Monday, 13 March 2017

LIM KIAT SIANG : PEMIMPIN DIKTATOR PALING LAMA BERTAHAN DI DUNIA


Tiga tahun selepas Merdeka dan tidak lama selepas Lim Guan Eng dilahirkan, Lim Kit Siang membuat keputusan untuk meninggalkan Malaysia dan membina kehidupan yang baru untuk dirinya sendiri di Singapura. Kerjasama yang rapat dengan pemimpin Singapura, Lee Kuan Yew, bermula apabila Kit Siang menjadi Setiausaha Politik C.V. Devan Nair - pengasas Parti Tindakan Demokratik (DAP) yang kemudiannya menjadi Presiden Ketiga Singapura.

Apabila Singapura keluar dari Malaysia pada tahun 1965, rakyat Malaysia yang tinggal di Singapura (dan sebaliknya) telah diminta untuk memilih antara kerakyatan Malaysia dan kewarganegaraan Singapura. Kit Siang memilih kewarganegaraan Singapura. Walau bagaimanapun, perkembangan tertentu menjadikannya perlu bagi Kit Siang untuk mengekalkan kerakyatan Malaysia kerana Kuan Yew memerlukan beliau untuk kembali ke Malaysia untuk bertindak bagi pihak PAP.

Oleh kerana Singapura tidak lagi menjadi sebahagian daripada Malaysia, Parti Tindakan Rakyat (PAP) tidak lagi boleh beroperasi di Malaysia. Jadi Kuan Yew mengarahkan Devan Nair untuk menubuhkan parti baru yang dikenali sebagai DAP sebagai proksi atau cabang PAP di Malaysia. Dua bulan kemudian DAP telah dilancarkan dan tidak lama selepas itu Kuan Yew meminta Kit Siang untuk pulang ke Malaysia untuk menjaga parti.

Ini adalah apa yang The Rocket tulis pada 25 Februari 2011:

Perkenalan awal Kit Siang dengan Neo bermula semasa di sekolah menengah di mana mereka belajar di sekolah malam yang sama. Mereka bercinta, dan pasangan kekasih sekolah menengah itu tidak lama kemudian berkahwin selepas tamat pengajian. Apabila anak sulung mereka dilahirkan, Kit Siang dan keluarganya berpindah ke Singapura, di mana mereka kemudiannya dikurniakan dua orang anak perempuan.

Neo teringat bahawa apabila Kit Siang pulang ke rumah selepas bekerja keras sepanjang hari, beliau masih akan membantu menjaga anak mereka pada waktu malam. Keadaan berubah apabila beliau mengambil tugas sebagai Setiausaha Politik kepada Devan Nair. Keluarga Lim berpindah buat kali kedua, kali ini ke utara iaitu ke Kuala Lumpur.

"Saya tidak mengharapkan beliau untuk meninggalkan pekerjaan lumayan dan stabilnya sebagai editor akhbar. Saya bimbang bagaimana keluarganya akan bertahan. Tetapi saya tahu suami saya adalah seorang lelaki yang mempunyai azam yang tinggi, jadi saya tidak cuba untuk mengubah fikirannya. Saya memberikannya sokongan."

Maka bermulalah perjalanan politik Kit Siang. Semasa beliau menggadaikkan kehidupannya untuk perjuangan politik, isterinya kekal menyokongnya. Neo mengimbas kembali hari-hari awal di Kuala Lumpur.

"Devan Nair menyewa sebuah banglo di Petaling Jaya sebagai ibu pejabat parti itu, sementara kami menginap di salah satu bilik di situ. Kit Siang sering keluar bekerja pada awal pagi dan pulang lewat malam; saya sering bimbangkan kesihatan beliau."

https://www.therocket.com.my/en/lim-kit-siangs-70th-birthday-mrs-lim-kit-siang/

Ia bukanlah satu kebetulan bahawa PAP (Parti Tindakan Rakyat) dan DAP (Parti Tindakan Demokratik) kedua-duanya 'diasas’ berdasarkan Democratic People's Republic of Korea. PAP adalah berteraskan rakyat dan DAP adalah sama seperti demokrasi Korea Utara. Dan kedua-dua PAP dan DAP memihak kepada sebuah republik berbanding raja berperlembagaan - itulah sebabnya DAP telah mengarahkan para pemimpinnya untuk tidak menerima anugerah dan gelaran dari Raja-Raja Melayu atau mematuhi kod pakaian yang betul apabila mengadakan pertemuan dengan Raja-Raja. Jika pemimpin DAP dipaksa memakai apa-apa selain daripada pakaian penjajah barat mereka lebih suka untuk tidak memenuhi Raja-Raja.

Kuan Yew adalah seorang peminat besar Korea Utara dan Kim Il-sung, yang mengambil alih kuasa pada tahun 1948 dan tidak lama selepas itu melancarkan perang untuk 'mengambil' Korea Selatan. Kit Siang dan Kuan Yew sering bercakap tentang bagaimana diktator mulanya akan menerima bangkangan dan dinasti politik tidak diterima tetapi selepas beberapa ketika mereka yang lahir di bawah rejim itu akan menerimanya. Ini telah dibuktikan oleh negara-negara yang dijajah oleh kuasa-kuasa asing di mana mereka yang membesar di bawah kerajaan seperti itu akhirnya menerimanya sebagai satu gaya hidup normal.

Kuan Yew mempunyai pelan induk beliau untuk mewujudkan dinasti politik beliau, yang sangat diketahui oleh Kit Siang, dan ia adalah dari pelan Kuan Yew itulah Kit Siang merancang dinasti politiknya sendiri. Kit Siang sangat tahu bahawa Kuan Yew tidak benar-benar mahu Singapura untuk menjadi sebahagian daripada Malaysia. Apa yang Kuan Yew mahu adalah untuk mewujudkan sebuah Republik Singapura yang bebas daripada penguasaan Melayu yang feudal. Tetapi tidak mungkin British akan memberi kemerdekaan kepada Singapura.

Pada 2 April 1955, Singapura mengadakan pilihan rayanya yang pertama (Malaya, pada masa itu belum lagi Merdeka, mengadakan pilihan rayanya yang pertama tiga bulan kemudian pada 27 Julai 1955 di mana Parti Perikatan memenangi 51 daripada 52 kerusi). Pada pilihan raya April di Singapura, pihak Komunis memenangi kira-kira separuh daripada 25 kerusi yang dipertandingkan manakala PAP hanya menang tiga kerusi.

Gambaran yang diberikan adalah bahawa pihak Komunis telah mengambil alih Singapura sedangkan kebenarannya adalah bahawa Kuan Yew telah membuat perjanjian dengan pihak Komunis di mana mereka akan mengambil separuh kerusi bagi menakut-nakutkan British. Pendek kata, Kuan Yew memberikan Komunis kerusi-kerusi itu dan kemudiannya memberitahu British bahawa melainkan jika Singapura diberi kemerdekaan, makan dalam pilihan raya akan datang, Singapura akan jatuh kepada pihak Komunis.

British melihat ini sebagai kemungkinan sebenar tetapi mereka masih enggan memberi kemerdekaan kepada Singapura melainkan jika ia bersetuju untuk menyertai Malaya untuk membentuk Malaysia supaya Singapura boleh dilindungi di bawah persekutuan yang lebih besar dan dengan itu mencegah ancaman pengambilalihan Komunis. Kuan Yew bersetuju dan pada pilihan raya umum 1963, lima hari selepas Singapura menjadi sebahagian daripada Malaysia, PAP menyapu 37 daripada 51 kerusi yang dipertandingkan. Pihak Komunis hanya menang 13 kerusi manakala parti Singapore Alliance yang disokong Umno sama sekali dihapuskan.

Kuan Yew sangat pintar. Beliau mula membuat perjanjian dengan pihak Komunis dan menggunakan mereka untuk menakutkan orang British. Beliau kemudian bersetuju dengan rancangan British ke Singapura untuk menyertai Malaya untuk membentuk Malaysia. Apabila Singapura keluar daripada pemerintahan British, Kuan Yew menimbulkan kemarahan Tunku Abdul Rahman dengan menuntut supaya beliau diberikan jawatan Perdana Menteri Singapura dan bukan hanya Ketua Menteri Singapura (seperti di Pulau Pinang, Melaka, Sabah dan Sarawak).

Tunku menjawab bahawa Malaysia hanya boleh mempunyai satu Perdana Menteri, bukan dua Perdana Menteri, seperti apa yang Kuan Yew tahu akan berlaku. Dan jika Kuan Yew mahu juga menjadi Perdana Menteri, kata Tunku, maka Singapura boleh meninggalkan Malaysia dan menjadi sebuah republik yang bebas dan kemudian Kuan Yew boleh menjadi Perdana Menteri Singapura.

Ini dengan tepat adalah apa yang Kuan Yew mahukan. Kuan Yew adalah seorang Machiavelli. Pertamanya, beliau memainkan British. Kemudian beliau memainkan 'rakan-rakan' Komunis beliau. Kemudian beliau memainkan Tunku Abdul Rahman. Dan dari situlah Kit Siang mendapat pengalaman dan belajar seni politik Machiavelli dari pakar, Lee Kuan Yew, yang memerintah Singapura selama 52 tahun dan mewujudkan satu dinasti politik.

Ya, Kit Siang telah menjadi diktator DAP selama 51 tahun. Kuan Yew bertahan selama 52 tahun. Jadi Kit Siang perlu menunggu setahun lagi untuk setanding dengan Kuan Yew dan menuntut gelaran diktator yang paling lama yang masih hidup di dunia. Dan Kit Siang berharap menjelang tahun depan, tahun ke-52, beliau akan menjadi Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Malaysia sementara ‘calon yang tidak diputuskan’ itu akan menjadi Perdana Menteri.

Ramai memandang rendah Kit Siang dan memanggilnya Cina Apek. Itu akan menjadi satu kesilapan besar kerana Kit Siang telah dibimbing oleh Kuan Yew sendiri. Semasa DAP pertama kali ditubuhkan dua bulan selepas Singapura keluar daripada Malaysia, Kuan Yew dipilih Kit Siang sebagai anak didik beliau dan meminta beliau untuk kembali ke Malaysia untuk mengambil alih pengelolaan DAP. Dan itu adalah kerana Kuan Yew melihat potensi dalam Kit Siang dan tahu bahawa beliau mampu untuk melakukan kerja itu.

Persamaan antara DAP dan PAP dengan Democratic People's Republic of Korea bukanlah kebetulan. Dan begitu juga bagaimana Kit Siang dan Kuan Yew bertindak. Kuan Yew merupakan pakar dalam politik Machiavelli, sama seperti Kit Siang. Kuan Yew menggunakan orang British, orang Cina, pihak Komunis, orang Melayu, Umno, Malaysia, dan apa sahaja untuk melanjutkan cita-cita politiknya dan mewujudkan dinasti politiknya. Kit Siang, jika anda tidak perasan, melakukan perkara yang sama.

Kit Siang akan mengeksploitasikan apa-apa dan segala-galanya dalam semangat matlamat menghalalkan cara. Anda boleh lihat bagaimana Kit Siang boleh menukar musuh-musuhnya menjadi kawan-kawannya dalam satu hari dan kawan-kawannya menjadi musuh-musuhnya pada hari yang berikutnya, sama seperti apa yang Kuan Yew lakukan untuk mendapatkan kemerdekaan daripada Britain dan kemudian menjadikan Singapura sebuah republik. Jika anda tahu sejarah Singapura dan Kuan Yew, anda akan dapat melihat kaitannya dengan sejarah DAP dan Kit Siang. Dan ini sudah pasti bukanlah secara kebetulan tetapi dirancang.

Kit Siang telah belajar dari Kuan Yew bagaimana untuk mengambil kuasa melalui pembohongan dan penipuan dan dengan bermain permainan persepsi. Langkah pertama adalah untuk berbohong dengan mengatakan bahawa apa yang musuh anda katakan adalah pembohongan dan berita palsu. Ini adalah seni berbohong dengan menuduh orang lain berbohong. Langkah seterusnya adalah eksploitasi politik sepenuhnya di mana setiap perkara akan dieksploitasi. Dan ini dengan tepat adalah bagaimana Singapura dan dinasti politik Lee wujud, pelan yang sama yang Kit Siang juga gunakan.

Tulisan asal oleh:
Raja Petra Kamarudin, Malaysia Today, 12 Mac 2017

No comments: