Wednesday, 11 June 2014

MAIZURA MOKHSEIN, PELAJAR UiTM PERTAMA MUNCUL PENDEBAT TERBAIK UNIVERSITI SELURUH ASIA


Pelajar undang-undang tahun akhir dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) muncul pendebat terbaik baru-baru ini di United Asian Championship Debat (UADC) yang telah diadakan di Singapura.


Maizura Mokhsein, 23, juga merupakan mahasiswa pertama dari Malaysia untuk menerima anugerah pada pertandingan berprestij itu.

Beliau menewaskan 350 peserta dari universiti di seluruh Asia pada pertandingan sembilan hari diadakan dari 25 Mei - 2 Jun di Universiti Nanyang Technology di Singapura.

"Saya bersyukur dan berasa gembira apabila saya melihat bagaimana rakan-rakan saya lebih gembira apabila saya menerima trofi itu. Mempunyai pesaing dan orang-orang yang saya kagumi datang dan mengatakan tahniah adalah bahagian yang terbaik bagi kesemuanya, "katanya.

Kejohanan itu adalah kejohanan terbesar dan paling berprestij di Asia. Ia berjalan dalam format Parlimen Asia, yang menemukan tiga ahli dalam setiap pasukan. Ia juga menyediakan ranking muktamad untuk semua pendebat di benua itu.

Tahun ini, pertandingan ini telah disertai oleh 120 pasukan.

Maizura mendapat markah tertinggi dalam kesemua lapan pusingan awal.

Beliau telah memenangi 13 trofi dalam negara negara dalam tempoh enam tahun beliau mengambil bahagian dalam perbahasan Bahasa Inggeris. Beliau juga tidak asing dalam pertandingan syarahan antarabangsa.

Walaupun dia akan bersara daripada pertandingan tahun ini, Maizura gembira kerana telah berjaya mengakhiri zaman perjuangannya dalam dunia perbahasan Bahasa Inggeris.

"Melalui berdebat, saya telah belajar untuk menjadi lebih terbuka terhadap perkongsian idea. Saya juga telah belajar untuk mencabar idea-idea dari orang lain yang cuba memaksa kita untuk mempercayainya membuta tuli, "katanya.

"Saya sama sekali tidak menyesal menyertai perbahasan. Dengan cara, ia mengubah fikiran saya dan hidup saya, "katanya. Selanjutnya 

Tidak ada yang mustahil selagi mana kita berusaha dan punya minat yang mendalam terhadap apa jua perkara yang dilakukan.Dalam hal ini sekali lagi UiTM membuktikan kepada negara bahkan dunia betapa universiti ini punya kelebihan dan keupayaan tersendiri.

Kejayaan Maizura adalah bukti betapa UiTM adalah yang terbaik dan punya kualiti !

Mungkin kerana itu banyak pihak sebelum ini sering kali menjadikan UiTM sebagai sasaran politik songsang mereka.  ~ UtaraNews.com 

No comments: