Thursday, 22 May 2014

PANDA FU WA DAN FENG YI YANG 'DIBENCI' PUAK-PUAK PEMBANGKANG !!!


Ketibaan dua ekor pasangan panda Fu Wa dan Feng Yi ke Malaysia telah mengundang rasa tidak senang Pakatan Pembangkang khususnya PAS yang mula menyerang isu ini dengan bersandarkan politik sempit.


Jika PAS memerintah Malaysia dengan berfikiran sebegini bukan sahaja pelabur bahkan rakyat akan merana ekoran ketiadaan pelaburan yang datang ke Malaysia untuk melabur.
Sebaliknya kehadiran kedua-dua ekor Panda ini atas dasar setiakawan serta pinjaman.
Tidak cukup dengan itu, Pakatan Pembangkang telah mengambil kesempatan memburukkan tindakan kerajaan ini yang dikatakan sebagai membazir tanpa mengambil kira kepentingan perdagangan negara dan hubungan diplomatik dengan negara China.
Panda adalah simbol kepada negara China, jika ia dijadikan isu politik sempit tanpa sebarang pertimbangan dan justifikasi hubungan antara dua negara dan ekonomi antarabangsa, tidak musthil apa yang dianggap satu permulaan yang baik antara dua negara selepas kehilangan MH370 akan kembali suram. Tidak semua perkara wajar dipolitikkan apatah lagi dalam keadaan hubungan antara Malaysia dan China kelihatan sedikit suram beberapa bulan kebelakangan ini.
Malangnya, politik menanam kebencian dan menghasut rakyat ini tidak mengenali sempadan dan keutamaan negara. Misalnya, lidah rasmi parti PAS, harakahdaily.net telah menyifatkan kehadiran Panda ini suatu pembaziran yang tidak sewajarnya dilakukan kerajaan.
Pandangan ini mungkin betul jika dilihat dari segi kos memelihara beruang panda ini sahaja.
Namun memerintah negara bukan sekadar “melalak” di atas pentas ceramah, dada akhbar atau ruang siber. Mentadbir negara, memakmurkan ekonomi memerlukan seni diplomasi antarabangsa yang tidak mungkin boleh difahami oleh penulis-penulis yang jumud dan beku akal mereka dan bersarang di dalam Pakatan Pembangkang hanya untuk menghasut rakyat.
Dalam menjawab isu ini dengan melihat dari sudut jangka panjang dan diplomasi kedua-dua negara Malaysia dan China yang semestinya menguntungkan kedua-dua negara pada masa akan datang.
Pandangan Pertama:
Oleh Norizan Shariff
1. Menurut Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Dato’ Seri Mustapa Mohamed, China adalah negara dagangan terbesar (single largest trading partner) Malaysia, dengan nilai melebihi US$100 bilion setahun, untuk selama lima tahun berturut-turut.
2. Sekadar perbandingan, nilai dagangan Malaysia – Amerika Syarikat ialah US$35 bilion setahun, walaupun negara itu adalah pelabur utama dengan nilai US$9.1 bilion setahun.
3. Bagaimanapun, pelaburan Malaysia di China masih rendah dan kedua-dua negara berhasrat untuk merapatkan jurang tersebut, kata Mustapa lagi.
4. Kata beliau lagi, terdapat lebih 500 bilion yuan pelaburan China dalam beberapa tahun akan datang dan Malaysia ingin merebut sebahagian dari pelaburan ini.
5. Hujung Mei ini, genap 40 tahun hubungan bilateral Malaysia – China. Perdana Menteri, Dato’ Sri Najib Razak dijadualkan melawat China hujung bulan ini sebagai meraikan hubungan tersebut.
6. Ketibaan dua ekor panda dari China itu adalah simbol hubungan diplomatik 40 tahun yang terjalin antara kedua-dua negara. Ia juga adalah satu penyataan betapa Malaysia dan China amat menghargai hubungan ekonomi yang terjalin sejak sekian lama dan mengharapkan hubungan itu akan bertambah baik.
7. “Pinjaman” panda itu kepada Malaysia samalah seperi hantaran yang diberikan oleh kedua-dua belah keluarga pasangan pengantin. Kalau nak diikutkan, buat apalah nak berikan hantaran. Dalam Islam, itu bukan wajib. Membazir saja berikan hantaran!
8. Namun, adat memberikan hantaran perkahwinan itu diraikan kerana kita ingin menunjukkan penghargaan dan rasa dihargai dalam satu ikatan perkahwinan dan kemudiannya tautan persaudaraan dua keluarga. Maka, itulah juga nilai kedatangan panda tersebut ke Malaysia.
9. Kita berharap agar “pelaburan” negara ke atas panda tersebut memberikan pulangan yang besar kepada ekonomi negara khusus dalam hubungan dengan China – sama seperti “pelaburan” kita ke atas hantaran perkahwinan – selama kedua-dua panda itu berada di sini 10 tahun.
10. Selamat datang Feng Yi. Selamat datang Fu Wa!
Nota Kaki :
“Panda Diplomacy” bermula sejak Dinasti Tang dimana Empress Wu Zetian (625-705) menghantar panda kepada Maharaja Jepun. Sehingga kini, China telah menghantar 23 panda kepada sembilan negara di dunia, termasuklah ke Amerika Syarikat pada tahun 1972 selepas Presiden Nixon melakukan lawatan bersejarah ke negara itu.
Kredit : sumber

Post a Comment