akan membantu menghasilkan satu perlima nadir bumi global. Bayangkan keuntungan dan jumlah syarikat besar dunia terutama dari Jepun yang akan melabur di Malaysia?
Tindakan China mengenakan sekatan penjualan nadir bumi ke atas Jepun akibat pertikaian wilayah pada 2010 menjadi petanda jelas negara matahari terbit itu akan membawa masuk pelaburan yang tinggi ke negara ini dan tidak lagi bergantung kepada China.
Sektor pembuatan dan perkilangan Jepun dan Barat berada dalam kedudukan paling tidak selesa dengan monopoli nadir bumi oleh China.
Kajian IAEA atau Agensi Tenaga Atom Antarabangsa dan Ahli Parlimen PAS yang juga seorang ahli sains nuklear menolak kilang Lynas merbahaya. IAEA bagaimanapun ada memberikan kenyataan agar Lynas dan kerajaan berkomunikasi dengan lebih kerap dengan anggota masyarakat dan pelan pembuangan jangka panjang bahan tapisan nadir bumi diperkenalkan.
DAP didakwa banyak pihak terutama para bloggers sebagai dalang yang membantu China memastikan Malaysia tidak memiliki kilang nadir bumi.

1 comment:

C L J said...

JADAHNYA. MENTAH MENTAH KITA JADI TERTIPU. PATUTLAH MEREKA TAK MAHU JK PERINGKAT PARLIMEN BUAT KAJIAN. KALAU KAJIAN DIJALANKAN AKAN TERDEDAHLAH TEMBELANG TEMBERANG MEREKA. MASHAALLAH.