Saturday, 8 November 2014

HAKIM BERAGAMA ISLAM MAHKAMAH RAYUAN BENARKAN LELAKI BERPERWATAKAN WANITA (PONDAN)

Pakatan Sambut Baik Keputusan Mahkamah Benarkan Pondan Berpakaian Seperti Wanita.

SEMALAM.... kita dikejutkan dengan satu berita yang sama sekali diluar jangkaan. Hak LGBT terpasak kuat dengan keputusan mahkamah rayuan yang sekaligus menolak keputusan mahkamah tinggi .. Paling sukar dipercayai adalah kerana hakim yang membuat keputusan adalah BERAGAMA ISLAM..!!!


Anda baca laporan portal pro-pembangkang, MalaysiaKini : 
Mahkamah Rayuan Putrajaya hari ini memutuskan bahawa Seksyen 66 Enakmen Jenayah Syariah (Negeri Sembilan) 1992 yang memperuntukkan hukuman ke atas lelaki Islam berpakaian wanita bercanggah dengan perlembagaan.
Hakim Datuk Mohd Hishamudin Mohd Yunus menyampaikan keputusan yangmengisytiharkan Seksyen 66 sebagai terbatal.
Keputusan berkenaan secara tidak langsung mengiktiraf hak golongan transgender yang mengalami disforia gender dan berpakaian serta berkelakuan seperti wanita.
Keputusan berkenaan disambut dengan gembira oleh para penyokong dan kumpulan transgender yang hadir di mahkamah hari ini.
Kes berkenaan difailkan oleh Muhamad Juzaili Mohamad Khamis, 26, Syukor Jani, 28, dan Wan Fairol Wan Ismail, 30, pada 2 Februari 20122, untuk mencabar kesahakan peruntukan terbabit.
Mengikut Seksyen 66, mereka boleh dihukum penjara maksimum enam bulan penjara dan didenda RM1,000 oleh Mahkamah Syariah.
Mereka menamakan kerajaan negeri Negeri Sembilan, pengarah jabatan agama Islam negeri, pengarah penguatkuasa syariah dan ketua pendakwaan sebagai responden.
Mereka turut memohon perintah mahkamah untuk menghalang penahan dan pendakwaan ke atas mereka.
Mahkamah Tinggi Seremban yang menolak permohonan tiga individu berkenaan memutuskan bahawa agar hak tersebut diketepikan kerana mereka dilahirkan sebagai lelaki Islam dan perlu mengikut undang-undang dan ajaran agama.
Panel tiga orang hakim Mahkamah Rayuan hari ini turut dianggotai Hakim Datuk Aziah Ali dan Hakim Datuk Lim Yee Lan – MK

Post a Comment