Thursday, 27 March 2014

#MH370 - ZHANG ZIYI MARAHKAN MALAYSIA ???


Selebriti ternama China termasuk pelakon Zhang Ziyi secara terbuka menyatakan kemarahan ke atas tindakan Malaysia menangani isu kehilangan pesawat Malaysia Airlines MH370.

Para artis tersebut menyatakan demikian di laman Weibo – sejenis laman sosial seperti Twitter – untuk mengutuk Malaysia dan menggesa agar warga China memboikot produk Malaysia.
“Kerajaan Malaysia, anda menyakiti dunia! Kami mencari pesawat tetapi anda mengutamakan masa (demi politik).
“Kerajaan Malaysia, anda salah. Anda salah kerana tidak memikul tanggungjawab sepatutnya sebagai kerajaan. Anda salah kerana mengutamakan usaha politik berbanding menghormati nyawa.
“Anda salah kerana tidak menghormati usaha seluruh dunia, termasuk usaha China untuk mencari kebenaran,” tulisnya dalam Weibo.
Salah seorang penumpang dalam pesawat malang tersebut adalah perekatari dan pelakon lagak ngeri popular Ju Kun yang pernah bekerjasama dengan Zhang.
Sementara itu, seorang lagi selebriti nyanyian negara itu, Chen Kun mengumumkan bahawa beliau tidak lagi menghormati kerajaan Malaysia.
Chen berkata beliau akan memboikot keseluruhan produk Malaysia.
Tulisan berkenaan muncul selepas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada hari Isnin lalu mengumumkan pasukan penyiasat percaya penerbangan MH370 berakhir di tengah Lautan Hindi – jauh dari sebarang daratan.
Ia selari dengan sentimen para waris penumpang warga China, yang berarak dan berhimpun di hadapan kedutaan Malaysia di Beijing untuk menuntut penjelasan MAS.
Laporan menyebut kumpulan ahli keluarga penumpang itu melaungkan “Kerajaan Malaysia bohong pada kami” dan “Malaysia, kembalikan keluarga kami” sambil berarak secara aman dan mempamerkan kain rentang, lapor Malaysiakini.

1 comment:

Unknown said...

Zhang Ziyi is a call girl in the west. I don't say this but the Chinese netizens said this. She has nothing in the head. Anyway, if they want to boycott, let them be. The people who will be affected will be the Apek2 from DAP. Padan muka.